NEGA I LEPOTA

PILINGOM DO ZDRAVE I LEPE KOŽE

Nega kože je važna, pa tretmane treba sprovoditi redovno i na ispravan način.

Koža je prva linija odbrane od različitih mikroorganizama (bakterija, virusa, itd.). Ona prima spoljašnje nadražaje (toplo, hladno, pritisak, dodir i dr.) i učestvuje u procesima izlučivanja (znoj). Zbog svega toga, piling je tretman lične, zdravstvene higijene kojim se organizam oslobađa toksina i kojim se sprečava nagomilavanje slojeva odumrlih ćelija, što olakšava disanje kože, istovremeno je čisteći, osvežavajući, omekšavajući i hidrirajući.

Postoje dve osnovne vrste pilinga: mehanički, koji korišćenjem sredstava kao što su mekinje ili morska so, skida mrtve ćelije kože; i hemijski, kada se pre svega koriste voćne kiseline. Piling može da se sprovodi u kozmetičkom salonu ili u spa-centru, kada to radi obučena osoba, kao i kod kuće. Na tržištu postoji velika lepeza gotovih piling sredstava, a smešu za piling možete da napravite i sami.

Koža lica: Koji piling je najefikasniji za kožu lica, najbolje je da odredi stručnjak, dermatolog ili kozmetičar. Važno je da se ne pretera i ne skine zaštitni sloj kože, kao i da se pravi pauza od nekoliko dana između pilinga i depilacije.

Mokri piling: Pravi se od kombinacije čestica (krupna morska so, kukuruzno brašno, pšenične mekinje i dr.) i ulja (maslinovo, bademovo, kokosovo i sl.) koja vezuju čestice. Smeši može da se doda i par kapi ekstrakta ulja, poput lavande, limuna, nane. Ovakav piling se radi jednom do dva puta nedeljno.

Suvi piling: Za suvi piling postoje namenske četke od meke, prirodne dlake koje se mogu naći u bolje opremljenim prodavnicama. Koža može da se čisti četkom svaki dan, laganim, kružnim pokretima. Suvi piling pospešuje cirkulaciju i saveznik je u borbi protiv celulita.

Piling solju: Kašiku morske soli treba pomešati sa dve kašike meda. Smešu naneti na telo i ostaviti pet minuta, pa se istuširati samo vodom, bez gela. So i med čine kožu glatkom i elastičnom.

Piling ovsenim pahuljicama: Dve supene kašike samlevenih ovsenih pahuljica pomešati sa kašikom meda, i dobijenom smešom masirati telo, pa isprati običnom vodom, bez korišćenja sapuna ili gela. Ovaj piling je preporučljiv za problematičnu kožu sklonu aknama.

Piling kukuruznim grizom: Tri kašike kukuruznog griza pomešati sa kašikom meda, dodati pet kapi vitamina A, držati na telu pet minuta i isprati vodom. Ovaj piling omekšava kožu i čini je svilenkastom.

Piling peskom: Stopala koja su ogrubela, posebno pete, mogu da se tretiraju masnom kremom u koju ste dodali kašiku čistog peska. Smešu utrljavajte kružnim pokretima, a potom je isperite.