KOŽA I SUNCE

KAKO UBLAŽITI NEGATIVNE EFEKTE SUNČEVOG ZRAČENJA?

I pored svog blagotvornog dejstva, sunčevi zraci su potencijalno opasni zbog ultraljubičastih zraka koji mogu izazvati niz različitih problema na koži, od onih neposrednih i vidljivih (opekotine i alergije) do posrednih, koje nastaju akumulacijom štetnog dejstva UVA zraka (prevremeno starenje kože i rak). Zbog svega ovoga, u letnjim mesecima neophodno je zaštititi nepokrivene delove tela od štetnog dejstva UV zraka.

Razlikujemo dve vrste UV zračenja koje izazivaju oštećenja kože – UVB i UVA. Prvi podstiču tamnjenje kože ali su i primaran uzrok opekotina na koži. UVA zraci prodiru dublje u kožu i odgovorni su za prevremeno starenje kože, alergije i netolerancije na sunce. I jedna i druga vrsta UV zraka učestvuju u oštećenju naše DNK. Ako se ovo nevidljivo oštećenje ponavlja, ono dugoročno može dovesti do raka kože. Kvalitetan preparat za zaštitu od sunca štiti od obe vrste UV zraka i na sebi nosi UVA oznaku – garant da je zaštita od UVA zraka u skladu sa evropskom preporukom.

Evo nekoliko korisnih saveta kako da na suncu budete bezbedni:

• Izbegavajte izlaganje suncu između 10 i 16 časova, nosite šešir sa širokim obodom.

• Zaštitite bebe i malu decu od sunca! Njihova koža je pet puta tanja od kože odraslih i samim tim  podložnija dubinskim ćelijskim oštećenjima. Bebe do šestog meseca nemojte izlagati direktnom sunčevom zračenju, a od šestog meseca koristite neki od dostupnih preparata namenjenih dečijoj koži sa visokim zaštitnim faktorom. Decu zaštitite odećom i kapicom a njihove oči naočarima za sunce. Budite svesni da su oštećenja kože praćena rizikom od dehidratacije i toplotnog udara.

• Nanositi proizvod za zaštitu od sunca u dovoljnoj količini i dovoljno učestalo. Ovo znači da preparat nanosite pola sata pre izlaganja suncu, a zatim ponovo na svaka dva sata ili nakon kupanja, znojenja ili brisanja peškirom.

• Ukoliko koristite neku terapiju obavezno se posavetujte sa farmaceutom – neki lekovi mogu pojačati osetljivost kože na sunce.