CELULIT

„POMORANDŽINA KORA“ KAO NOĆNA MORA

Smatra se da je glavni uzročnik nastanka celulita ženski hormon estrogen, pa se upravo kod žena ovaj deformitet najčešće i javlja. Estrogen dovodi do povećane propustljivosti krvnih sudova i do zadržavanja tečnosti u predelima koji su skloni tome da se javi celulit, a to su butine, gluteus, stomak, donji deo leđa, ali i ostali predeli.

Celulit je deformitet tela koji nastaje nagomilavanjem masnoće i toksina ispod kože. Vezivno tkivo slabi i stvaraju se deformiteti koji podsećaju na pomorandžinu koru. Pretpostavlja se da čak 85% žena u nekom periodu života dobije celulit. Celulit se pojačano stvara u periodima hormonalnih promena. Zbog hormonalnih promena u periodu trudnoće, menopauze, predmenstrualnog sindroma i prvim mesecima uzimanja antibebi pilula, celulit se takođe pojačano stvara. Postoje četiri stadijuma celulita: u trećem i četvrtom stadijumu izgled „pomorandžine kore“ postoji i pri stajanju i pri ležanju, morfološki se formiraju kapsule u kojima su zarobljene masne ćelije, tečnost i toksini. U četvrtom stadijumu prilikom pritiska na tkivo zahvaćeno celulitom postoji bol. U odmakloj fazi celulita postoje već i određeni zdravstveni problemi, kao što su: proširene vene, hemoroidi, strije.

FAKTORI RIZIKA

Osim hormonalnih promena koje doprinose nastanku celulita, faktor rizika za nastanak celulita je i genetika. Dakle, ukoliko su naše mame, tetke, bake imale problem sa ovom neprivlačnom pojavom na telu, postoji veća šansa da i mi imamo isti problem.

Pored genetskog faktora i hormonalnih promena, na nastanak celulita utiče i savremen, brz način života.

LOŠE NAVIKE KOJE BI TREBALO IZMENITI:

- nedovoljno uzimanje tečnosti, pre svega vode

(bar 2l dnevno)

- dugotrajno sedenje i fizička neaktivnost

- česte promene telesne težine

- stres

- cigarete, kafa, alkohol

- prskano voće i povrće, konzervansi iz hrane

TRI TIPA CELULITA

Postoje tri tipa celulita, a prateće tegobe se razlikuju u zavisnosti od njegovog stadijuma:

Početni stadijum – edematozni celulit kod koga je najizraženiji problem zadržavanje tečnosti u tkivima

Drugi stadijum - fibrozni celulit koji je karakterističan po malim masnim čvorićima gde je vezivno tkivo izgubilo elastičnost

Treći stadijum - sklerozni celulit koji se može prepoznati po čvorovima čije se dimenzije povećavaju

Četvrti stadijum - čvorovi su bolni na dodir, a česta je i pojava hematoma

IDENTIFIKACIJA STADIJUMA

Kako možemo da utvrdimo o kom stadijumu celulita se radi? Možemo palcem i kažiprstom „uštinuti” kožu sa spoljne strane butine.

Nulti stadijum, odnosno stanje bez celulita je kada se ne vidi izgled pomorandžine kore.

Prvi stadijum je kada se vidi izgled „pomorandžine kore“, ali samo pri pritisku, ali ne i pri stajanju ili ležanju.

Drugi stadijum je kada je “pomorandžina kora” vidljiva kada stojite, ali ne i kada ležite.

Treći stadijum je ako se celulit vidi i pri ležanju.

Četvrti stadijum je ako se javi bol pri izvođenju testa.

Naravno, što je stadijum celulita niži, lečenje je jednostavnije, i brže se može očekivati rezultat.

Šta možemo da uradimo sami za sebe?

Na sreću, jednim disciplinovanim pristupom veoma brzo može doći do poboljšanja. Važno je da:

- obezbedimo povećani unos tečnosti (preko 2l dnevno)

- povećamo unos svežeg voća i povrća

- redovno vežbamo ili bar pola sata dnevno brzo hodamo

- anticelulit masaže su veoma delotvorne

U naporima da smanjimo vidljivost „pomorandžine kore” nam mogu pomoći medicinski preparati koji poboljšavaju mikrocirkulaciju. Apoteke imaju veliki izbor ovakvih preparata koji u sebi sadrže razne rubefacijense (mentol, paprika, kamfor, kofein, ruzmarin, guarana, ulje limunove trave), koji ubrzavaju cirkulaciju. Takođe, veoma koristan je i preparat na bazi mukopolisaharidaze, enzima koji takođe pospešuje cirkulaciju u potkožnom tkivu. Veoma ga rado koriste u kozmetičkim salonima za anticelulit masaže jer daje dobre rezultate, ali se može i samo nanositi na kožu, bez masaže. Često se koriste i preparati na bazi bršljena u obliku gela, kreme ili ulja. U zavisnosti od tipa kože možemo za sebe izabrati odgovarajući farmaceutski oblik. Za anticelulit masaže se obično koristi ulje, ali ukoliko sami utrljavate preparat, verovatno će vam biti prijatniji gel ili krema, koji se brže upijaju u kožu.

Pravilno procenite svoje stanje kože ovog proleća, posavetujte se sa svojim farmaceutom, koji je preparat idealan za vaš tip kože, izađite napolje u brzu šetnju, i već ste počeli da se borite sa celulitom!