IMUNITET

Pripremite imunitet za napad alergena

Jako je važno dovesti imunitet u optimalno stanje, pre nego što se izazivači alergije pojave. Postoje načini da se naš organizam pripremi na napad alergena

Kao što su virusi i respiratorne infekcije usko povezane sa zimom koja je za nama, tako su alergije simbol proleća i buđenja prirode. Obično su u martu i aprilu, sa ranim prolećem alergije povezane sa cvetanjem drveća, u maju i junu sa travama, a od jula pa do kasne jeseni su aktuelne alergije od korova.

Alergije prepoznajemo tako što naprasno osećamo curenje iz nosa, crvenilo, peckanje i natečenost očiju, suvi kašalj, osip po koži i druge manifestacije koje u nekom trenutku povežemo sa alergijom. Pojedine osobe imaju samo jedan od ovih simptoma, a one manje srećne, imaju sve alergijske simptome u isto vreme. Simptomi su vrlo slični početnom stadijumu virusnih infekcija, dakle, maramicu praktično ne skidamo sa nosa, crveni smo oko očiju, osećamo svrab i peckanje očiju, nosa i grla.

Jako je važno dovesti imunitet u optimalno stanje, pre nego što se izazivači alergije pojave. Postoje načini da se naš organizam pripremi na napad alergena.

Ukoliko nam je organizam u dobrom stanju, bolje ćemo podneti sve manifestacije alergije, a možda čak i uspemo da se odupremo pojedinim blažim alergenima, kao i eventualnim komplikacijama alergijskih reakcija.

Važno je provoditi vreme na svežem vazduhu posle kiše, i tada je dobro provetravati prostor u kome živimo, jer u vazduhu posle kiše ima najmanje alergena. Trebalo bi izbegavati šetnju po vetrovitom vremenu, jer se smatra da je tada najviše alergena u vazduhu.

Potrebno je hidriranje organizma sa najmanje 2 l tečnosti dnevno, kojima spiramo alergene iz organizma kao i dovoljan unos vitamina i minerala iz svežeg voća i povrća koje nam proleće donosi u izobilju.

Važno je redovno uzimanje terapije za alergije i to nekoliko dana pre očekivanog delovanja alergena, tj. delovati preventivno-profilaktički na reakciju koju bi organizam proizveo na delovanje alergena. Profilaktički mogu delovati antihistaminici u obliku tableta ili sirupa. Preporučljivi su i preparati u obliku spreja za nos koji predstavlja fizičku barijeru za ulazak alergena kroz nos. Čestice spreja oblože sluzokožu nosa i sprečavaju resorpciju alergena. Pre ubrizgavanja zaštitnog spreja za nos potrebno je nosne šupljine isprati fiziološkim rastvorom, ili rastvorom morske soli. Ovu higijenu nosa bilo bi dobro praktikovati bar dva puta dnevno, kako bismo alergene i lokalno ispirali.

Dakle, ukoliko znamo da se u rano proleće pokreće naša alergija, možemo već sa prvim danima lepog vremena u martu početi sa našom uobičajenom terapijom kako bismo sprečili simptome koji nas muče svake godine.

Postoje istraživanja koja potvrđuju da uzimanje većih količina probiotika Lactobacillus rhamnosus, koji se inače nalazi i u probiotskom jogurtu, može značajno smanjiti alergijske reakcije.

Uzimanje preparata cinka klinički dokazano pozitivno utiče na otpornost organizma. Na tržištu se nalazi veliki izbor preparata cinka prilagođenih uzrastu pacijenta, koji bi mogao blagotvorno delovati na stanje organizma i njegovu veću sposobnost da se bori sa napadom alergena.

Takođe, sve više su u upotrebi homeopatski preparati za alergije koji aktiviranjem našeg specifičnog imunog sistema olakšavaju tegobe prolećnih alergija. Homeoptaski preparati se izrađuju individualno za svakog pacijenta u skladu sa njegovim individualnim potrebama, ali postoje i homeopatski preparati koji su registrovani pod zaštićenim imenom i univerzalno se mogu koristiti za simptome prolećnih alergija.

U preparatima za jačanje imuniteta često je prisutan i beta D glucan-polisaharid koji stimuliše imunološke ćelije u crevima koje proizvode antitela i jačaju naš imunitet. U apotekama se može naći i u obliku tableta i sirupa za decu.

Naravno, uz sve ove predložene lekove i preparate za jačanje imunitet, podrazumeva se dovoljna količina kvalitetnog sna, redovna i uravnotežena ishrana, izbegavanje stresa, i bar pola sata fizičke aktivnosti dnevno, kao i dobra higijena našeg duševnog stanja, koja podrazumeva druženje sa dobrim prijateljima i ogromnu količinu ljubavi!