ZUBNE NASLAGE

EFIKASNO ELIMINISANJE

Na zubima se stvaraju meke i čvrste naslage. Meke naslage ili zubni plak se stvaraju svakodnevno nakon unosa hrane i zaostaju na zubima, ukoliko se mehanički ne uklone četkicom.

Kada se zubni plak ne uklanja mehanički, četkanjem zuba, započinje njegova kalcifikacija u čvrste naslage, poznatije kao zubni kamenac. On se obično taloži na spoju zuba i desni, ali može da se nađe na svim površinama zuba. Dodatni faktori koji uzrokuju pojačano stvaranje kamenca su: pušenje, nepravilan položaj zuba, neadekvatni ispuni na zubima, loši protetski radovi, suvoća usta, izmenjeni sastav pljuvačke, genetski faktori.

Zubni kamenac i upala desni su bitan faktor nastanka parodontopatije, neprijatnog zadaha i razvoja karijesa zuba.

 

Ultrazvučna metoda

Ultrazvučno skidanje kamenca podrazumeva uklanjanje kamenca kombinacijom vode koja je pod pritiskom i oscilacija koje izazivaju vibracije radnog dela instrumenta. Metoda je izuzetno efikasna, ali je kontraindikovana kod pacijenata koji imaju pejsmejker, ne koristi se u regiji zuba sa oralnim implantatom, ni u radu sa malom decom.

 

AIR-FLOW peskiranje

Meke zubne naslage, pigmentacije na zubima, mrlje od vina, kafe, čaja, cigareta, uklanjaju se danas u modernoj stomatologiji sistemom peskiranja AIR-FLOW. Naziva se takođe i „detoksikacija” usne duplje, zbog efekta koji se postižu nakon ovog tretmana.
Vreme trajanja intervencije je oko 20 minuta, sam tretman je bezbolan, ugodan i neškodljiv za pacijenta. Nakon ove procedure zubi postaju glađi, sjajniji, čistiji, a boja im se izbeljuje za jednu nijansu.

 

Preventivno delovanje

Redovna higijena i pregledi, odgovarajuća zubna četkica i pomoćna sredstva (interdentalne četkice, rastvori za ispiranje usta, zubni konac), i OBAVEZNO uklanjanje naslaga jednom godišnje su najvažniji načini borbe protiv parodontopatije i gubitka zuba. Kada se primete zubne naslage, krvarenje i drugi znaci parodontopatije, važno je reagovati što pre. Preventivnim delovanjem se mogu zaustaviti dalje zapaljenje desni i teže posledice na potpornom aparatu zuba.