VITAMIN C I CINK

I LEPI I ZDRAVI

Leto je period kada smo mnogo više aktivni, kada želimo da budemo lepi, zavodljvi, dopadljivi i sebi i drugima, period sa mnogo više sunca, izlazaka, druženja i pogleda. Leto je doba kada je više nego ikada potrebno da budemo i lepi i zdravi.

U periodu kada se dosta trošimo, neophodno je da mnogo više unosimo minerale i vitamine. Koja je to kombinacija koja nam pomaže da budemo i jaki i zdravi? Vitamin C i cink su proverena kombinacija koja ima dokazano dejstvo na jačanje imuniteta. Vitamin C je sa razlogom najkonzumiraniji od svih vitamina. Dokazano je njegovo antioksidativno svojstvo i borba sa slobodnim radikalima, te nije iznenađujuća njegova primena kod svih stanja oslabljenog imuniteta, prehlada, nazeba, bakterijskih i virusnih infekcija. Oni oprezniji ga koriste preventivno kako do svega ovoga ne bi došlo.

Takođe, dokazano je i dejstvo minerala cinka na jačanje imuniteta, pa je poslednjih godina doživeo ekspanziju u svim zemljama, kako kod dece tako i kod odraslih. Ima ga u obliku sirupa, pastila, tableta. Kod nas je primena cinka od posebnog značaja, jer je potvrđeno da je endemski nedovoljno prisustvo ovog minerala u zemljištu. Stoga ga ima manje u hrani i u našem organizmu, pa stručnjaci stalno naglašavaju značaj dodatnog unosa cinka.

Kombinacija vitamina C i cinka u jačanju imuniteta sasvim je jasna – oni imaju dvostruko dejstvo u jačanju našeg imuniteta. Međutim, kada smo zdravi, to nam često nije dovoljno. Veoma često želimo nešto više. Pored zdravlja, želimo da budemo još i lepi i negovani. Kada nekoga prvi put ugledamo, najčešće najpre opazimo kosu i kožu, a ako su dame u pitanju, na prvi utisak utiče i izgled noktiju.

Vitamin C je antioksidans koji obezbeđuje koži lep i ujednačen ten, a pomaže i da koža duže ostane preplanula nakon sunčanja. Njegovo antioksidativno svojstvo posebno je značajno kod pušača, kako u zdravstvenom pogledu tako i u neutralisanju boje nikotina koja se prepoznaje na koži i noktima. Cink ima poseban značaj za jačanje i dodatni sjaj kose i noktiju, posebno tokom letnjih meseci kada se isušuju od visoke temperature, slane vode, UVA i UVB zračenja.