NEGA I ZAŠTITA

OSETLJIVA KOŽA NIJE BOLEST

Dolazak zime i hladnog vremena posebno pogađa osobe sa osetljivom kožom. Vetar, hladnoća, ali i duži boravak u zatvorenom, suvom prostoru iritiraju osetljivu kožu, usled čega se javljaju neki od karakterističnih simptoma: crvenilo, zatezanje, suvoća i svrab. Zahvaljujući otkrićima na poljima dermatologije i kozmetologije, koje se međusobno dopunjuju, danas postoji veliki izbor proizvoda za uspešno rešavanje problema osetljive kože.

S problemima osetljive kože često se sreću kozmetičari, dermatolozi i farmaceuti i ostali zdravstveni profesionalci koji brinu o zdravlju kože. Po nekim procenama, oko 50% žena i muškaraca smatra da ima osetljivu kožu, što znači da su barem jednom u životu osetili tipične simptome koji se dovode u vezu sa osetljivom kožom. Ne treba zaboraviti da je koža beba i dece naročito osetljiva, jer se kožna barijera razvije tek mesec dana od rođenja, a deca su sklonija i razvoju atopijskog dermatitisa.

ŠTA JE OSETLJIVA KOŽA pitanje je oko koga se često ne mogu ni stručnjaci složiti, ali ono što je važno da znamo jeste da nije u pitanju bolest, već stanje kože praćeno iritacijom, zatezanjem, peckanjem, a često se javlja i crvenilo u manjoj ili većoj meri (inflamacija).

Glavne odlike osetljive kože su:

• Oslabljena kožna barijera (povećan transepidermalni gubitak vlage – engl. TEWL, nedostatak važnih strukturnih komponenata kože, npr. određene klase ceramida);

• Preosetljivost nervnih završetaka u koži.

Glavni okidači neželjenih reakcija na osetljivoj koži su:

• Spoljašnji: hladnoća, vetar, UV zračenje, razni sastojci kozmetičkih proizvoda, parfema ili šminke;

• Unutrašnji: stres, burne emocionalne reakcije, neki lekovi...

KAKO NEGOVATI OSETLJIVU KOŽU

Osetljiva koža zahteva higijenu i negu posebno prilagođenu specifičnostima tog stanja. Iz tog razloga je dobro da poštujete sledeće korisne savete:

1. Čišćenje je prvi korak koji predstavlja osnovu za sve što dalje sledi – nanošenje kreme, seruma i/ili šminke. S obzirom na to da smo rekli da je kod osetljive kože narušena prirodna barijera, sredstva za čišćenje i uklanjanje šminke moraju da budu što blaža:

• Preporučuje se čišćenje kože blagim mlekom ili micelarnom vodom jer su ti proizvodi formulisani sa najblažim surfaktantima i često su obogaćeni umirujućim sastojcima: ekstraktima kamilice, alantoinom, pantenolom itd.

• Umivanje klasičnim sapunom se ne preporučuje, već posebni sindeti ili tečni sapuni bez sulfata (natrijum lauril sulfat je najčešći uzročnik isušivanja i iritacije kože prilikom pranja). Prirodna opcija su kvalitetniji sapuni na bazi kozjeg mleka ili dragocenih biljnih ulja (palmino, kokosovo ulje, ali i neka ređa ulja, kao na primer ulje oraha makadamija).

2. Nega i regeneracija – glavni cilj nege osetljive kože je da se deluje na dva glavna uzroka osetljivosti i da se već nastale neželjene reakcije ublaže. Ovakvi proizvodi najčešće imaju neku od sledećih oznaka – za osetljivu kožu (engl. for sensivite skin, for delicate skin) ili su deklarisani sledeći efekti – umirujući (engl. soothing ili calming effect).

3. Napredna/dodatna nega – serumi ili maske za umirivanje osetljive kože danas su sve dostupniji i popularniji, a predstavljaju koncentrovane proizvode koji daju brze rezultate. Posebno su dobri kao tretmani posle nekih aktivnosti ili izlaganja okidačima neželjenih reakcija osetljive kože (npr. kreme posle depilacije ili laserske epilacije, posle sunčanja ili agresivnijih kozmetičkih tretmana).

