SUPLEMENTI ZA DECU

DA LI SU BEZBEDNI I EFIKASNI?

Naučna istraživanja na temu  bezbednosti i efikasnosti dijetetskih suplemenata nisu tako mnogobrojna niti ubedljiva uprkos poverenju potrošača i sklonosti ljudi ka samomedikaciji. Ovo je posebno važno kada govorimo o suplementima za bebe i decu – istraživanja pokazuju da roditelji nisu dovoljno informisani o sastavu tih proizvoda kao ni o potencijalnim opasnostima po zdravlje deteta.

Upotreba dijetetskih suplemenata je u konstantnom porastu u svetu, pri čemu po broju prodatih dijetetskih suplemenata – dodataka ishrani, ubedljivo prednjače SAD i Kina. Ono što je zanimljivo je da su danas svima dostupni suplementi: za različitu starnosnu dob (bebe, decu, odrasle i starije osobe), za različite potrebe organizma (za žene, za muškarce, za trudnice) ili za različita stanja/bolesti (menopauza, osteoporoza, urinarne infekcije, anemija itd.). Ubrzani tempo života i informacije dostupne preko interneta i televizije u kombinaciji sa marketinškim aktivnostima koje spovode proizvođači suplemenata doveli su do porasta prodaje suplemenata u globalu.

ŠTA ZNAMO O DIJETETSKIM SUPLEMENTIMA?

Dijetetski suplementi su po definiciji dodaci ishrani koji nisu zamena za pravilnu ishranu, ali su kreirani i proizvedeni kao dopuna normalnoj ishrani te predstavljaju koncentrovane izvore nutrijenata (vitamina, minerala i drugih supstanci sa hranljivim ili fiziološkim efektom). U prometu su u doziranim farmaceutskim oblicima – kapsulama, tabletama, sirupima, kapima itd. a primenjuju se na sličan način kao i lekovi – prema preporuci proizvođača koja se bazira na preporučenom dnevnom unosu za svaki pojednačni sastojak.

Ono što je interesantno jeste da za razliku od lekova koji prolaze strožu kontrolu, dijetetski suplementi ne moraju da budu potkrepljeni tako opsežnim dokazima o bezbednosti i efikasnosti. To ne znači da su dijetetski suplementi bezopasni. Na protiv, njihovom upotrebom se mogu javiti NEŽELJENA DEJSTVA ILI INTERAKCIJE sa hranom, lekovima ili drugim suplementima! Jedan od primera je poznata interakcija između paracetamola (antipiretik za snižavanje temperature) i preparata na bazi ehinacee (imunomodulator koji se tradicionalno koristi za poboljšanje imuniteta).

DIJETETSKI SUPLEMENTI ZA DECU

Šta je važno kada je reč o upotrebi suplemenata kod beba i dece? Najvažnija je informisanost i doslednost roditelja u pogledu potrebe da se ovi preparati daju deci i u pogledu pravilne primene istih!

Evo nekih bitnih smernica za pravilan izbor dijetetskih suplemenata za decu:

– Kvalitet mora da bude imperativ – birajte suplemente proverenih proizvođača, koji su dugo na tržištu i u koje veruje vaš apotekar ili doktor. Samo oni proizvodi koji sadrže pravilno deklarisan sastav, sa obeleženim dodacima (bojama, emulgatorima, konzervansima i aromama) i aktivnim principima i jasnim uputstvom za upotrebu mogu da budu siguran izbor.

– Indikacije i pravilna upotreba – pažljivo proučite čemu i kome je proizvod namenjen. Tačnost doziranja je ključna, koristite priloženu mernu kašičicu za sirupe za decu, i nemojte je menjati sa kućnim kafenim kašičicama i sl. Doziranje suplemenata je obično navedeno na pakovanju, ali je dužina primene često nejasno definisana ili nije određena. Takođe, primećeno je da veliki broj roditelja greši prilikom doziranja ili tumačenja uputstva za upotrebu, pa nije loše da u samoj apoteci ili u lekarskoj ordinaciji zabeležite sve bitne napomene.

– Saradnja i zadovoljstvo deteta – svi koji imaju malu decu znaju kako je teško naterati dete da popije tabletu ili sirup. Deca se najčešće žale na loš ukus ili miris tableta i sirupa, ili ne mogu da progutaju tablete. Zbog toga se proizvođači trude da za decu proizvode tablete za grickanje u obliku omiljenih junaka – medvedića, maca, kuca, dinosaurusa sa posebnim dečijim aromama (voćne i slatke arome ili prirodni voćni koncentrati). I amabalaža se prilagođava deci – obično je šarena i iscrtana pomenutim junacima.

Istraživanja stavova i znanja roditelja o dijetetskim suplementima za decu pokazala su da je mišljenje roditelja na tu temu podeljeno – oko 50% roditelja veruje da su dodaci ishrani efikasni i potpuno bezbedni. Ostatak nije siguran (oko 30%) ili kategorički ne verujuje u njih (oko 10%). Takođe, roditelji kažu da se pridržavaju gotovo uvek uputstva za upotrebu (oko 80%). Kao najčešće nepravilnosti ističu se činjenica da ne koriste uvek merne kašičice i kombinuju suplemente za decu sa lekovima bez prethodnog informisanja o interakcijama ili neželjenim dejstvima ovih kombinacija.

NAJPRODAVANIJI SUPLEMENTI ZA DECU:

1. VITAMINSKO-MINERALNI KOMPLEKSI (preko 40% prodatih suplemenata je iz ove kategorije) – oslabljen imunitet, poboljšanje apetita.

2. BILJNI SUPLEMENTI I SIRUPI (ekstrakt propolisa, ehinacee, kamilice, belog sleza) – prehlada, grip, grčevi kod beba.

3. PROBIOTICI – u današnje vreme doživljavaju veliku ekspanziju, što se bazira na studijama koje potvrđuju njihovu efikasnost. Preporučuju se ne samo za rešavanje stomačnih tegoba (dijareja ili zatvor, loše varenje), već i protiv alergija, i problema sa kožom itd.

4. OMEGA MASNE KISELINE (iz ribljeg ili sojinog ulja) – obezbeđuju dovoljne količine ovih esencijalnih masnih materija, naročito kod dece koja ne podnose ribu i plodove mora.

5. BILJNI SIRUPI KOD PROLIVA ILI OPSTIPACIJE – najređe se upotrebljavaju u odnosu na navedene grupe, ali su svakako od pomoći i mogu se nabaviti bez recepta.

Primećeno je da postoji i prilično negativan stav roditelja prema prilično visokim cenama ovih proizvoda, što je i jedan od razloga što u našoj zemlji i zemljama okruženja prodaja ovih proizvoda nije na nivou kao u Sjedinjenim državama, Kini i Skandinavskim zemljama, kao i drugim zemljama sa boljim životnim standardom.

Međutim, ne možemo reći da su roditelji krivi za sve – loša informisanost i nedovoljno angažovanje zdravstvenih radnika je takođe problem. Dakle, sledeći put kada odete u apoteku ili lekaru, ne zaboravite da pomenete koje lekove i suplemente koristite vi i vaše dete i obavezno tražite savet – sigurnost vašeg deteta je uvek na prvom mestu.