ZDRAVLJE MUŠKARACA

BENIGNA HIPERPLAZIJA PROSTATE

Prostata je žlezda koja je deo muškog reproduktivnog sistema, nalazi se ispod mokraćne bešike, a ispred završnog dela debelog creva (rektuma). Prostata je fibro-muskularne strukture i glavna joj je funkcija da proizvodi deo semene tečnosti kojom se transportuju spermatozoidi. Takođe, kroz prostatu prolazi mokraćna cev, pa je njena pravilna funkcija usko povezana sa zdravljem muškog urogenitalnog sistema.

Prostata je oblika i veličine kestena (zove se i „kestenjača”), a kod nekih muškaraca počinje da se uvećava već posle tridesete godine života. Posle 45 godine se značajno povećava šansa za pojavu benigne hiperplazije i kancera prostate, pa se savetuju preventivni urološki pregledi.

Benigna hiperplazija prostate predstavlja povećani rast ćelija prostate i najčešće je urološko oboljenje starijih muškaraca. Povećanjem prostate sužava se lumen uretre (mokraćnog kanala kod muškaraca) što dovodi do niza neprijatnih simptoma. Pražnjenje bešike je otežano što zahteva jaču kontrakciju mišića bešike, da bi došlo do isticanja mokraće. Posle određenog vremena, mišić koji dovodi do istiskivanja mokraće postaje deblji i jači da bi uspešno kompenzovao povećani napor. Na kraju, gubi sposobnost potiskivanja mokraće kroz suženu uretru. Bešika se više ne može potpuno isprazniti i tada se javljaju karakteristični simptomi:

•  usporeno ili odloženo mokrenje

•  nepotpuno pražnjenje (nagon za mokrenjem odmah nakon mokrenja)

•  prekid mlaza tokom pražnjenja bešike

•  potreba za mokrenjem 2 do 3 puta tokom noći (nokturija)

•  bol i pojava krvi pri mokrenju

•  jak i iznenadan nagon za mokrenjem

•  učestalo mokrenje i/ ili inkontinencija (nekontrolisano mokrenje)

•  problemi sa potencijom

NEFARMAKOLOŠKE MERE:

Pre nego što se uspostavi terapija lekovima ili u cilju prevencije problema sa prostatom i mokrenjem, od koristi je preduzeti sledeće mere:

•  Zbog jakog diuretskog efekta budite oprezni sa unosom kofeina i alkohola.

•  Pokušajte mokriti dva puta (ovo može pomoći da se mokraćna bešika u potpunosti isprazni).

•  Izbegavajte unos veoma slane i  začinjene hrane (jer se tada unosi više tečnosti).

•  Izbegavajte životinjske masti.

•  Unosite što više voća, povrća, salata začinjenih maslinovim ili uljem semena bundeve.

•  Upražnjavajte fizičku aktivnost.

•  Vršite redovne lekarske kontrole i redovno koristite prepisane lekove.

FARMAKOLOŠKE MERE – TERAPIJA LEKOVIMA

Ovaj vid terapije uvek treba da prepiše lekar, a koriste se lekovi iz sledećih terapijskih grupa:

1. blokatori alfa-adrenergičnih receptora – doksazosin, prazosin, terazosin, tamsulozin;

2. inhibitori testosteron 5-alfa reduktaze – finasterid, dutasterid;

3. biljni ekstrakti korena koprive, ploda testeraste palme, semena bundeve (neki su registrovani kao lek a neki su dostupni u vidu dijetetskih suplemenata).

Lečenje zavisi od faze bolesti, opšteg stanja osobe i opremljenosti ustanove. Ono može biti konzervativno – lekovima i operativno. Operacija je obično indikovana kod muškaraca sa simptomima inkontinencije, prisustvom krvi u urinu, retencije mokraće i rekurentnih infekcija urinarnog trakta. Kod blaže i umerene hipertrofije prostate, kada još nije došlo do zadržavanja mokraće, mogu se primeniti i lekovi. Ako je prostata manja od 40 g dovoljno je primeniti alfa-1 blokator doksazosin, prazosin ili tamsulosin. Oni relaksiraju unutrašnji sfinkter mokraćnog kanala i tako odmah olakšavaju mokrenje. Ako je prostata veća od 40 g primenjuju se blokatori testosteron 5-alfa reduktaze, koji posle nekoliko meseci primene smanjuje zapreminu prostate. Ovi lekovi se uzimaju samo ako ih lekar preporuči.

Važno je napomenuti da se preporučuju preventivni urološki pregledi za sve muškarce starije od pedeset godina, bez obzira da li imaju tegobe ili obavezno, bar jednom godišnje. Ovo je naročito značajno zbog toga što se simptomi kancera prostate ne razlikuju bitno od navedenih simptoma benigne hiperplazije, a posledice mogu biti veoma ozbiljne.