UGASI JE I UŠTEDI ŽIVOT

POVODOM 31. MAJA, SVETSKOG DANA BEZ DUVANSKOG DIMA

Kampanja „Ugasi.je“ i ove godine nastavlja svoj put ka cilju, da pomogne što većem broju pušača da se oslobode ove vrste zavisnosti. Ovogodišnja globalna kampanja posvećena je podizanju svesti o štetnosti duvana po srce i krvne sudove, odnosno o bolestima kardiovaskularnog sistema koje se mogu dovesti u vezu sa pušenjem.

Kako bismo podstakli pušače da još jednom razmisle o oblicima i načinima odvikavanja od pušenja, izradili smo kostime na kojima su prikazana pluća, srce i krvni sudovi nepušača, i kostim pušača sa oštećenjima i promenama koje donosi upotreba cigareta. Nadamo se da ćemo ovim kostimima štetnost pušenja učiniti vidljivom, i da ćemo na taj način uspeti da makar jedan deo pušača podstaknemo da još jednom razmisli o posledicama koje prave kako sebi, tako i drugima“ – izjavila je magistra farmacije Slađana Bosić i jedna od urednica sajta www.ugasi.je, povodom nastavka istoimene kampanje, u susret Svetskom danu bez duvanskog dima.

Istraživanje koje je sprovela kampanja „Ugasi.je“ pokazalo je da je polovina ispitanika (54%), već pokušala da ostavi cigarete, motivisana zdravstvenim razlozima (76,4%), i da je svaki sedmi u procesu odvikavanja upotrebio medikamente, pre svega nikotin-zamensku terapiju, žvake i flastere.

„Zdravstveni razlozi su uglavnom najveća motivacija da se ostave cigarete. Zbog toga je važno da tema ovogodišnje svetske kampanje dopre do što većeg broja pušača, jer su i u svetu, ali i u Srbiji, kardiovaskularne bolesti prvi uzrok smrtnosti. Britanska istraživanja su pokazala da bi pušači u potpunosti morali da ostave cigarete kako bi smanjili rizike od srčanih oboljenja i moždanog udara. Odnosno, da pušenje makar jedne cigarete dnevno povećava rizik od ovih grupa bolesti za čak 50 odsto.“ – objasnila je gđa Bosić i dodala da se nikotin-zamenska terapija pokazala kao veoma efikasna u procesu odvikavanja od pušenja.

Lekari i farmaceuti okupljeni oko kampanje „Ugasi.je“ i istoimenog programa odvikavanja od pušenja ističu da je važno raditi na edukaciji, motivaciji i psihološkoj podršci kako onih pušača sa visokim nivoom nikotinske zavisnosti, tako i onih koji povremeno zapale cigaretu.

„UGASI.JE” AKTIVNOSTI POVODOM

SVETSKOG DANA BEZ DUVANSKOG DIMA

BENU apoteke pružaju podršku ljudima da donesu odluku da prestanu da puše još od novembra 2016. godine. Pacijenti, pušači, u prilici su da u okviru lanca apoteka BENU dobiju podršku i stručne savete kako o načinu ostavljanja cigareta, tako i o načinu primene supstitucione terapije. Ideja je bila da i ove, 2018. godine u okviru kampanje „Ugasi je“ podsetimo pušače da je sada pravo vreme da ostave cigarete. Tema ovogodišnje kampanje Svetske zdravstvene organizacije „Tobacco and heart disease“ („Duvan i srčana oboljenja“) daje priliku da i dalje nastavimo „Ugasi.je“ aktivnosti u cilju promocije zdravlja.

Kako bi se pušači lakše odlučili na početak supstitucione terapije u maju mesecu u BENU Apotekama će biti aktuelne povoljne cene preparata koji pušačima mogu pomoći da ostave cigarete.