VAGINALNE INFEKCIJE

NEŽELJENI PRATILAC LETNJIH DANA

Vaginalne infekcije, bilo gljivične ili bakterijske, čest su problem sa kojim se sreću pripadnice nežnijeg pola.

Ovi problemi su neretko i razlog za posetu ginekologu, a epilog posete ginekologu obično bude korišćenje vaginaleta ili oralnih tableta antibiotika ili antimikotika u trajanju od 3-14 dana.

 

Zašto dolazi do vaginalnih infekcija uopšte?

U slučaju infekcije, saprofitne vrste gljivica ili bakterija, koje se u malom broju inače nalaze u vagini, počinju da bujaju i prave probleme. Naravno, uzrok često može biti i nezaštićen odnos sa osobom koja je nosilac zaraze.

Pri vaginalnoj infekciji dolazi do narušavanja PH vrednosti vaginalne sredine. Normalna PH vrednost vagine je blago kisela. Kiselost vaginalne sredine potiče od produkata dobrih bakterija Lactobacillus koje stvaraju mlečnu kiselinu i na taj način štite vaginu od drugih bakterija i gljivica. Pri većem unosu ugljenih hidrata, alkohola, korišćenjem agresivnih sapuna, seksualnoj aktivnosti, PH vrednost se remeti i može doći do infekcije. Infekcija se manifestuje promenjenim vaginalnim sekretom, koji može dobiti drugu boju, konzistenciju, miris. Takođe, može doći do peckanja, svraba, čak i bola. Ovakva nelečena infekcija može dovesti do komplikacija koje su teže izlečive, ili dovode do trajnih oštećenja reproduktivnih organa. Nelečene infekcije mogu čak dovesti do steriliteta.

 

Kako se leče vaginalne infekcije?

Ono što preventivno možemo uraditi za sebe je da se tuširamo kupkama koje su specijalizovane za ovu namenu, i imaju oznaku „za intimnu higijenu“. To su tečni preparati koji se mogu kupiti u apotekama i ne sadrže klasičan sapun. Takođe, PH vrednost ovih preparata je izbalansirana tako da ne narušava normalnu PH vrednost vagine. Postoje i tečni preparati za intimnu higijenu koji su specijalno formulisani za žene u reproduktivnom periodu, kao i za žene u menopauzi. U apotekama ima čak i preparata za vaginalnu primenu koji su namenjeni ženama koje trenutno imaju vaginalnu infekciju, pa se korišćenjem ovih preparata može ubrzati oporavak od infekcije. Tako, lek koji se primenjuje i preparat za intimnu higijenu u ovom slučaju deluju sinergistički, tj. efekat je veći nego što bi se realno očekivalo samo sa primenom leka.

 

Antibiotici kao uzrok problema

Čest problem sa kojim se farmaceuti susreću u apoteci je da se pacijentkinja leči od vaginalne bakterijske infekcije oralnim antibioticima, a onda posle nekoliko dana dobije gljivičnu infekciju, koja jeste vrlo česta posle primene antibiotika. Zašto?

U zdravom organizmu je odnos između bakterija i gljivica izbalansiran, tako da, ukoliko delujemo antibiotikom koji ubija bakterije, logično je da će doći do bujanja gljivica, pa se često vrtimo u začaranom krugu. Zato, ne bi trebalo da posežemo uvek za antibiotikom, a posebno ne duže od 7 dana, bez preporuke lekara.

 

Kako prekinuti začarani krug?

Tako što ćemo delovati na imuni sistem organizma i pojačati ga oralno ili vaginalno sa Lactobacillus sojevima bakterija koje će čuvati specifični mikrofloru kao i PH vrednost. Osobe koje često imaju problem sa vaginalnim infekcijama ili su u rizičnim grupama kao što su dijabetičari ili imunokompromitovani pacijenti koji su na hemoterapiji ili sl. trebalo bi 2-3 puta nedeljno da koriste vaginalete sa Lactobacillus sojem bakterija.

Pored ovih grupa pacijenata, u rizičnim grupama za česte vaginalne infekcije su i dojilje i žene u menopauzi.

 

Kako dojenje i menopauza utiču na pojavu vaginalnih infekcija?

Pri dojenju, kao i u menopauzi, dolazi do smanjenja nivoa estrogena u organizmu, što uzrokuje smanjen nivo Lactobacillusa u organizmu, pa možemo zaključiti da su ove dve kategorije žena takođe u većem riziku od vaginalnih infekcija. Ukoliko se ovi faktori uključe sa letnjom sezonom, jedini spas bi bila preventiva, a to je:

- tuširanje uz blage specijalizovane preparate za intimnu negu

- više puta nedeljno korišćenje vaginaleta sa Lactobacillus sojevima

- izbegavanje korišćenja dnevnih uložaka

- redovni ginekološki pregledi na 6 meseci, jer neke vaginalne infekcije prolaze bez simptoma (ne možemo ih sami primetiti).

Svaka žena je bar jednom u životu imala problem sa vaginalnom infekcijom, i zato se ne ustručavajte da potražite savet farmaceuta ili lekara, i što pre se oslobodite neprijatnih osećaja kako biste mogli nastaviti da maksimalno uživate u letnjem suncu i čarima leta.