POČETAK RODITELJSTVA

SAVETI ZA ZDRAVU TRUDNOĆU

Svaka trudnica treba prvo i pre svega da sluša i osluškuje sebe i svoje telo, šta joj prija, a šta ne i uredno se konsultuje sa svojim lekarom o svim pitanjima i dilemama, bez stida i zadrške.

Koliko je duboko more saveta o trudnoći, zna svaka trudnica koju su svojim preporukama, pričama i upozorenjima zasule majke, babe, strine, ujne i tetke, u najboljoj nameri da sve bude „kako treba”. Briga uže i šire porodice o trudnici je naravno dobrodošla, ali ponekad može da bude naporna i zbunjujuća, naročito kada su saveti protkani i različitim narodnim verovanjima, koja najčešće imaju sasvim racionalni koren i objašnjenje, ali nevidljivo na prvi pogled.

Trudnica, osobito prvorotka, neodoljiva je za savete i koleginicama i prijateljicama, koje imaju običaj da, takođe iz najbolje namere, raspredaju i strašne priče o trudnoći i porođaju prepune porođajnih bolova i muka. Kada se tome doda obilje tekstova po ženskim časopisima, u kojima ima i saveta koje obična trudna žena naprosto ne može da sledi, na primer da jede egzotično voće za koje nikada pre nije čula ili koristi preparate koji se i ne prodaju u njenom gradu, nivo zbunjenosti raste, a pitanja trudnice iz serije „da li postupam kako treba” se umnožavaju.

 

PRIPREMA ZA TRUDNOĆU

Pre trudnoće važno je i da se ode kod ginekologa na kompletan pregled, proveri stanje grlića materice, materice i jajnika. Takođe, preporučuje se i kompletan sistematski pregled, odlazak kod stomatologa, konsultacije sa lekarom oko lekova koje eventualno uzimate, ali i provera da li ste preležali boginje.

DOBRO RODITELJSTVO POČINJE PRE ZAČETKA DETETA

 Neke supstance koje su partneri koristili neposredno pre začeća, mogu negativno da utiču na zdravlje budućeg deteta. To su pre svega alkohol, otrovi iz cigareta, narkotici, ali i neki lekovi. Poželjno je i da budući roditelji razmisle o svojoj kondiciji i pređu na zdrav režim ishrane, a organizam očiste od otrova.

Zna se da fetus od početka trudnoće crpi iz majčinog organizma energiju i hranljive sastojke koji su mu neophodni za razvoj. Da bi uvećana potreba za gvožđem, jodom, folnom kiselinom, bila zadovoljena, najbolje je krenuti u trudnoću sa dobrim zalihama. One se ne stvaraju preko noći, već je za stvaranje dobrih rezervi kod buduće majke potrebno od tri do šest meseci.

U periodu trudnoće treba stopirati nezdrave navike (cigarete, alkohol), povećati količinu povrća, voća i mlečnih proizvoda, ograničiti unos zasićenih masti i tako obezbediti da telo buduće majke ima dovoljno vitamina i minerala. Pojedini nutricionisti preporučuju da se pre začeća konzumiraju i plodovi mora jer sadrže veliku količinu joda, jer su u trudnoći ove namrinice ne preporučuju i svrstane su u rizičnu grupu. Ko ih ne voli, treba da zna da joda ima i u mleku, jogurtu, jajima.

ISHRANA U TRUDNOĆI

Generalno pravilo je da buduća mama ne treba da jede za dvoje, ali treba duplo bolje da se hrani. Manji, a ćešći obroci, hrana bogata vitaminima, mineralima, proteinima se podrazumeva. A pošto je trudnoća proces, različit iz meseca u mesec, i ishranu treba prilagoditi tim fazama, a nepreporučljive namirnice i one koje ne prijaju u trudnoći, izbegavati.

