INSEKTI, TE LETNJE NAPASTI

DA BORAVAK U PRIRODI NE BUDE PAKAO

Ujedi insekata su iritantni, a mogu da izazovu i teže alergijske reakcije, pa se treba bezbedno i efikasno zaštititi preparatima za zaštitu od uboda insekata.

Krpelji, zolje i komarci množe se u ruralnim i urbanim sredinama, gde nalaze prirodna staništa koja obiluju vlagom. Najaktivniji su tokom letnjih meseci u blizini mora, rečnih korita i jezera, ali i u šumama i na planinskim pašnjacima. Skoro da ne postoji letovalište u čijoj blizini se komarci ne mogu namnožiti u praktično neograničenom broju i boravak u prirodi pretvoriti u pakao. U apoteci nam se na raspolaganju nalazi niz preparata za zaštitu od ujeda insekata.

Repelenti su grupa hemijskih jedinjenja koja imaju svojstvo odbijanja insekata. Mogu biti mirišljavi ili potpuno bez mirisa, ali zajedničko im je da deluju na nervni sistem insekata. Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) ih kategoriše kao Insekticide, treba ih koristiti oprezno i u skladu sa priloženim uputstvom.

 

Veštački (sintetski) repelenti

Imaju duže dejstvo i efikasniji su u odbijanju većeg broja insekata. Međutim, ako se progutaju ili dođu u kontakt sa očima mogu ispoljiti različite toksične efekte. Na našem tržištu najzastupljeniji su:

DEET (dietil-toluamid), može se nanositi na kožu, ali treba izbegavati dodir sa hranom, očima i sluzokožom. Ako se proguta, potrebno je odmah se javiti najbližoj ambulanti, jedinjenje je vrlo toksično.

Praletrin, ne sme doći u kontakt sa kožom, te se koristi isključivo u isparljivim preparatima za zaštitu otvorenih ili zatvorenih prostora.

Ikaridin je blaži repelent, nalazi se u vidu sprejeva ili krema za kožu. Relativno je bezbedan, preporučuje se oprez u slučaju gutanja preparata.

 

Repelenti biljnog porekla

Manje su efikasni, te se obično nanose više puta u toku dana, mogu ih koristiti čak i mala deca i trudnice. Obično se koriste etarska ulja karanfilića, limunove trave, eukaliptusa, lavande, ruzmarina, gorkog badema i mente, kao i specifična jedinjenja biljnog porekla kao što su geraniol, citronelol, limonen itd. Ukoliko dođe do gutanja, obično se javlja prolazna mučnina, a intenzivan kontakt sa kožom u najtežem slučaju može izazvati kontaktni dermatitis.

 

Mehanički repelenti

Ovi uređaji stvaraju ultrazvučni signal koji odbija sve leteće insekte. Pogodni su za zaštitu beba tokom šetnji na otvorenom ili za zaštitu zatvorenih prostorija tokom noći.