BELJENJE ZUBA

KOD KUĆE ILI U ORDINACIJI?

Estetika kao pojam je deo filozofske nauke koja se bavi lepim prioritetno u umetnosti. Kroz različite vremenske epohe utvrđivani su različiti kriterijumi za nešto što je lepo ili manje lepo. Estetika danas zauzima svoje mesto u različitim sferama života, pa i u stomatološkoj nauci i praksi. Savremeni trendovi podrazumevaju da nije jedino važno da oralno zdravlje ima dobar kvalitet, već je prioritet dat osmehu koji poštuje visoke estetske zahteve, kao što je boja zuba, njihov pravilan položaj, kao i idealan oblik. Pacijenti imaju najveću želju da imaju čuveni blistav i izraženo beli holivudski osmeh.

Nauka i struka kažu nešto drugo  –  estetika podrazumeva prirodan izgled. Zato je važno da se stomatolog i pacijent zajednički dogovaraju da estetske zahteve uklapaju u skladu sa oblikom i fizionomijom lica, bojom kože, kose i očiju, pa i s telesnom građom. Svaki pacijent ima svoju svojstvenost i specifikum, i tu svoju posebnost treba da ceni jer se nikada i nigde neće roditi ista osoba. Nikako ne treba po svaku cenu pratiti nametnute standarde kvaliteta. Morate priznati da jednom krupnom, visokom muškarcu ne pristaju sitni i zaobljeni zubi jer će izgubiti pravilan tonus mišića usana i obraza!

Jedan od važnih faktora u lancu koji čini da izgled zuba bude prihvatljiv za pacijenta jeste njegova boja. To je i razlog da pacijenti često razmišljaju o beljenju zuba.

ŠTA JE DISKOLORACIJA

Najpre treba da znamo šta sve utiče na prebojenost zuba, diskoloraciju. Prebojenost zuba može biti egzogene i endogene prirode. Spoljašnji faktori su: povrede zuba, neadekvatna endodontska terapija (nekada na promenu boje zuba mogu uticati i medikamenti za lečenje kanala korena), zakasnela restauracijazuba, kao i obojena hrana, čajevi, posebno crno vino, kao i katran iz cigareta.

Druga grupa prebojenosti nastaje kao posledica sistemskih ili metaboličkih bolesti, urođenih anomalija, korišćenja lekova, posebno antibiotika iz grupe tetraciklina. Takođe, posledica upotreba veće koncentracije preparata fluorida od propisane jeste pojava FLUOROZE, braonkastih ili mlečnobelih mrlja na zubu.

KOJE SU SVE TEHNIKE  BELJENJA ZUBA

Svaki stomatolog će vam uvek preporučiti ORDINACIJSKO BELJENJE ZUBA, bez obzira na to da li se radi o vitalnim ili avitalnim zubima. Proizvode za beljenje zuba možemo podeliti u dve osnovne grupe:

Proizvodi pod zajedničkim imenom whitening products (zubne paste, žvakaće gume…). Ovi proizvodi mogu da odstrane blage pigmentacijske mrlje sa površine zuba koje su posledica nekih životnih navika (pušenje, konzumiranje kafe, tamnih čajeva, crnog vina). Oni mogu da vrate prirodnu boju zuba, ali zube ne mogu učiniti svetlijim.

Bleaching products su proizvodi za izbeljivanje zuba kojima se posvetljuju zubi za nekoliko nijansi (izbeljivanje u ordinaciji dentalne medicine, kućno beljenje sa već izrađenim industrijskim ili individualno izrađenim kašikama, trake za izbeljivanje).

IZBELJIVANJE je najmanje invazivan, a istovremeno siguran i uspešan put do svetlijeg osmeha. Podrazumeva primenu gela na bazi vodonika ili urea-peroksida u različitim koncentracijama.