KADA JE BEBA NA PUTU

Buduća mama treba da se informiše o svim fazama tog važnog zajedničkog putovanja, iz meseca u mesec. Cilj obaveštenosti je da trudnica uradi sve što je potrebno za sebe i za svoj plod, da ne zanemari svoje telo i celokupan organizam, brinući za bebu. Prvi i najvažniji konsultant joj je lekar koji vodi trudnoću. Već smo rekli da sva pitanja i dileme treba da zapisuje, zbog lakše komunikacije sa doktorom.

Trudnica je osetljivo biće, koje brine za dvoje, a nekad i za troje, četvoro i mora odgovorno da se ponaša. Ponekad, posebno u vreme raznih viroza, mudro je da izbegava javne skupove, autobuse, zagušljive prostorije pune ljudi, iz razloga da ne pokupi neki virus. Ne treba da posećuje bolesne ljude, a oni ne smeju da se ljute, jer ona mora da se čuva.

Lekovi: Ni najbezazlenije lekove i preparate trudnica ne sme da uzima na svoju ruku, bez konsultacije sa lekarom, koji će da kaže šta se sme, a šta ne sme primenjivati u trudnoći.

Stres: Stres treba maksimalno smanjiti u trudnoći i uživati u ovom posebnom i izuzetnom periodu života, verujući u sposobnost vlastitog tela da donese na svet još jedno divno dete, zato što je porođaj u većini slučajeva prirodan, normalan i zdrav događaj. Izbegavajte stresne situacije, a ljude u vašem okruženju koji vas nerviraju, ljute, unose nemir, ili prosto nemaju razumevanja za vaše stanje, bez griže savesti odstranite. Trudnica ima pravo na svoj mir, na razumevanje i poslednja stvar koja joj treba je sekiracija, briga, uznemiravanje i ostala negativna osećanja.

Odmaranje: Relaksacija i odmaranje su vrlo važni u trudnoći i podrazumevaju noćni odmor, popodnevni, ali i u drugo doba dana. Spavanje, dremanje, izležavanje je potreba koju buduća mama treba sebi da priušti, za dobrobit svoje bebe i sebe. Takođe, ako radi neke poslove, pa bilo to samo pranje sudova, normalno je da pravi pauze koje inače ne bi pravila. Isto važi i za šetnju – slobodno stanite, sednite, predahnite.

Fizička aktivnost: Svu fizičku aktivnost, vežbe, sport i druge radnje koje iziskuju napor, ili rizik, trudnica treba da planira sa svojim lekarom, osluškuje svoje telo i radi samo ono što joj prija. Saveti su često vrlo različiti, odstupaju ne samo od zemlje do zemlje, nego i od doktora do doktora, pa je važno da buduća mama donese pravilnu odluku o količini i vrsti fizičke aktivnosti.

Komunikacija sa bebom: Buduća mama komunicira sa svojom bebom na mnogo načina, ishranom, dinamikom, emocijama, dodirivanjem stomaka. Bitno je da je komunikacija bez stresa, pozitivna i nežna. Trudnica može da priča sa svojom bebom, da sluša muziku, šeta po suncu, peva.

Komunacija sa članovima porodice: Ako trudnica već ima dece, ona treba da im objasni svoje stanje i aktivno ih uključi u očekivanje radosnog događaja, na način prilagođen uzrastu. Bliskost sa ocem bebe je važna, ali i informisanost, pa buduća mama treba budućeg tatu aktivno da uključi u sve što joj se događa, da podeli s njim sve te bitne trenutke, kao što je na primer, pokret bebe koji je osetila.

PRIPREME ZA POROĐAJ

Porođaj je prirodan, normalan događaj. Dobro pripremljena buduća mama očekuje ga radosno, bez mnogo straha, jer zna sve „korake i faze”. Pravilno disanje je važno, a tehnike različite za različite faze ovog velikog događaja. Psihofizička priprema za porođaj stiče se vežbanjem, čitanjem, konsultacijama sa lekarom, ali i realaksiranim ponašanjem.