SKRINING KARCINOMA MATERICE

PAP-LIQUID TEST

Shvatajući potrebu da se smanji rizik od raka grlića materice, Beo-Lab laboratorije donose najnoviju tehnologiju za detekciju skvamozne intraepitelne lezije tzv. PAP-LIQUID TEST – kompjuterizovani test u tečnom medijumu iz koga je moguće analizirati PAPANIKOLAU test i HPV tipizaciju iz jednog uzorka.

Karcinom grlića materice je jedan od najčešćih karcinoma kod žena na svetu. Razvija se u ćelijama koje oblažu grlić, najniži deo materice. Kada se bolest otkrije u početnoj ili prekancerogenoj fazi, lečenje daje dobre rezultate. Poznata je činjenica da uporne infekcije pojedinim tipovima humanog papiloma virusa (HPV) predstavljaju primarni uzrok karcinoma grlića materice.

ŠTA JE HPV?

Humani papiloma virus (HPV) je virus koji se sreće veoma često, može se preneti kontaktom koža na kožu ili seksualnim putem. Identifikovano je preko 100 HPV tipova, a samo pojedini tipovi prouzrokuju zdravstvene probleme, poput genitalnih bradavica i karcinoma. HPV 16 i 18 su tipovi koji nose najveći rizik i prisutni su kod 70% slučajeva karcinoma materice.

Zabrinjavajući problem kod klasičnog PAPANIKOLAU testa, koji se rutinski izvodi, jeste u tome što je jedna od 10 žena, starijih od 30 godina, koja je imala pozitivan PAP-LIQUID rezultat na HPV genotipove 16 i/ili 18, imala prekancerogene promene na grliću , iako joj je rezultat PAPANIKOLAU test bio normalan.

PAP-LIQUID test je nova generacija testa za skrining raka grlica materice koji objedinjuje dva testa u jednom uzorku: PAPANIKOLAU TEST i DNK-HPV!

Ostale prednosti PAP-LIQUID testa u tečnom medijumu kompjuterski obrađenog su:

• Mogućnost da se urade i druge analize iz datog uzorka

• Povećana detekcija intraepitelnih lezija (64,4% više HSIL – skvamozne intraepitelijalne lezije visokog gradusa)

• Manji procenat lažno negativnih rezultata!

* Prema podacima Instituta za javno zdravlje u Srbiji od karcinoma grlića materice svakog dana obole četiri žene, a umre jedna žena. Povremenom kontrolom PAP testa smanjuje se pojava invazivnih i visokorizičnih lezija, kao i smrtnost od raka grlića materice.

Za više informacija pogledajte sajt www. beo-lab.rs ili pozovite Beo-Lab call centar: 011/36 22 888; 011/ 30 96 663.