SEPTEMBAR ZA PAMĆENJE

POLAZAK U ŠKOLU

Školski dani od svakog deteta načine đaka koji kroz svakodnevni boravak u klupi stekne bezbroj veština, kao i prijatelje za ceo život; polazak u školu je normalan i obavezan sled događaja u odrastanju, a na vama je da se potrudite da vaše dete stekne pozitivan stav o znanju i obrazovanju

Polazak u školu je veliki dan za svako dete i porodicu. Ako dete ide u vrtić, poslednju godinu će provesti u najstarijoj, predškolskoj grupi koja u okviru dnevnog rasporeda aktivnosti ima i bavljenje bojama, brojevima, slovima, oblicima, merama. Bilo bi korisno da dete pohađa obdanište makar u ovom periodu jer će ga navikavanje na kolektivno učenje kroz igru i druženje u velikoj vršnjačkoj grupi pripremiti na školska prava i obaveze.

Dete čeka svoje pravo da uroni u svet između korica knjiga, da nauči da čita, piše i računa, otkrije svoja interesovanja, sklonosti i sposobnosti, uz obavezu da poštuje učitelja, drugu decu, vreme trajanja časa i pravila ponašanja u školi. Neka se deca prilagođavaju lako, neka teško podnesu odvajanje od kuće, neki već znaju da čitaju, a druge ipak više privlači graja iz parka. Svejedno, školski dani od svakog deteta načine đaka koji kroz svakodnevni boravak u klupi stekne bezbroj veština, kao i prijatelje za ceo život. Polazak u školu je normalan i obavezan sled događaja u odrastanju. Potrudite se da vaše stekne pozitivan stav o znanju i obrazovanju.

KOMPLETAN SISTEMATSKI PREGLED

Pripreme za upis u školu podrazumevaju procenu psihofizičke sposobnosti za praćenje nastave. Ukoliko ste redovno vodili svoje dete na sistematske i kontrolne preglede kod izabranog pedijatra, do polaska u školu ste već proverili da li dobro vidi i čuje, kako mu se razvijaju kičmeni stub i stopala, da li pravilno govori i ima li neku hroničnu bolest.

Poželjno je da se pred polazak u školu obavi detaljan sistematski pregled i kompletira vakcinacija po obaveznom i preporučenom kalendaru za uzrast deteta. Provera vida, krvne slike, merenje krvnog pritiska, pregled stomatologa i fizijatra upotpunjuju sliku o dobrom zdravstvenom stanju budućeg đaka.

Ukoliko vaše dete ima neku hroničnu bolest ili posebne potrebe, na vreme se opredelite za odgovarajući program ili školu – pravo na obrazovanje ima svako dete u skladu sa svojim sposobnostima. Psihološko testiranje u školi iskoristite da od stručnjaka saznate ono što mislite da već najbolje znate – koje su mu „slabe tačke” u odnosu na školske veštine i boravak u kolektivu. Biće vam lakše da pratite napredak ili zatražite pomoć na vreme. Ne oklevajte da se raspitate o svim mogućnostima podrške lokalne zajednice, pedijatra, pedagoga i psihologa. Svi su oni zajedno sa roditeljima na istom zadatku da svakom detetu pruže najbolje uslove za napredak tokom školovanja.

Ukoliko je moguće, dobro je da dete pohađa najbližu osnovnu školu. Takav izbor vam omogućava da se mališan vrlo brzo osmeli da sam ide u školu sa društvom iz kraja poznatim, najkraćim putem. Prvog školskog dana će prepoznati poznata lica iz vrtića ili parka, to će mu olakšati prve dane i smanjiti nesigurnost u nepoznatom okruženju.

Ukoliko ste iskoristili avgustovske dane ovog leta da s detetom prošetate do škole da upozna školsko dvorište, hodnike i učionice, ako ste mu pokazali klupu i tablu, pripremili ste ga više nego da je već naučilo tablicu množenja.

