SAVETI ZA ZDRAVU KOŽU

NEGA KOŽE POSLE SUNČANJA

Nega kože nakon sunčanja je veoma važna. Adekvatnom negom pomažete koži da se brže vrati u stanje pre izlaganja suncu. Ako ste primetili promene kao što su suvoća kože, svrab, crvenilo i perutanje, znači da treba da reagujete odmah.

KAKO DA ZAUSTAVITE DEHIDRATACIJU KOŽE

Negujte kožu tako da joj što pre vratite vlagu. Ukoliko to ne uradite, vrlo brzo će vas mučiti osećaj suvoće i zatezanja, a kasnije će se javiti i fine linije i bore. Osnova hidratacije je unos vode u dovoljnoj količini (10 čaša dnevno), a zatim i nega kože hidratantnim kremama.

Da biste zaštitili kožu od soli i hlora, istuširajte se čistom vodom odmah po izlasku iz vode. Takođe svaki put kad izađete iz vode posušite kožu, pa ponovo namažite kremu sa zaštitnim faktorom. Za izrazito suvu kožu možete da koristite ulja koja obiluju ekstraktima šargarepe i masline, kakao-putera, kokosa itd.  Kada završite s aktivnostima na plaži, na čistu kožu obilno nanesite preparate predviđene za negu kože nakon sunčanja.

KAKO DA UBLAŽITE CRVENILO

Crvenilo kože je znak da ste preterali sa sunčanjem ili da ste kožu ostavili nezaštićenu. Pijte što više vode ili svežih voćnih sokova, koji su bogati vitaminima koji će pomoći da koža povrati zdrav izgled. Istuširajte se mlakom ili hladnom vodom i nanesite hidrantnu kremu ili losion za negu posle sunčanja, koji hladi i umiruje kožu. Nemojte oblačiti usku odeću koja steže i lepi se za kožu.

PERUTANJE I LJUŠTENJE KOŽE

Posledica preteranog izlaganja suncu može biti ljuštenje kože. Ono se najčešće javlja na osetljivim delovima lica (nos) i na delovima tela na koje sunčevi zraci padaju vertikalno (ramena, noge, leđa). Najbolja zaštita je kvalitetan losion za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom od UVA i UVB zračenja u čijem sastavu se nalaze i antioksidansi (vitamin E i C), likokalkon itd. Ako se ipak dogodi da preterate sa sunčanjem, negujte kožu preparatima koji leče opekotine i vraćaju joj vlagu. Nemojte se sunčati sve dok se koža ne oporavi. Bićete zaštićeni u hladu u pamučnoj majici.

SOLARIJUM NIJE VIŠE U MODI

Preporuka roditeljima je da kod dece razvijaju naviku da se štite od preteranog izlaganja suncu. Što su deca bolje zaštićena u ranom uzrastu, više je godina pred njima tokom kojih mogu boraviti na suncu. To ne podrazumeva samo zaštitu kože već i očiju. Omladinu treba upoznati sa svim štetnim efektima sunčanja u solarijumu. Zapravo, u mnogim zemljama je sunčanje u solarijumu zabranjeno.Posebno obratite pažnju na tinejdžere. U tim godinama izgl ed je bitan, ali ne treba da bude preči od zdravlja.

Preplanuli ten se može postići savremenim dermokozmetičkim preparatima za samopotamnjivanje koji daju vrlo lepe rezultate, a ujedno hidriraju kožu. Neki od njih se proizvode u toniranoj varijanti i daju trenutno preplanuli izgled.