ORALNO ZDRAVLJE U TRUDNOĆI

DOBRE NAVIKE SE NASLEĐUJU

Svaka trudnica mora voditi računa o svom oralnom zdravlju jednako kao i o oralnom zdravlju budućeg deteta. Da bi pomogli trudnicama na tom zaista ozbiljnom zadatku, neophodno je da sarađuju ginekološko savetovalište za trudnice i izabrani stomatolog

Žene koje su već rađale često govore da im je trudnoća izazvala ubrzano propadanje i gubitak zuba, da su imale bolove i morale da vade naglo propale zube, a da su im takođe ispadali zdravi zubi. Smatra se da su ovi problemi posledica upale desni i čitavog potpornog aparata zuba.

Pogrešno je verovanje da je uzročnik gubitka kvaliteta zuba nedostatak kalcijuma!

Ukoliko nedostaje kalcijum koji je potreban bebi, on se nadoknađuje iz kostiju majke, a ne iz zuba. Ne nasleđuje se karijes – nasleđuju se navike u pogledu oralnog zdravlja!

To je i razlog narušavanja kvaliteta oralnog zdravlja – nedovoljna i nepravilna oralna higijena, kao i igra hormona u najlepšem životnom periodu svake žene. Zbog hormonskog disbalansa desni kod nekih trudnica su osetljive na bakterije, čime je mogućnost nastanka zubnih infekcija povećana. Razlog takođe mogu biti i neotklonjeni problemi u oralnom statusu pre trudnoće.

Međutim, nesanirani zubi predstavljaju žarišta – fokalne infekcije, koje mogu da se iskomplikuju i izazovu mnogo ozbiljnije probleme po zdravlje buduće mame. Takve situacije su praćene upornim i jakim bolom, otokom, pa i povišenom temperaturom. Te manifestacije imaju veoma ozbiljan uticaj na opšte zdravstveno, pa i emocionalno stanje trudnice.

U prvom trimestru trudnice treba da izbegavaju bilo kakve medikamente jer je placentarni krvotok najpropustljiviji. Tokom prva tri meseca stomatolozi izbegavaju davanje antibiotika, osim kada je to zaista neophodno. Jasna indikacija za primenu antibiotika je teška infekcija u oralnoj duplji koja može da ugrozi opšte zdravlje trudnice. Ne sme se zaboraviti da konzorcijum bakterija iz neuklonjenog dentalnog plaka može imati uticaj i na udaljene organe.

Posebno se izbegavaju preparati na bazi tetraciklina zbog činjenice da se bebini zubi formiraju dok su u maminom stomaku, pa se kasnije na mlečnim zubima dece javlja tetraciklinska prebojenost. Iako tokom trudnoće treba izbegavati uzimanje lekova, većina njih je relativno sigurna i ne može da izazove oštećenja ploda. Ali pre uzimanja bilo kakvog leka, poželjno je posavetovati se s lekarom, stomatologom i ginekologom da bi se izbegle neželjene pojave.

Trudnoća nije stanje koje zahteva antibiotsku profilaksu prilikom stomatoloških zahvata. Pri uzimanju antibiotika, koji su ponekad ipak nužni, najsigurniji su oni iz penicilinske grupe.

Svaki ginekolog bi trebalo nakon redovne kontrole da uputi buduću mamu kod stomatologa na pregled i sanaciju. Saradnja ginekologa i stomatologa je veoma važna kod rizičnih trudnoća ili kada trudnica ima neko osnovno oboljenje koje ponekad možda prećuti stomatologu. Takođe je veoma važno da stomatolog i ginekolog imaju jedinstven stav o važnosti primene preparata na bazi fluorida, koji su dokazano profilaktičko sredstvo u preporučenim dozama.

ŠTA AKO JE INTERVENCIJA  NEOPHODNA

Lokalna anestezija je indikovana kod stomatoloških intervencija radi umanjenja bola, a to je svojevrsni komfor i za trudnicu i za terapeuta. Anestezija se, kao i svi medikamenti, izbegava u prvom trimestru, ali nije kontraindikovana. Smatra se da bol ima veći uticaj na stres kod trudnica. Ekstrakcije zuba u trudnoći se, kao i inače, obavljaju uz lokalnu anesteziju. Kod zdravih trudnica krvarenje nakon vađenja zuba nije ništa duže nego obično. Kod trudnica s poremećajem mehanizma zgrušavanja krvi ili kod prerano oljuštene posteljice vađenje zuba je poželjno obaviti uz prethodni dogovor ginekologa i stomatologa i odgovarajuću pripremu pacijenata.

Za rendgensko snimanje u stomatološke svrhe potrebne su minimalne doze zračenja. I pored te činjenice, tokom trudnoće je poželjno izbegavati izlaganje rendgenskim zracima, posebno u prvih 12 nedelja. Ako je snimanje neophodno, treba ga obaviti na ispravnom, sertifikovanom uređaju, uz primenu svih jasno propisanih mera zaštite majke i ploda (olovna kecelja). Ako je moguće, snimanje treba obaviti digitalnim rendgenskim tehnikama jer je u tom slučaju zračenje do 80 odsto manje nego kod klasičnih rendgenskih uređaja.

OSNOVE ORALNE HIGIJENE TRUDNICA

Higijenu usta i zuba treba održavati u skladu sa uputstvima koje je stomatolog dao trudnici nakon pregleda. Nije teško dizajnirati individualno oralno-higijensko uputstvo za svaku buduću mamu, posebno ako je i pre trudnoće imala problema sa parodontopatijom ili ako u ustima ima protetske nadoknade, implantate i slično.

Da bi se dodatno smanjila količina bakterija u ustima, poželjno je nakon četkanja zuba pažljivo očetkati i jezik, što će pomoći budućim mamama u održavanju daha svežim, što svaku trudnicu čini sigurnijom.

Zubna četkica trudnicima nekada izaziva refleks povraćanja, pa je potrebno da se zameni četkicom prikladnijeg oblika i manjih dimenzija, sa mekim vlaknima. Takođe se može dogoditi da miris zubne paste kod buduće majke izazove osećaj mučnine, što je demotiviše u daljem održavanju higijene zuba. U tom slučaju treba promeniti zubnu pastu i pronaći onu koja ne izaziva mučninu. Neretko se može desiti da se kao ugodne za korišćenje pokažu zubne paste za malu decu, koje su obično blagih, neutralnih ili voćnih ukusa.

Buduće mame, učinite sve da najlepši period u vašem životu bude obojen lepim i zdravim osmehom. Vaš trud biće nagrađen najlepšim osmehom vaše bebe i njenim zdravim mlečnim zubićima.