DEZODORANSI I ANTIPERSPIRANTI

DA MIRIŠEMO SVEŽE I ČISTO

Proverite sadržaj deklaracije, a sve nedoumice rešite u razgovoru sa Vašim farmaceutom.

Prvi dezodoransi namenjeni sprečavanju neprijatnih mirisa koje izazivaju bakterije tokom znojenja, pojavili su se u SAD krajem 19. veka u obliku kreme, pakovani u teglice, a nanosili su se prstima. Pola veka kasnije, 1940, unapređeni su po uzoru na tek otkrivene ball-point hemijske olovke, da bi 60-ih godina osvojili Evropu pod imenom Mum Rolette. Danas dezodoransi obuhvataju proizvode u roll-on obliku, spreju i stiku, a posebna podgrupa nazvana antiperspiranti pruža i zaštitu od znojenja, tako što zatvaraju izlaze znojnih kanala i fizički sprečavaju znojenje.

U nekim zemljama antiperspiranti se klasifikuju kao lek koji može da se dobije bez lekarskog recepta i strogo se kontrolišu da sadrže neškodljive sastojke. Prilikom kupovine treba obratiti pažnju na to da li je preparat prošao testove na alergije i da nema miris. Kao i u slučaju dezodoransa, preporučuje se da se nikada ne nanosi neposredno posle depilacije ili brijanja.

Za razliku od antiperspiranata, dezodoransi ne zaustavljaju znojenje, već samo neutrališu bakterije koje izazivaju neprijatne mirise. Polemike na temu da li su štetni ili ne, uglavnom se odnose na konzervanse i parabene ako ih sadrže, jer ovi sastojci nakon nanošenja ostaju dugo na koži. Na deklaraciji se mogu prepoznati pod imenima: metilparaben, propilparaben, butilparaben, ili benzilparaben. Iako tvrdnje da su ovi sastojci štetni nisu naučno dokazane, zdravstveni rizik se isključuje korišćenjem dezodoransa koji ne sadrži parabene, soli aluminijuma i alkohol. Inače, karakteristične žute fleke na odeći dokaz su da u dezodoransu ima aluminijuma, jer on tako reaguje u kombinaciji sa znojem, tkaninom ili praškom za pranje.

Dermatolozi savetuju da se dezodorans menja svakih pola godine, iz razloga što se telo navikne na proizvod i više ne reaguje. Takođe, osobe koje ppate od alergija treba da koriste samo dezodoranse u stiku, a ako i to ne pomaže, onda neprijatne mirise znoja izazvane vrućinom, vežbanjem ili stresom, koji ima karakterističan hemijski sastav i može da bude vrlo neprijatan, treba neutralisati eteričnim uljima koja se nanose na čisto pazuho.

Pojačano znojenje i neprijatne mirise, posebno po toplom vremenu, izaziva konzumiranje alkohola, a pušenje dodatno pojačava miris znoja. Za vreme visokih temperatura se zato preporučuje izbegavanje žestokih alkoholnih pića, nošenje pamučne odeće, depiliranje i češće tuširanje.