PUTNA APOTEKA

DA LI STE SPAKOVALI SVE ŠTO VAM TREBA?

Iako nam se čini da nam pripreme nepotrebno oduzimaju puno vremena, ipak i sami znamo koliko se dobro osećamo kad odemo na odmor, a nismo ništa zaboravili da ponesemo.

Pripreme za godišnje odmore već počinju. Naša preporuka je da napravite spisak stvari koje bi trebalo uraditi pre nego što odete na odmor. Razmislite da li treba da obavite neke važnije lekarske ili stomatološke preglede, da posetite kozmetičara i frizera, preslišajte se šta vam je potrebno od stvari koje ćete poneti u koferu, a BENU se pobrinuo da za vas napravi listu preparata koji treba da se nađu u svakoj putnoj apoteci.

 

Da li koristite neke od lekova za hroničnu terapiju?

Pobrinite se da obezbedite dovoljno lekova za ceo period godišnjeg odmora, kako ne biste došli u situaciju da na odmoru tragate za svojim lekom koji se, možda, ukoliko ste u inostranstvu, drugačije zove. Dakle, posetite lekara, proverite da li je vaša hronična bolest pod kontrolom, i u BENU se obezbedite dovoljnom količinom lekova.

 

Kinetoza

Neki od nas su posebno osetljivi kada je u pitanju bilo kakva vožnja kolima, autobusom, vozom, avionom ili brodom. Preosetljivost, ili bolest vožnje (kinetoza) javlja se kod značajnog broja dece, ali i odraslih. Zbog toga je potrebno popiti tabletu protiv mučnine u vožnji (antihistaminik) pola sata pre polaska. Nešto od biljnih preparata koji bi mogli biti od pomoći pri ovakvim tegobama su preparati na bazi đumbira, tako da možete grickati sušeni đumbir, ili se snabdeti lizalicama sa ukusom đumbira koje se mogu naći u BENU apoteci.

 

Ujedi insekata

Verni pratioci leta i toplog vremena su insekti, koji nam mogu značajno pokvariti lep utisak sa odmora. Raspitajte se ili pogledajte na internetu utiske turista koji su posetili mesto na koje idete, da li u odabranom mestu ima komaraca ili drugih insekata. Možete poneti nešto od preparata u obliku spreja, stika, ili roll on-a koji se nanose na kožu i garderobu, i mogu pomoći da se odbranite. Za sobu u kojoj boravite takođe možete uzeti nešto od preparata koji će odbijati insekte.

Ukoliko ipak dođe do ujeda insekta, možete mesto uboda u tankom sloju namazati gelom ili mašću na biljnoj bazi koji će rashladiti bolno mesto, sprečiti svrab i širenje crvenih i upaljenih krugova po telu. Gelovi i masti mogu biti na bazi kamilice, hamamelisa, aloje. Takođe, za tu svrhu mogu pomoći i antihistaminici koji se mogu mazati lokalno (mast, krem ili gel), ili se uneti preko usta (tablete ili sirup), koje možete takođe nabaviti u BENU uz preporuku farmaceuta. Ukoliko ste alergični na ujed insekata, bez antihistaminika ne krećite na put, a možete se posavetovati sa svojim BENU farmaceutom da li je potrebna još neka dodatna terapija.

 

Stomačni problemi

Usled promene klime, vode za piće ili hrane koja se sprema na drugačiji način ili sa drugim sastojcima, često se na putovanjima javljaju problemi sa stomakom, ili putnička dijareja. Preporuka je da se probiotici (preparati koji štite naša creva) piju nedelju dana pre odmora, sve vreme na odmoru, i nedelju dana posle odmora, kako biste stres koji doživljava stomak smanjili na najmanju moguću meru. Probiotika na tržištu je zaista mnogo, i nije svejedno koji ćemo uzeti. Važno je da znamo iz kog razloga štitimo stomak, kao i koliko godina ima osoba koja će ga uzimati. Postoje preparati sa probiotskim kulturama koji su specijalno namenjeni prevenciji putničkih dijareja, pa se posavetujte u svojoj BENU apoteci koji je baš prilagođen vama i vašoj porodici.

 

Bolovi i temperatura

Svaka putna apoteka sadrži i preparat protiv bolova i temperature. Naša preporuka je da se odlučite za provereni paracetamol, koji ima najmanje neželjenih dejstava, a odličan je za glavobolje, blaže temperature, sunčanice.

Naravno, dejstvo mu možete povećati redovnim uzimanjem magnezijuma koji će vas dodatno opustiti, i pojačati dobar efekat leka.

 

Zaštita od sunčevog zračenja

Puno se priča o zaštiti od sunca, i verujemo da sigurno nećete zaboraviti preparate za sunčanje. Bez obzira na primenu preparata za zaštitu od sunca, nije poželjno boraviti na suncu od 11h do 16h zbog UVC zraka koji su tada najjači i mogu trajno oštetiti našu kožu. Dobar preparat za sunčanje nas štiti od UVA i UVB zraka, i važno je da na deklaraciji proizvoda za zaštitu od sunca proverite da li je to i navedeno. Preparat je potrebno naneti u dovoljnoj količini i na svaki centimetar tela koji je izložen suncu. Nanošenje preparata je potrebno ponavljati na dva sata, tako da, ukoliko cela porodica koristi preparat, bilo bi dobro da se u BENU apoteci raspitate o kupovini većeg porodičnog pakovanja. Bebe do 6 meseci ne smemo izlagati suncu, a ostalu stariju decu samo u periodima preporučenim za sunčanje, i to uz dodatnu zaštitu šešira, majica i naočara za sunce.

 

Iritacije ždrela i usne duplje

Ponesite i nešto od pastila ili oribleta za sisanje u slučaju blažih iritacija ždrela ili usne duplje. Ove tegobe su veoma česte pa bi bilo dobro da imamo nešto kod sebe za prvu pomoć.

 

Rane i posekotine

Preporučujemo da ponesete i nešto za ispiranje manjih rana koje mogu nastati u vodi ili na plaži kada hodamo bosi. U ove svrhe postoji puno preparata koje vam može preporučiti BENU farmaceut, kao što su hidrogen, antiseptici na bazi povidon joda i drugi rastvori koji su vrlo delotvorni i sprečavaju infekciju rana. Uz antiseptik će dobro doći i neka gaza, zavoj i flaster.

Sve ovo što vam preporučujemo u našoj BENU putnoj apoteci su preparati za saniranje blažih komplikacija koje možete doživeti, pa ukoliko imate ove preparate, bićete spremni da iz putnog nesesera izvadite pravo rešenje problema i sprečite veće neprijatnosti, a onda nastavite da uživate u zasluženom odmoru kao da se ništa nije dogodilo.