OAS

ORALNI ALERGIJSKI SINDROM

Ovo stanje predstavlja lokalizovanu alergijsku reakciju u usnoj duplji koja se ispoljava neposredno nakon konzumiranja svežeg voća i povrća, i to kod onih ljudi kod kojih je već ranije dokazana alergija na polen.

Simptomi koji ukazuju na OAS su svrab bukalne sluzokože, blagi otok jezika, trnci, otok usana i grla, uz prateći svrab u ušima i stezanje u grlu. Karakteristično je da simptomi nastupaju naglo neposredno nakon konzumiranja određene vrste voća ili povrća, a najkasnije do sat vremena posle. Do ove unakrsne reakcije dolazi jer naš imuni sistem ne može da razlikuje i identifikuje precizno protein iz ovih namirnica i iz polena. OAS veoma retko izaziva ozbiljnije smetnje poput anafilaktične reakcije.

Najčešća manifestacija OAS-a viđa se kod adolescenata i odraslih, veoma retko kod male dece. Informišite se kada cvetaju biljke na koje ste alergični, redovno uzimajte antihistaminsku terapiju i naučite koje namirnice se vezuju za koje polene, jer vam one mogu pogoršati alergijske sezonske reakcije na polene.

Breza spada u najproblematičniji polen i najčešći je kros-alergen. Ako ste alergični na polen breze (cveta od marta do maja) potencijalni okidači za oralni alergijski sindrom su: bademi, jabuke, breskve, šargarepe, celer, trešnje, lešnik, kivi, nektarine, kajsije, šljive, paprika, kruške.

Alergični na ambroziju (cveta od kraja jula do početka novembra) bi trebalo da izbegavaju: banane, dinju, čaj od kamilice, krastavac, lubenicu, semenke suncokreta, tikvice.

Ako ste alergični na polen trava (cvetaju od aprila do novembra), izbegavajte: celer, dinju, pomorandže, breskve, paradajz, lubenicu.

Najsigurniji način da se zaštitite je eliminacija namirnica koje se dovode u kros-reakciju sa vašim polenima. Takodje pouzdan način zaštite je da se „problematične” namirnice prethodno termički obrade jer se tako narušava struktura proteina u hrani, a oni su glavni okidač reakcije. Ljušćenjem voća i povrća uspešno ćete izbeći proteine koji su uglavnom skoncentrisani u kori.

Važno je napomenuti i da pojedini lekovi mogu doprineti pogoršanju OAS, a takvi su lekovi za snižavanje krvnog pritiska iz grupe ACE inhibitora (enalapril, fosinopril, lizinopril, ramipril, kvinapril).