KADA SE POJAVE VAŠKE

IZLEČIVA NAPAST VREBA

Pediculosis capitis tj. vašljivost glave je parazitarno oboljenje kože glave koju izaziva insekt Pediculus humanus capitis.

Vaši su sitni, parazitski insekti bez krila koji se hrane našom krvlju, ne mogu da lete i skaču, ali se lako prenose bliskim kontaktom ili razmenom stvari, pa su naročito rasprostranjene među školskom i mlađom decom. Pogrešno je verovati da vaške retko prelaze sa dece na odrasle. Najmanji izazov u celoj priči je ubiti vaši. Poenta je rešiti se svih gnjida, jer će se tako prekinuti životni ciklus vaši. Ako se vašljivost ne tretira adekvatno, problem može stalno da se ponavlja.

Vaši glave je najlakše primetiti iznad ušiju i na potiljku. Odrasla vaš velika je od 2-3,5 mm, ima tri para nogu kojima se pričvrsti za dlaku. Hrane se krvlju kože glave i pri tome ubrizgavaju svoju pljuvačku što izaziva iritaciju i svrab, ali ne prenose nikakve bolesti. Providne su i zbog toga teško uočljive, ali kada se nahrane krvlju postaju tamnobraon. Ženka polaže 5-6 jaja dnevno (do 300 jaja tokom života koji traje 1-2 meseca), koja pričvršćuje za dlaku pomoću sekreta koji luči iz posebnih žlezda. Posle 7-10 dana iz jaja (gnjide) se izlegu larve koje ostavljaju beo, sjajan omotač jajeta na dlaci. Larve se pretvaraju u odrasle jedinke za 10 dana. Vaške se mogu preneti bilo u kontaktu sa vašima ili njihovim jajima.

 

Prevencija

Jako je teško sprečiti širenje vaški među decom u kolektivima. Postoje neki proizvodi koji mogu pomoći u odbijanju vaški (repelenti), a sadrže uglavnom biljna ulja. Oni ipak ne nude 100% zaštitu od eventualne vašljivosti.

Potrebno je da skrenete pažnju svojoj deci da izbegavaju bliski kontakt glavama sa drugarima tokom igre i drugih aktivnosti, podsetite ih da ne dele svoje lične stvari kao što su kačketi, češljevi, gumice za kosu, šalovi i slušalice.

Ako sumnjate da vaše dete ima vaške, najbolje bi bilo odmah sprovesti postupak uklanjanja vaši, ali i obavestiti druge roditelje kako bi svi u istom trenutku preduzeli mere i tako efikasnije sprečili ponovno širenje vaški. Sramoti ovde nema mesta, ovo može da se desi svakome!

Postupak uklanjanja vaši

Treba da se temeljno pregledaju svi članovi u porodici na prisustvo vaši ili gnjida. Kao prva mera protiv istrebljenja vaši preporučuje se tehnika iščešljavanja. Ona može da se koristi u kombinaciji sa ostalim tretmanima, a svakako je metoda koju treba izabrati kod dece mlađe od 2 godine.

 

Tehnika iščešljavanja

Vlažnu kosu raščešljati običnim češljem da se razmrsi, a zatim se prelazi na gusti češalj koji se više puta provlači od korena do kraja vlasi. Iščešljavanje se vrši nad belim papirom, na kome će se vaši lakše primetiti. Postupak može trajati i do 2 sata a ponavlja se na 3-4 dana tokom 2 nedelje. Nakon postupka češalj treba dobro oprati pod mlazom tople vode ili se može potopiti u alkohol na sat vremena. Ukoliko se postupkom iščešljavanja ne uoče vaši, nije potrebno sprovoditi lečenje preparatima protiv vaši.

Treba oprati posteljinu, peškire, odeću, plišane igračke i sve što je moglo doći u kontakt sa glavom, te ih dobro osušiti. Treba dobro usisati kuću, vaške mogu da prežive 1-2 dana van našeg tela. Vaši više vole ljude od životinja, tako da ljubimci ne trebaju nikakav tretman protiv vaški.

 

Tretman

U apoteci potražite odgovarajući šampon ili losion i primenite ga tačno po priloženom uputstvu. Postupak sa izabranim sredstvom se obično ponavlja posle 7 dana.

Nepravilna upotreba preparata često dovodi do neuspeha terapije koji se onda pripiše rezistenciji na korišćeno sredstvo. Prekomerna primena u smislu „više je bolje“ može izazvati crvenilo i iritaciju kože.

 

Kako odabrati preparat?

Prvo mesto gde ćete se zaputiti po pomoć je svakako apoteka.

Insekticidi – pedikulocidi uništavaju nervni sistem vaši. Njihovo dejstvo na jaja nije pouzdano pa je obavezno ponoviti tretman posle 7-14 dana, da bi se ubile vaši koje su se izlegle iz jaja koja nisu pobijena pri prvom tretmanu. Pri izboru insekticida možda je bolje posegnuti za losionom koji se nanosi na suvu kosu nego za šamponom koji suviše kratko ostaje u kontaktu sa vašima. Kod duge kose losion se nanosi od korena vlasišta pa u dužini oko 6 cm od korena kose. Deca preko lica i očiju mogu da drže peškir kako ne bi došla u kontakt sa insekticidom.

Nije preporučljivo koristiti insekticide kao preventivnu meru, niti kod beba mlađih od 6 meseci. Neželjeni efekti mogu biti iritacija i crvenilo poglavine, iritacija ruku. Češanjem se na glavi može stvoriti ranica preko koje može doći do resorpcije insekticida. Još jedan nedostatak je što vaši mogu razviti rezistenciju na insekticide.

Bez lekarskog recepta mogu da se kupe preparati koji sadrže permetrin, tetrametrin.

Preparati koji su bezbedniji za primenu, naročito kod male dece, sadrže dimetikon ili mineralna ulja. Ove supstance prolaze duboko u respiratorne otvore i tako fizičkim mehanizmom uguše vaši, larve i gnjide, a dodatno dehidriraju tj. isušuju vaši koje ne mogu razviti rezistenciju na ove preparate.

Ne treba koristiti više od tri puta jedno isto sredstvo. Takođe ne treba koristiti više različitih sredstava istovremeno.

 

Alternativne metode

Od starijih ćete čuti mnogo preporuka kako se na prirodan način rešiti vaški, ali malo je dokaza o njihovoj efikasnosti. Ne preporučuje se upotreba fena u te svrhe jer se mogu pojaviti opekotine na poglavini. Neki od proizvoda iz grupe insekticida su zapaljivi, pa nikako ne treba da sušite fenom kosu nakon njihove primene.