ANTICELULIT NEGA

PROIZVODI ZA „OBLIKOVANJE” TELA

Sa dolaskom proleća budi se želja za ulepšavanjem i odbacivanjem teške hrane, pića i garderobe. Ako niste baš redovno trenirali i hranili se zdravo preko zime, postavlja se pitanje kako u što kraćem roku „zategnuti” telo, umanjiti celulit i strije. Velike kozmetičke kompanije nas ubeđuju da je sve ovo moguće i to za svega 4 do 8 nedelja, pa tako na tržištu postoje moćne kreme i serumi za uklanjanje najtvrdokornijeg celulita i upornih strija, ali i za podizanje zadnjice i definisanje trbušnih mišića, pa čak i za oblikovanje i uvećanje grudi.

Pre nego što odjurite u prodavnicu ili apoteku po instant rešenje iz bočice, imajte na umu da bez fizičke aktivnosti i pravilne ishrane efekti neće biti zadovoljavajući, a ni vi se nećete bolje osećati. Dakle, ako smanjimo unos masne i teške hrane i povećamo unos tečnosti, voća i povrća, ili čak uključimo neku čajnu mešavinu za detoksikaciju i izbacivanje tečnosti, imaćemo dobru osnovu da ono što nanosimo na kožu „odradi” svoje.

KOJI SU POŽELJNI SASTOJCI KOZMETIČKOG PROIZVODA ZA MRŠAVLJENJE / OBLIKOVANJE TELA?

1. BRŠLJAN (Hedera Helix, English ivy) − puzavica koja se često sreće kao ukrasna biljka na području Evrope, zimzelena je i vrlo otporna. Sorte koje su lekovite se uzgajaju i koriste za dobijanje ekstrakta lista bršljana koji ulazi u sastav tradicionalnih sirupa za iskašljavanje, ali i kozmetičkih proizvoda za poboljšanje cirkulacije, tretman umornih nogu i celulita.

Aktivni sastojci bršljana su: hederakozid C (efikasan u lečenju kašlja), fenolne kiseline (kafena i hlorogenska kiselina) koje deluju antiinflamatorno, flavonoidi i triterpenski saponozidi (deluju antiinflamatorno i antiseptično). Ipak, za efekte na koži najzaslužniji sastojak je hederin, aktivni saponin koji štiti krvne sudove, poboljšava cirkulaciju i smanjuje otoke (edeme) prisutne u početnom stadijumu celulita. Neke studije pokazuju da sastojci ekstrakta bršljana pomažu uklanjanje masti iz adipocita, tj. stimulišu njihovu razgradnju čime se masni sadržaj oslobađa u krvotok te se eliminiše iz organizma.

Sličan efekat listu bršljana ima i list breze, pa se ekstrakt lista ove biljke nalazi u sastavu ulja za masažu protiv celulita, ali i u čajnim mešavinama za mršavljenje i detoksikaciju.

Ekstakt bršljana se nalazi u mnogim kozmetičkim proizvodima za negu tela, najčešće u obliku anticelulit gela ili ulja za masažu. Sama masaža pomaže da aktivni sastojci bršljan ulja „prodru u kožu” i ispolje željeni efekat.

2. ALGE − Upotreba kozmetičkih proizvoda na bazi algi u cilju „oblikovanja” tela – mršavljenja i uklanjanja celulita veoma je rasprostranjena. Dostupni su mnogobrojni proizvodi u obliku gela, krema, ulja, seruma i „pakovanja” sa produženim efektom.

U sastavu dominiraju ekstrakti algi Fucus i Spirulina vrsta, koje obiluju aktivnim sastojcima (jod, gvožđe, kalcijum, alginska kiselina) i imaju izrazito svojstvo da  hidriraju kožu, poboljšavaju cirkulaciju i deluju tonizirajuće.

Zanimljivo je da se ekstrakti algi nalaze dostupni i u vidu dijetetskih suplemenata za mršavljenje, a naročito su proizovdi na bazi Spiruline postigli uspeh na tom polju. Spisak sastojaka spiruline veoma je dugačak: najveći deo čine biljni proteini, antioksidans beta karoten, vitamini B grupe, a posebno je bogata vitaminom B12; vitamini C i K; gvožđa i kalcijuma sadrži više nego životinjski izvori, a sadrži i cink, selen, magnezijum i fosfor. Dakle, spirulina je dobila epitet „superhrane” i kao takva predstavlja podršku prilikom redukcionih dijeta, ali i alternativu za nadoknadu proteina, gvožđa i vitamina B12 za sve one koji ne konzumiraju meso.

3. KOFEIN je takođe čest sastojak anti-celulit proizivoda, najčešće u koncentraciji jedan do pet odsto, uvek u kombinaciji sa biljnim ekstraktima bršljana, centele, breze, kestena, algi. Kofein poboljšava cirkulaciju, a kombinacijom odabranih sastojaka poboljšava se ukupan efekat proizvoda.

Što se tiče uzimanja napitaka na bazi kofeina – kafe i čaja, osim stimulacije izbacivanja vode (diuretičkog efekta) kofein nema pozitivne efekte na gubitak telesne mase.

4. L-KARNITIN i KOENZIM Q10 − predstavljaju česte sastojke kremova za mršavljenje i protiv celulita, ali su takođe dostupni i u vidu suplemenata. Njihova uloga se ogleda u stimulaciji energetskog metabolizma i poboljšanju „sagorevanja” masti, pa se preporučuju naročito u periodu aktivnog vežbanja.

NEGA BISTE

Od pre nekoliko godina dostupni su i kozmetički proizovodi za negu, zatezanje ili podizanje grudi. Aktivni sastojci u ovim proizvodima su mahom biljnog porekla, a njihova struktura imitira dejstvo ženskih hormona – estrogena. Ovi proizvodi se najviše koriste u azijskim zemljama, a najčešće je u njihovom sastavu ekstakt biljke Pueraria mirifica. Slično kao i kod drugih biljaka bogatih fitoestrogenima, ekstakt Puerarie dostupan je u vidu kapsula i tableta koje se preporučuju za olakšanje simptoma menopauze, poboljšanje izgleda kože i kose, prevenciju osteoporoze. Kozmetička industrija je prepoznala ove efekte biljke, pa postoje kremovi i serumi za povećanje grudi i otklanjanje strija na bazi ove biljke koja je najpoznatija na Tajlandu kao tradicionalni ženski eliksir.