KOJI SE SASTOJCI PREPORUČUJU

Biljni ekstrakti se koriste tradicionalno od davnina, a među njima se posebno ističu ekstrakt cveta kamilice (INCI: Chamomilla Recutita/ Matricaria Flower Extract) i ekstrakt cveta nevena (INCI: Calendula Officinalis Flower Extract).

Oni su u sastavu gotovo svakog krema za negu osetljive i iritirane kože, kao i za negu kože beba i dece. Razlog tome leži u dokazanom protivupalnom i regenerativnom efektu ovih ekstrakata, koji se uspešno inkorporiraju u različite podloge – kremove, gelove ili masti, balzame za usne, ali i u dezodoranse, sapune i kupke ili šampone, pa se mogu koristiti na gotovo svim osetljivim delovima.

Ne treba zaboraviti ni Aloe vera gel (INCI: Aloe Barbadensis Leaf Juice), u čijem sastavu su polisaharidi, vitamini, enzimi i fitosteroli, aminokiseline i minerali. Ovaj gel se zbog toga preporučuje za regeneraciju kože nakon depilacije, sunčanja i brijanja, te je u sastavu mnogih kozmetičkih proizvoda s tom namenom.

Biljna ulja (ulje slatkog badema, ali i ulja bogata polinezasićenim masnim kiselinama – ulje žutog noćurka, ulje bobičastog voća, malina, kupina) i biljni puteri (karite puter) povoljno deluju na kožu tako što je omekšavaju i umiruju. Na ovaj način koža je osnažena, bolje hidrirana i glatka. Slično deluju i hipoalergeni sintetski estri, npr. izostearil izostearat, koji dokazano interaguje sa lipidima kože i poboljšava njihovu reorganizaciju, čime se jača odbrambena funkcija kože.

Beta glukani, koji se inače unose i oralno kao sirupi i kapi za decu i odrasle, odskora se mogu naći u sastavu kremova i seruma za poboljšanje imuniteta kože. Na sličan način deluju i proizvodi za koje se tvrdi da poboljšavaju mikrobiom kože – skup dobrih bakterija koje žive na koži i predstavljaju deo njenog imuniteta. Oni najčešće sadrže aminokiseline i šećere koji stimulišu rast dobrih bakterija na koži koje posledično onemogućavaju kolonizaciju patogenih bakterija, izazivača kožnih bolesti.

Sastojci koji umanjuju osetljivost ili svrab, inače česte pratioce osetljive kože, najčešće su razni patentirani molekuli koje izbacuju renomirani proizvođači kozmetike. Oni se već graniče s lekovima, s obzirom na to da su za tretman svraba najefikasniji antihistaminici ili kortikosteroidi. Dakle, ti patentirani molekuli i kozmetički proizvodi koji ih sadrže tek treba da dokažu svoju efikasnost kroz nezavisne kliničke studije.

PANTENOL

Pantenol, dekspantenol, dl-pantenol i drugi alkoholni oblici provitamina B5 puno se koriste u kozmetičkim proizvodima i sredstvima opšte upotrebe (sapunima, kupkama, dezodoransima itd). Kada se kozmetički proizvod sa pomenutim sastojcima nanese na kožu, provitamini se pretvaraju u pantotensku kiselinu – vitamin B5, aktivan oblik odgovoran za hidrataciju, umirenje i regeneraciju kože.

Zahvaljujući sposobnosti da vezuje vodu, pantenol omekšava kožu, povećava elastičnost, a suvoća i perutanje se povlače. Zbog toga se posebno preporučuje za tretman opekotina od sunca, lasera ili solarijuma, nakon depilacije i brijanja.

Proizvodi na bazi pantenola se koriste i za inflamatorna stanja – ekceme, pelenski osip, kontaktni dermatitis, upaljene akne, ali i za posekotine i poderotine, pa ne čudi što se pantenol krem, mast ili krem-gel nalaze često u kućnoj apoteci. Dodajmo na to da se mogu koristiti i kod beba, dece i za negu bradavica kod dojilja, jer su potpuno bezbedni.