MAGNEZIJUM

MAGNEZIJUM KAO TERAPIJA I PREVENCIJA

Magnezijum je mineral, esencijalan za funkcionisanje ljudskog organizma, i nezamenljiv sastojak preko 300 enzima. Oko 60 posto magnezijuma se nalazi u kostima, a ostatak u metabolički aktivnim tkivima kao što su jetra, srce, bubrezi i mišići.

Magnezijum je uključen u proces mineralizacije kostiju, kao i u metabolizam ksenobiotika u jetri. Nivoi magnezijuma u krvi utiču na funkcionisanje mišića i nervnih ćelija, sintezu DNK i regulisanje krvnog pritiska.

Namirnice: Ima ga u integralnim žitaricama, semenkama (kikiriki, badem, bundeva, lan), zelenom povrću i kakaou.

Dodaci ishrani: Preparati magnezijuma se mogu naći u apotekama u obliku efervescentnih tableta, praškova za rastvaranje, kapsula, tableta, lingvaleta, kao i u vidu praškova za direktnu upotrebu u ustima. Koriste se kao preventiva, ali i kao podrška aktuelnoj terapiji.

Nedostatak: Manjak magnezijuma se obično manifestuje umorom, mučninom, povraćanjem, slabom koncentracijom, kao i osećajem slabosti u mišićima i kostima.

Doziranje: Preporučen dnevni unos magnezijuma je 375 mg za odrasle osobe. Ova vrednost varira u zavisnosti od pola i uzrasta, kao i od toga da li postoje druge hronične bolesti ili je u toku uzimanje drugih lekova.

Terapija: Preparati magnezijuma se koriste kao podrška lekovima u terapiji neuroloških oboljenja kao što su grčevi mišića, neuralgije i postdijabetičke neuropatije. Doza od 375 mg magnezijuma dnevno je profilaktička doza kod migrena.

Kardiovaskularna i reumatska oboljenja: Preporučuje se kod koronarnih oboljenja kao i kod srčane insuficijencije, no treba obratiti pažnju na moguće interakcije sa lekovima kao što su digoksin i diuretici. Povećan unos magnezijuma se preporučuje i kod reumatskih oboljenja zbog povoljnog dejstva na funkcije koštano-mišićnog tkiva. Treba izbegavati istovremeno uzimanje magnezijuma i kortikosteroida zbog mogućih interakcija.

Prehlada i infekcije: Uzimanje magnezijuma u obliku multivitamina je sasvim preporučljivo kod prehlada i infekcija. Određeni antibiotici (eritromicin, ciklosporini, neomicin, sulfonamidi, tetraciklini) razvijaju interakciju sa ovim jonom.

Savet: Posebno treba obratiti pažnju na tip jedinjenja magnezijuma koji se nalazi u aktivnom sastavu. O optimalnom dejstvu i sastavu adekvatnog preparata, kao i preporučenoj dozi, najbolje je posavetovati se sa farmaceutom.