NEGA RANA

PRVA POMOĆ ZA OŠTEĆENU KOŽU

Uloga farmaceuta je velika kada je u pitanju savetovanje pacijenata i podrška u saniranju lakših povreda, sa kojima se svi suočavamo u svakodnevnom životu. Apoteka je prvo mesto gde se uputimo kada je u pitanju lakša posekotina, opekotina ili modrica, jer se pravovremenim tretmanom mogu uspešno sprečiti dalje komplikacije.

RANA u užem smislu je tip povrede koji se javlja kada dođe do cepanja kože, usled posekotine, uboda ili kidanja (trenja) tj. probijanja dubljih slojeva kože (dermis), a u širem smislu posmatrano, postoje i unutrašnje rane, koje su prouzrokovane ozbiljnijom traumom (jači udarac, dublji ubod itd).

Pacijenti se obraćaju svakodnevno za savet svom apotekaru, čija je dužnost da proceni da li je u pitanju lakša povreda, ili je potrebno posetiti lekara. Generalno, površinske rane (posekotine, poderotine ili modrice) mogu da se tretiraju apotekarskim proizvodima (kremovi, melemi, gelovi i sprejevi) koji se mogu nabaviti po preporuci farmaceuta i lekara, a namenjeni su za kućnu upotrebu.

PRVA POMOĆ – OLAKŠAVA I SKRAĆUJE OPORAVAK

Prvi korak u uspešnom saniranju rane je dezinfekcija, kako bi se sprečila infekcija i upala oštećenog tkiva. Zbog toga svaka kućna apoteka treba da ima rastvor hidrogena, kao i alkohola odgovarajućeg procenta, koji se mogu naneti direktno na kožu. Deca i osobe sa osetljivom kožom više vole rastvor hidrogena, jer manje peče i stvara „balončiće” koji šište pa su deci interesantni. Time se postiže čišćenje rane, uklanjanje prisutnih mahaničkih nečistoća, kao i eliminacija eventualno prisutnih bakterija. Još jedan efikasan antiseptik je fenoksietanol, koji je dostupan u vidu praktičnog spreja, a pogodan je za tretman beba od rođenja, i kao tretman pupka. Povidon jod takođe postoji kao rastvor za kožu, i pouzdanog je dejstva, ali ima tamnu boju i može da privremeno oboji kožu, pa se mnogi radije odlučuju za druge proizvode.

Nakon dezinfekcije, ranu je potrebno previti i zaštititi od daljeg povređivanja i kontaminacije, pogotovu ako kožica na površini još nije zarasla. U apoteci se mogu nabaviti posebne sterilne pamučne komprese različitih veličina, koje se stavljaju na očišćenu ranu, i nakon tretmanskih proizvoda za regeneraciju kože. Komprese se potom fiksiraju zavojem, koji je takođe od pamuka, i omogućava da koža diše. Za rane i posekotine koje su manje površine, mogu se  sanirati i flasterima impregniranim jonima srebra, što je praktično rešenje jer se jednim potezom rana pokriva, a srebro ispoljava antiseptički efekat.

Kada se formira prvi sloj kožice i rana nije otvorena, može se početi sa upotrebom kremova, praškova, gelova i melema, čija je osnovna namena da ubrzaju oporavak kože, da spreče infekciju i nastanak ožiljka na mestu povrde. Veliki je izbor proizvoda u ponudi, a od potrebe i želje pacijenata zavisi za šta će se opredeliti. Za tretman vlažnih rana koje su zatvorene, preporuka može da bude antiseptik u vidu praška (bizmut-subgalat), koji će zasušiti ranu i ubrzati oporavak. Za posekotine i poderotine gde se već stvorila krasta, poželjno je naneti neki melem na bazi propolisa, pantenola i biljnih ulja (bademovog, nevenovog, maslinovog...), kako bi se sprečio nastanak ožiljka. Osim toga, biljni ekstrakti lavande, čajevca ili propolisa, deluju kao antiseptici, pa će sprečiti naknadno inficiranje kože, smanjuju upalu i crvenilo koji su izraženi kod povreda kože.

ŠTA AKO NEMA POBOLJŠANJA?

Međutim, rana – posekotina ili poderotina koja ne zarasta ni posle nekoliko dana, sa izraženim crvenilom okolo ili pojavom gnoja, mora da bude pregledana od strane lekara. Ponekad je potrebno da se izvadi bris rane, kako bi se sa sigurnošću utvrdilo koje bakterije su izazvale infekciju rane. Nakon rezultata analize, lekar prepisuje antibiotsku mast ili krem, koji su neophodna terapija za ovakva stanja.