DERMOKOZMETIKA

EKSPERTSKO REŠENJE ZA LEPU KOŽU

Dermokozmetika je termin koji je široko rasprostranjen u Evropi a predstavlja sinonim za kvalitetnu, bezbednu i efikasnu kozmetiku. Ovaj tip kozmetičkog proizvoda nudi sve ono što je potrebno za održavanje optimalnog stanja kože, a može i da reši određene probleme koji ne zahtevaju upotrebu lekova.

ŠTA JE (DERMO)KOZMETIČKI PROIZOVOD?

Definisati kozmetički proizvod nije lako s obzirom da su u različitim zemljama na snazi različiti zakoni i pravilnici koji određuju osobine i zahteve za proizvod koji se registruje kao kozmetika. Logično, u razvijenijim zemljama zahtevi u pogledu kvaliteta, bezbednosti i efikasnosti kozmetičkog proizvoda, na mnogo su višem nivou nego u siromašnjim društvima. Takođe, u razvijenim zemljama svest kupaca o nezi kože, kao i očekivanja od samog kozmetičkog proizvoda su prilično velika, a postoji i Zakon o zaštiti potrošača koji nudi mogućnost vraćanja proizvoda čijim efektima kupac nije zadovoljan.

Ipak, bitno je da potrošači shvate razliku između kozmetičkog i dermokozmetičkog proizvoda, ili možda bolje rečeno, „obične kozmetike” i „aktivne, funkcionalne kozmetike”. Još važnije od toga jeste i da shvate šta radi lek za primenu na koži, a šta radi (dermo)kozmetika. Zadatak nije lak, s obzirom na uticaj reklama, a kozmetičke kuće uvek nalaze način da istaknu svoje adute i privuku kupce, vrlo često koristeći se igrom reči, na primer: nije dozvoljeno reći da kozmetički proizovod leči akne, ali se može reći da smanjuje nepravilnosti na koži i sl.

Evo nekoliko opštih definicija kozmetičkog proizvoda:

1. SRBIJA − Kozmetički proizvodi su proizvodi za negu, čišćenje, zaštitu i ulepšavanje kože, kose, zuba i noktiju, odnosno, sredstva za održavanje lične higijene, negu i ulepšavanje lica i tela (po Pravilniku koji je na snazi u našoj zemlji).

2. Kozmetička Direktiva EU − kozmetički proizvod je bilo koja supstanca ili preparat koji dolazi u kontakt sa različitim spoljašnjim delovima ljudskog tela (epidermis, kosa, nokti, usne i spoljni genitalni organi), ili sa zubima i mukoznim membranama usne duplje, sa ciljem da ih čisti, parfimiše, menja njihov izgled i/ ili koriguje mirise tela i/ili štiti odnosno održava ih u dobrom stanju.

3. SAD − FDA (Food and Drug Administration) − kozmetički preparati su namenjeni utrljavanju, izlivanju, posipanju ili raspršivanju na i/ili u ljudsko telo / delove ljudskog tela, sa ciljem da: čiste, ulepšavaju, popravljaju i/ili menjaju izgled, kao i supstance koje se primenjuju kao komponenta bilo kojeg takvog preparata, izuzev ako su u pitanju sapuni.

Kozmetički proizvod, dakle, služi za održavanje higijene i negu kože, kose i noktiju, usta i zuba, i intimne regije kao i za maskiranje neprijatnih mirisa ili nedostataka na koži. Međutim, šta se dešava kada kozmetički proizvod ima efekte koji prevazilaze sve prethodno navedeno? Šta ako su to proizvodi koji dokazano umanjuju crvenilo, poboljšavaju mikroreljef kože, povećavaju elastičnost i hidrataciju itd? Takvi napredni kozmetički proizvodi su se izdvojili kao klasa za sebe, u Evropi se nazivaju DERMOKOZMETIČKI PROIZVODI, a u SAD se više koristi termin – KOZMETOCEUTIK.

ZAHTEVI ZA DERMOKOZMETIKU:

Da bi proizvod bio dermokozmetički potrebno je da ispunjava tri zahteva:

1. Bezbednost (moraju da budu ispitani iritacioni potencijal i fotosenzibilišući efekat, moraju da budu deklarisani potencijalni alergeni...).

2. Kvalitet (sve sirovine su proverenog sastava i kvaliteta, proizvodni proces kontrolisan i na najvišem nivou).

3. Efikasnost − Ovo je ključna stavka koja razlikuje dermokozmetiku od obične kozmetike! Efikasnost se dokazuje in vitro testiranjem i in vivo testovima na humanim dobrovoljcima, pri čemu je testiranje na životinjama strogo zabranjeno!

Zbog toga stručnjaci vole da dermokozmetiku nazivaju i aktivna ili funkcionalna kozmetika – ona ne leči, ali održava kožu u zdravom stanju, pomaže u toku terapije lekovima, može da ukloni manje nepravilnosti (hiperpigmentacije, sitne bore, višak sebuma, blaže forme akni, suvoću i perutanje kože itd.). Ključ je u tome što se u sastavu dermokozmetike nalaze dobro ispitane i dokazano efikasne kozmetički aktivne materije koje su ponekad u većim koncentracijama zapravo i lek – salicilna i azelaična kiselina, retinoidi, niacinamid itd.

Osim toga, u dermokozmetičkim proizvodima se koriste najnovija dostignuća u svetu farmacije i kozmetike kao na primer razne vrste nosača (kozmetički) aktivnih supstanci − liposomi, nanosomi, mikrokapsule, nanočestice, nanoemulzije itd. Ovi savremeni nosači obezbeđuju stabilnost kozmetički aktivne supstance kao i ciljano i/ili produženo dejstvo i to je ono što dermokozmetičke proizvode čini efikasnim.

Dermokozmetika je napredna kozmetika, kreirana u saradnji kozmetologa, farmaceuta, dermatologa, hemičara i tehnologa. Ona je bazirana na poznavanju fiziologije kože i vrhunskog je kvaliteta, pa zbog toga ne čudi što je često prva preporuka farmaceuta u apoteci ili dermatologa u ordinaciji. Ona nudi sigurnost jer ispunjava zahteve koji se tiču bezbednosti i efikasnosti, a dokazi o efikasnosti i iskustva dermatologa su najbolja reklama.

DERMOKOZMETIKA VS. PRIRODNA KOZMETIKA

U današnje vreme posebno jačaju dve struje u kozmetičkoj idustriji – prirodna kozmetika, obogaćena biljnim ekstraktima, bez parabena, mineralnih ulja i fenokisetanola i dermokozmetika – poslednja reč nauke i efikasnosti. Prirodna kozmetika se često deklariše kao potpuno bezopasna što zapravo nije istina, jer mnogi sastojci biljnih ekstrakata mogu biti alergeni. Nasuprot tome, dermokozmetički proizvodi prolaze strožu kontrolu efikasnosti i bezbednosti, pri čemu se ne izbegava upotreba sintetskih i inovativnih sastojaka.