SRPSKI FORUM PROTIV RAKA DOJKE

EVROPA DONA SRBIJA

Organizacija Srpski forum protiv raka dojke – EVROPA DONA SRBIJA je osnovana decembra 2016. godine, kao nacionalna organizacija. Marta 2017. godine EVROPA DONA SRBIJA je postala članica KOALICIJE EUROPA DONNA – evropske koalicije protiv raka dojke, koja je nezavisna, neprofitna organizacija čiji su članovi grupe i podružnice iz zemalja širom Evrope

Organizaciju Srpski forum protiv raka dojke – Evropa Dona Srbija osnovale su dr Stanislava Otašević, Jasmina Lukić, Slavica Simić, diplomirani psiholog, Vesna Bondžić, dipl. inž. mašinstva, i dr Maja Gulan, hirurg-onkolog, kao dobrovoljnu, nevladinu i neprofitnu organizaciju radi ostvarivanja ciljeva u oblastima borbe protiv raka dojke i podizanja svesti žena o bolesti. Cilj osnivanja organizacije je da se stvore i poboljšaju uslovi i mogućnosti brige o zdravlju dojki, te da se obezbede mogućnosti i dostupnost savremenom lečenju, institucijama države i zdravstvenom sistemu.

Organizacija se zalaže i radi na:

• promovisanju i unapređivanju svesti žena o značaju zdravlja dojki i važnosti prevencije kroz redovne, periodične i organizovane  preglede;

• širenju i razmeni postojećih činjenica i najnovijih informacija o ranom otkrivanju raka dojke;

• promovisanju savremenog lečenja i važnosti obezbeđivanja kvalitetne nege tokom i nakon lečenja;

• omogućavanju da sve žene u potpunosti razumeju predložene mogućnosti lečenja, uključujući i učestvovanje u kliničkim istraživanjima, kao i da znaju da imaju pravo na drugo mišljenje;

• poštovanju principa jednakosti i dostupnosti zdravstvenih usluga svim obolelima od raka dojke;

• ostvarivanju saradnje sa istim i sličnim organizacijama u zemlji, regionu i Evropi kojese bave zdravljem dojke i podrškom obolelima od raka dojke.

Evropa Dona Srbija – Srpski forum protiv raka dojke, uz podršku farmaceutske kompanije Roche, 20. i 21. aprila 2017. je u Beogradu organizovala regionalni sastanak predstavnica organizacija Evropa Dona Slovenije, Hrvatske i Srbije. Cilj sastanka je bio unapređenje saradnje, razmena znanja, iskustava, dobre prakse u različitim oblastima delovanja organizacija za podizanje svesti o raku dojke, kao i povezivanje organizacija EUROPA DONNA iz regiona.

Sastanak je započet posetom Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. Stručnjaci Instituta mr sci. med. dr Ana Jovićević, prim. mr sci. med. dr Aleksandar Martinović, prim. dr sci. med. Snežana Šušnjar i dr sci. med. Mirjana Branković Magić u razgovoru sa gošćama predstavili su tretmane lečenja pacijenata od raka dojke u Srbiji, inovacije u testiranju za nasledni rak i rak dojke kao program sprovođenja skrininga u Srbiji. Po završetku sastanka prisutne je pozdravio i prof. dr Radan Džodić, direktor Instituta, koji je čestitao članicama organizacije Evropa Dona Srbija na osnivanju, poželeo uspešnu saradnju sa Institutom, kao i puno uspeha u daljem radu.

Članice organizacije Evropa Dona Srbija su udruženja „Jefimija” - Savetovalište za žene obolele od raka dojke iz Užica, Ženski centar „Milica” iz Vrnjačke Banje, a od stručnjaka prim. mr sci. med. dr Aleksandar Martinović, hirurg-onkolog sa IORS-a, dr Branko Lukić.

Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže i doprinesu prevenciji raka dojke u Srbiji!

Kontakt: +381 631984313, +381 63379388

www.europadonna.org.rs

office@europadonna.org.rs