PITALI SMO NAŠEG FARMACEUTA

KAKO ČUVATI LEKOVE?

Pravilno čuvanje i rukovanje lekovima je jako važno kako bi se očuvala aktivnost svih prisutnih sastojaka i osigurala uspešnost terapije.  Nakon isteka roka trajanja lekove ne treba koristiti, a o merama koje treba preduzeti konsultujte se sa svojim BENU farmaceutom.

Na pitanje kako čuvati lekove dajemo par korisnih saveta, u zavisnosti od situacije.

U kući

Ukoliko je to moguće, lekove čuvajte na jednom mestu. To je dobro iz više razloga – pre svega imate uvid u ono što vam je potrebno i znate koje lekove treba ponovo da nabavite. Tako nećete ulaziti u bespotrebnu nabavku i imaćete bolji uvid sa čime raspolažete. Provera rokova trajanja lekova biće brža ako su svi na jednom mestu.

Većina lekova se može čuvati na sobnoj temperaturi (ne iznad 25° C). Poželjno je da prostorija bude suva. Idealno je ako možete da odvojite jedan ormarić ili fioku za čuvanje lekova. Neretko se dešava da čuvamo lekove u kupatilu što je pogrešno, jer su kupatila puna vlage. Neke lekove morate čuvati u frižideru. Obratite pažnju na činjenicu da temperatura u frižideru nije svugde podjednaka. Zadnja strana je mnogo hladnija od prednje. Najbolje mesto je polica iznad fioka za odlaganje povrća jer je tu temperatura najuravnoteženija. Pre nego što upotrebite lek, sačekajte neko vreme da se zagreje. Možete ga držati u ruci par minuta. Ukapavanje kapi u oči ili uši će nakon toga biti daleko prijatnije.

Deca i lekovi

Porodice sa decom treba da budu naročito oprezne. Lekovi moraju biti van domašaja najmlađih! Lekovi za lečenje nekih hroničnih bolesti (hipertenzija, artimija, depresija…) mogu biti vrlo opasni po dečije zdravlje. Ukoliko se slučajno desi da dete proguta neki od takvih lekova odmah se obratite lekaru. Nemojte paničiti i ne tretirajte dete sami – prepustite to stručnom licu. Budite precizni u davanju informacija šta se i kada tačno desilo, kao i šta je dete popilo, ukoliko znate.

U pokretu

Ako ste krenuli u nabavku i kupujete više stvari, apoteku uvek ostavite za kraj i nakon toga se uputite kući. Ovo je naročito važno tokom toplijeg dela godine. Trudite se da lekove ne ostavljate u autu, pogotovo u vrelim letnjim mesecima.

Uzimanje terapije nije uvek u vreme kada ste kod kuće, pa ćete morati da nosite lekove sa sobom. Najbolje je da budu u tašni ili džepu koji nije uz telo, po mogućstvu u kutijici koja je za to namenjena.

Ako krećete na odmor najbolje je da svratite u apoteku i posavetujete se sa vašim apotekarom. On će vam preporučiti šta vaša putna apoteka treba da sadrži i na koji način da spakujete neophodne lekove.

Rok trajanja

Koliko dugo možete koristiti lek zavisi od njegove vrste, sastava i načina čuvanja. Pojedini lekovi imaju vrlo kratak rok trajanja jer im se nakon otvaranja smanjuje stabilnost lekovite supstance. Preparati koji sadrže vodu i koji su sterilni (na primer kapi za oči), po otvaranju imaju znatno kraći rok trajanja od nesterilnih proizvoda. 

Za vas je najvažnije da pažljivo pročitate uputstvo i obratite pažnju na rok za upotrebu. To je informacija koju proizvođači različito definišu uputstvima kao: „datum isteka...”, „najbolje pre...”, „ne koristiti posle...”, itd. Vrlo često na ambalaži piše i skraćenica „EXP.” od „expiration date”, što znači datum isteka (roka upotrebe). Ipak, najsigurnije je da prilikom preuzimanja leka u apoteci pitate vašeg apotekara do kada lek važi.