Da biste postigli željenu boju i promenili prirodnu boju zuba, koja je u osnovi žuta, neophodno je promeniti hemijsku strukturu pigmenata koji se nalaze u zubnom tkivu. To se postiže pomoću aktivnih molekula kiseonika.

NEKOLIKO METODA  ZA IZBELJIVANJE ZUBA:

1. Izbeljivanje zuba u stomatološkoj ordinaciji:

Stomatolog tokom ove intervencije koristi proizvode sa koncentracijom vodonik-peroksida u rasponu od 6 do 38%. Za takav tip beljenja primenjuju se dodatni izvori svetlosti kao što su halogensko, LED, plazma-lasersko beljenje, mada novija istraži

vanja potvrđuju da toplota koju produkuju lampe ne poboljšavaju uticaj gela koji se aplikuje. Ono što je važno kod primene gelova sa visokom koncentracijom vodonik-peroksida jeste zaštita mekih tkiva oko zuba koje izbeljujemo.

Naravno da je efekat izbeljivanja jači u zavisnosti od koncentracije pomenutih supstanci u gelu, kao i od dužine njegovog delovanja, ali postoji i opasnost da se u tom slučaju razvije preosetljivost zuba i eventualna iritacija mekih tkiva. Ordinacijsko beljenje zuba je najbrži i najsigurniji način izbeljivanja zuba. Ceo postupak traje oko jedan sat, a rezultat je vidljiv odmah.

Stomatolozi ne pribegavaju brzim rezultatima beljenja visokokoncentrovanim gelovima sa dodatnim izvorima svetlosti jer je takav postupak rezultat dehidratacije zuba, koji slabi nakon nekoliko dana. Kod manje invazivnih načina beljenja rezultati se vide u danima nakon intervencije, jer peroksidi koji se inkorporiraju u dentin zuba produženo deluju. Pravi efekat se vidi tek nakon nedelju dana.

2. Izbeljivanje kod kuće:

Setovi koje pacijenti kupuju da u svojoj režiji izbele zube sadrže gelove na bazi urea-peroksida koji su očekivano niže koncentracije. To je i razlog zbog koga beljenje traje duže, a rezultat se vidi tek nakon dve do tri nedelje. Sam postupak izgleda tako što pacijent aplicira gel u individualnu kašiku, koja je prethodno izrađena na bazi otiska u stomatološkoj ordinaciji, a može koristiti i industrijsku koja se dobija kupovinom seta za beljenje. Tako ispunjena kašika gelom stavlja se pažljivo na zubni luk na površinu zuba koje želimo da belimo, strogo vodeći računa o tome da se gel ne razliva. Kašike se drže na zubnim lukovima nekoliko sati dnevno ili preko noći, tzv. night white. Postupak se ponavlja svakodnevno naredne dve nedelje. U paleti proizvoda postoje i oni koji sadrže veće koncentracije urea-peroksida da bi proces trajao kraće s boljim efektom. Ali ako se kašike ne postave pravilno, postoji opasnost od iritacije mekih tkiva i pojave preosetljivosti zuba.

Na tržištu se mogu naći i proizvodi sa relativno niskim sadržajem hidrogena (6 do 10%) koji su u obliku trakica za lepljenje koje se nanose na površinu zuba ili četkicama. Jeftiniji su, pa samim tim i pristupačniji. Dugotrajnom upotrebom ovih preparata pacijenti mogu postići svetliju boju zuba, ali je primena ovih preparata rizična zbog razvoja komplikacija kao što su preosetljivost zuba na spoljašnje iritacije, kao i zbog iritacije mekih tkiva, dok prodiranje hidrogena u okolno tkivo zuba izaziva bol.

I na kraju moj savet! Jednom sam se sama šatirala kod kuće, misleći da je beljenje pramenova lako. Ne želim da se sećam izgleda svoje kose nakon tog eksperimenta. Svoje poverenje za očuvanje zdravog i lepog osmeha uvek ukažite svom stomatologu. Kažu da najlepši osmeh traje samo tren, ali se pamti celog života!!!