CINK

MINERAL ZA ZDRAV ŽIVOT

Od 2002. godine Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u zemljama u razvoju sprovodi program suplementacije cinkom, jer je nedostatak ovog minerala svrstan na peto mesto uzročnika nastanka raznih bolesti. U razvijenim zemljama, gde se više unosi u organizam, nedostatak cinka kao uzročnik bolesti se nalazi tek na 11. mestu. Deca, trudnice i dojilje imaju povećanu potrebu za cinkom.

CINK (Zn) je hemijski element koji spada u najrasprostranjenije i najvažnije metale na našoj planeti. Njegova važnost se ogleda ne samo u pogledu bioloških funkcija u kojima učestvuje u živim organizmima, nego i u pogledu upotrebe u industriji (galvanizacija, proizvodnja mesinga i bronze itd.) kao i u farmaciji (dijetetski suplementi i lekovi koji sadrže cink).

ZBOG ČEGA JE VAŽAN UNOS CINKA?

Što se tiče uloge cinka u ljudskom organizmu, možemo slobodno reći da je izuzetno značajan jer učestvuje u gotovo svim biološkim procesima, jer predstavlja kofaktor za  preko 300 enzima koji kontrolišu vitalne procese. Bez cinka organizam ne može da se brani, on učestvuje u sintezi DNK, u proizvodnji spermatozoida, antioksidativnom delovanju, jer štiti telo od slobodnih radikala, pospešuje zdravlje kostiju i zuba i smanjuje rizik od raznih degenerativnih promena.

Cink utiče da koža, nokti i kosa budu lepi i zdravi, poboljšava intelektualne sposobnosti poput pamćenja, rasuđivanja i razmišljanja. Pomaže organizmu da se nosi sa stresom, smanjuje učestale infekcije i efikasan je u borbi protiv dijareje, pa se zato dodaje u probiotike. Cink je važan i u prevenciji karcinoma prostate, pa se muškarcima nakon 50. godine preporučuje svakodnevno uzimanje suplemenata cinka. Igra veliku ulogu i u starosti, jer poboljšava imunitet, utiče na regulaciju nivoa šećera u krvi, pa tako bitno utiče na zdravlje, kvalitet i dužinu života.

DEFICIT CINKA

Deficit cinka sprečen je u razvijenim zenljama upravo zahvaljujući sve masovnijoj upotrebi dijetetskih suplemenata ali i ishrani bogatoj cinkom. Ovo je posebno važno pogotovu kada se radi o trudnicama i dojiljama, kao i o maloj deci, s obzirom da nedostatak cinka može imati negativne posledice na razvoj kognitivnih funkcija kod dece.

Cink se koristi i kao jednostavan, bezbedan i ekonomičan lek za lečenje dijareje kod dece u nerazvijenim zemljama. U toku dijareje, zalihe cinka se ubrzano troše zbog čega se moraju nadoknaditi što pre, a najbolje je nastaviti sa upotrebom cinka i nakon povlačenja simptoma dijareje (10–14 dana). Na ovaj način se smanjuje učestalost i ozbiljnost ovog zdravstvenog problema u siromašnim zemljama.

Deficit cinka kod starijih osoba povezan je sa slabljenjem vida pa se obavezno uključuje kao podrška terapiji makularne degeneracije. Takođe, smatra se da deficit dovodi i do depresivnih poremećaja ponašanja pa se i u tom slučaju preporučuju suplementi na bazi cinka.

CINK I DIJETETSKI SUPLEMENTI

Cink je zastupljen u mnogobrojnim dijetetskim suplementima – multivitaminsko-mineralnim kompleksima koje većina ljudi uzima s vremena na vreme, pogotovu u slučaju oslabljenog imuniteta. Posebno je uključen u formulacije proizvoda namenjene za lečenje prehlade i gripa jer se smatra da stimuliše nastanak odbrambenih molekula u našem organizmu. U ovim proizvodima se nalazi najčešće u obliku cink oksida, acetata ili glukonata.

SVA LICA CINKA

Osim pomenutih efekata na imuni i gastrointestinalni sistem čoveka, cink ima dokazan antimikrobni i adstringentni efekat. Ova svojstva cinka najviše dolaze do izražaja kada se on koristi u proizvodima namenjenim za kožu, najčešće kao cink oksid – štiti kožu od sunčevih zraka (fizički odbija zrake i sprečava nastanak opekotina), štiti kožu i umiruje pelenski osip kod beba, a efikasan je i kod ostalih vrsta osipa na koži. Cink oksid pomaže zasušivanje ranica izazvanih herpes virusima – ubrzava zarastanje „groznice na usni”.

U obliku cink piritiona efikasno uklanja perut, pa je čest sastojak šampona protiv peruti; kao cink hlorid ili citrat nalazi se u dezodoransima, pastama za zube i vodicama za usta. U kozmetičkim proizvodima za mešovitu i masnu kožu sklonu aknama (kremovima i tonicima, gelovima za umivanje i micelarnim vodama) cink je redovan sastojak – sužava pore i pročišćava kožu, i smanjuje lučenje sebuma.

Takođe, cink se nalazi i u sastavu sprejeva za nos, (kao rastvorena so u fiziološkom rastvoru), jer pomaže da se što pre otpuši nos upravo zahvaljujući antimikrobnom i adstringentnom efektu.