Uporedite trajanje časa sa dužinom trajanja detetu poznatog crtanog filma ili igrice, naučite ga šta je odmor i čemu služi. Ukoliko se opredelite za ostanak deteta u boravku, uporedite to s ostankom u vrtiću, gde će završiti sve domaće zadatke i imati dovoljno vremena za igru kod kuće. Poznato okruženje i poznata lica mnogo će mu značiti tokom prve godine školovanja.

MALE RADNE NAVIKE

Niste ni svesni da ste ga već pripremali za školu ukoliko ste razvili male radne navike i obaveze (prvak bi trebalo da sam namešta svoj krevet, sam da se kupa, češlja i pravilno pere zube, sređuje igračke, postavlja sto, šeta psa...). Vežbali ste brojanje kroz pitanje „koliko kockica čokolade si već pojeo”, a merenje kroz zajednički odlazak na pijacu. Upoznavali ste svet oko nas kroz „zima je kad pada sneg, a leto kad idemo na more”. Vožnja liftom ga je naučila šta je gore a šta dole, ulazak u vodu pokazao je razliku između plitkog i dubokog.

Svaka bojanka je vežbaonica za finu motoriku, a svaka društvena igra vežba logičkog rasuđivanja i poštovanja ostalih učesnika. Lako će naučiti da čita, piše i računa ako ima želju i strpljenje da poštuje učitelja i ostalu decu u razredu. Naučite ga da uspostavlja i održava društvene veze i da nepoznato ne prihvata sa strahom. Ne postoji gradivo koje prosečnodete sa pozitivnim stavom prema školi neće savladati, a da mu ostane sasvim dovoljno vremena za igru.

Zajedno opremite radni kutak, bez velikog organizacionog i finansijskog napora. Poznajem priznate stručnjake iz raznih oblasti koji su završili velike škole radeći domaće zadatke na malom kuhinjskom stolu. Organizujte radni prostor u skladu sa mogućnostima, važno je samo da dete usvoji obavezu učenja i izrade domaćih zadataka na istom mestu, u dogovoreno vreme, samostalno ili uz vašu manju pomoć. Neka održava red među knjigama i sveskama, a vi redovno kontrolišite da li je ponelo višak (ranac će biti nepotrebno težak) ili manjak pribora za nastavu.

Od viška ovde ne boli glava nego leđa! Poznat je problem nastajanja deformiteta kičmenog stuba zbog težine školskih torbi i nepravilnog držanja. Ranac odaberite zajedno, vi birajte veličinu, oblik i „statiku” na leđima, a detetu dozvolite da izabere boju, sliku ili neki detalj. Nešto novo od odeće i obuće učiniće polazak u školu još značajnijim. Nađite između želja i mogućnosti kompromis koji se uklapa u njegovo novo dugogodišnje zanimanje – đak!

Ipak, najznačajniji je upravo vaš odnos prema važnosti ovog septembra u porodici! Ukoliko je vaše školsko doba bilo „najlepši period života od koga ste se posle godinama oporavljali”, ne znači da takvo iskustvo čeka i vaše dete. U školi će ga ocenjivati i procenjivati, vi ćete mu kod kuće stalno dokazivati da uspeh u školi ne utiče na beskrajnu ljubav koju mu pružate.

POZITIVNO O UČENJU

Oslobodite sebe i dete predrasuda o školi, pozitivan stav o učenju i sticanju raznih veština treba da zadrži kroz dugi niz godina koje će provesti u učionici. Prepoznavanje talenata i sposobnosti bez škole nije moguće, to je način da se dete pripremi za život i odabere pravo zanimanje.

Primetite neuspeh, pohvalite uspeh i potražite pomoć ukoliko se ne snađete sami u zamkama savremenog načina školovanja. Sa vama je njegov svet siguran.  Sa polaskom u školu ništa se bitno ne menja – svakog dana će iz škole doneti deliće novog sveta koji ga tek čeka. Radujte se svetu znanja i veština koje tek treba da savlada i usvoji, izabere zanimanje i odraste.