BETA-KAROTEN

IZVOR A VITAMINA

Beta-karoten je jedan od najpoznatijih antioksidanasa koji nas štiti od začepljenja krvnih sudova i štetnog UV zračenja, jača imunitet, smanjuje opasnost od malignih tumora, i pomaže u borbi protiv akutnih i hroničnih infekcija

Najveće količine beta-karotena nalaze se u žutom i narandžastom voću i povrću, kao i u tamnozelenom lisnatom povrću. Ovaj biljni pigment pripada grupi karotenoida, a naš organizam iz njega proizvodi vitamin A. Neophodan je za stvaranje pigmenta melanina, smirivanje tegoba kod gastritisa i lečenje degeneracije žute mrlje.

Nutricionisti preporučuju da se šargarepa termički obrađuje, jer kada se jede sirova samo se tri odsto beta-karotena oslobađa tokom varenja, a kada se jede kuvana taj procenat raste na čak 33 do 39 odsto.

Visoke doze beta-karotena mogu da oboje kožu u žutonarandžastu boju (ksantoza), što se prevazilazi smanjenjem doze. Iako je beta-karoten višestruko koristan, smatra se da današnji čovek ishranom uzima samo oko 2 mg beta-karotena na dan, što je nedovoljno. U mnogim zemljama čak oko 45 odsto stanovništva ne unosi dovoljnu količinu vitamina A, što posredno govori da je nedovoljan i unos beta-karotena. Zato, okrenimo se zdravoj ishrani punoj voća i povrća.