REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE ŽENA

BRIGA O SEBI JE PRIORITET

Pravilna i redovna higijena, udobna odeća, izbegavanje rizičnih seksualnih odnosa, upotreba vaginaleta na biljnoj bazi i ispiranje čajevima čuvaju ženske reproduktivne organe.

Prema zvaničnoj definiciji Svetske zdravstvene organizacije „reproduktivno zdravlje je stanje fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, u svim oblastima vezanim za reproduktivni sistem, u svim fazama života. Ono podrazumeva da su ljudi u mogućnosti da imaju zadovoljavajući i bezbedan seksualni život i sposobnost da imaju potomstvo, kao i slobodu da odluče da li će ga imati, kada i koliko često. Sastavni deo ovoga je i pravo muškaraca i žena da budu informisani, da imaju pristup bezbednim, efektivnim, dostupnim i prihvatljivim metodama planiranja porodice po svom izboru, i pravo na adekvatne usluge zdravstvene zaštite koje ženi omogućavaju bezbednu trudnoću i porođaj.”

Poštovanje pravila održavanja reproduktivnog sistema zdravim je i prvi preduslov za zdravo potomstvo. U prošlosti, kod planiranja porodice i zaštite od neželjene trudnoće koristili su se različiti materijali, od pamučnih tkanina natopljenih limunskom ili mlečnom kiselinom do pravih morskih sunđera. Ove alternativne metode su bile kontraceptivna sredstva, ali i preteča današnjih tampona. Na ovom području su se koristile binde, flanelske krpe sa „okruglim ušima“, isečene na krajevima, koje bi se stavljale između nogu a potom vezivale oko struka. Nakon bindi pojavile su se gaze, zatim pamuk, cik-cak vata, te današnji higijenski ulošci, koji koristeći nove tehnologije postaju sve udobniji i neprimetniji.

Krajem 19. veka počela je i proizvodnja tampona, ali uz dodatak sintetike koja je mnogim ženama stvarala probleme. Danas su to isključivo prirodna vlakna koja u retkim slučajevima mogu izazvati negativne posledice.

Šta znači pravilno održavanje reproduktivnog zdravlja?

Postoje jasna pravila kako se štiti i neguje reproduktivni sistem žena. Naime, neophodno je prati se toplom vodom, čistim rukama i koristiti najblaži dečji ili medicinski sapun niske pH vrednosti. Takođe, imperativ je i pranje i brisanje u smeru od venerinog brega ka pozadi (analnom otvoru). Za vreme ciklusa, trebalo bi izbegavati kupanje u bazenu, a svaka žena mora imati svoj peškir za intimnu negu koji je potrebno menjati dva puta nedeljno. Rukavicu ili sunđer za kupanje izbacite iz upotrebe jer se na njoj zadržavaju bakterije koje skidate sa kože tela, a i one mogu oštetiti sluzokožu nanoseći mikroskopske povrede. Nikada nemojte usmeravati jak mlaz vode prema vaginalnom otvoru da ne biste skinuli zaštitni sloj koji sprečava bakterije da prodru. Ukoliko koristite tampone, menjajte ih na najviše šest sati i nikada nemojte spavati sa njima. Takođe, lekari savetuju da se tamponi koriste samo povremeno. U vreme ciklusa, nosite tanju i prozračniju odeću koja neće izazvati znojenje.

Ukoliko imate vaginalnu upalu ili neki drugi upalni proces polnih organa, uloške menjajte češće nego inače, a tampone nemojte koristiti. Polne odnose u vreme menstruacije takođe preskočite jer su žene tih dana sklonije upalama. Veš je vaš najbolji saveznik i isključivo nosite pamučni koji omogućava koži da diše i sprečava nastanak i razvoj bakterija koje se javljaju kao posledica nošenja sintetičkih materijala.

 

 

Biljni čajevi

U apotekama se mogu naći zdravi i bezopasni preparati u vidu granula ili šumećih tableta koji se uz pomoć irigatora koriste za vaginalno ispiranje. Takođe, možete koristiti i biljne čajeve od žalfije, kamilice, kantariona, nevena ili hajdučke trave, kao i rastvor od sode bikarbone.

Čajevi se pripremaju na identičan način kao za piće, a rastvor od sode bikarbone se priprema tako što pola kašičice praška razmutite u 250 ml mlake vode. Vodite računa da se ispiranje nikada ne vrši više od dva puta u mesec dana i nikada u vreme menstruacije.

Vaginalete od lekovitog bilja

Kao preventivu, i za one koji nisu vešti sa irigatorom, preporučuje se upotreba vaginaleta na bazi lekovitih biljaka – kantariona, hajdučke trave, propolisa, timijana i kamilice. Vaginalete su odlične jer mogu da pokupe sekret a ne proizvode nikakva neželjena dejstva. Možete koristiti i one koje sadrže povidon jod, ali oprezno i ne često.

Na ginekološki pregled je neophodno otići jednom godišnje, čak i kada ne primećujete nikakve simptome. Godišnji sistematski pregled obuhvata niz testova i analiza kojima je moguće otkriti rak grlića materice u najranijoj fazi.

Bezbedno seksualno ponašanje

Najsigurniji način da se zaštitite od polno prenosivih bolesti jeste da vodite računa o seksualnim odnosima. Bezbedan seks podrazumeva zaštitu, pre svega kondom, koji štiti od neželjene trudnoće, ali je i jedino sredstvo koje štiti od bolesti. Nikada nemojte stupati u odnos sa nepoznatima jer u njihovo zdravlje ne možete biti sigurni.