SEPTEMBAR

POVRATAK U KOLEKTIV

Letnji odmor se polako bliži kraju. Svi koji imaju decu školskog uzrasta obavljaju poslednje pripreme za uspešan početak nove školske godine. Ovom prilikom želimo da čestitamo svim prvacima i njihovim roditeljima polazak u školu.

Da bi start u kolektivu bio što uspešniji, treba da radimo na jačanju imuniteta naše dece. Svi znamo da imuni sistem dece u predškolskom i školskom uzrastu nije potpuno razvijen, pa kontakt s drugarima može da donese razne infekcije. One se najčešće manifestuju kao upale grla, uha ili stomačne tegobe izazvane bakterijama i virusima.

Ako su vaši mališani skloni čestim infekcijama, alergijama ili kreću prvi put u kolektiv, posavetujte se s pedijatrom. On će vam predložiti kako da najbolje zaštitite dete. U našim apotekama postoji značajan broj dijetetskih suplemenata namenjenih jačanju imuniteta kod dece.

Bez obzira na sve brige kad se deca razbole, ne treba ih preterano štititi. Da bi se imunitet u potpunosti izgradio, poželjno je da deca što ranije dođu u kontakt s bakterijama i virusima. Time se stimuliše otpornost prema bolestima.

Najbolji put ka dobrom imunitetu je zdrava i kvalitetna ishrana i negovanje zdravih životnih navika:

• Iskoristite veliki izbor voća i povrća koje nudi rana jesen: žuto-narandžasto voće i tamnozeleno povrće (kajsije, šargarepa, bundeva, tikvice, kupus, spanać) sadrže najvažnije antioksidanse.

• Čaša jogurta bi mogla da bude dnevna rutina. Ovaj napitak je pun korisnih bakterija blagotvornih za probavni sistem.

U dnevne obaveze uvrstite pripremu užine koju će dete nositi u školu. To zahteva dodatno vreme, ali je višestruko korisno. Tako ćete svesti konzumiranje slatkiša i nezdravih grickalica na najmanju moguću meru.

Proverite zajedno sa malim školarcem da li je ranac za školu spreman. U njemu obavezno treba da se nađu užina (najbolje u praktičnoj kutiji), flašica vode, vlažne i papirne maramice. Gel za suvo pranje ruku može da bude koristan u nekim situacijama, ali nikako ne sme da bude zamena za pranje ruku vodom i sapunom. Učite decu kako da temeljno peru ruke jer najveći deo bakterijskih infekcija dolazi upravo od prljavih ruku.

Novajlijama u školi pomozite da se lakše uklope u novi kolektiv. Neki se mališani sa tim lako izbore, ali ima onih kojima za ostvarivanje kontakta s novim drugarima treba više vremena. Pratite da li dete dolazi iz škole srećno i zadovoljno ili ga nešto muči. Podelite s njima vaša sećanja na polazak u školu. Mališani vole te priče, pogotovo ako su smešne. Tada njihov problem postaje manji.

Omogućite deci da borave na svežem vazduhu što više. Iskoristite lepo vreme za porodične izlete i boravak u prirodi. Najbolji podsticaj za dečji imunitet je život bez stresa, zdrava porodična atmosfera i puno ljubavi i pažnje.