BEZBEDNO NA SUNCU

SUNCE I LEKOVI

Određeni lekovi u kombinaciji sa suncem mogu da izazovu neželjene reakcije na koži kao što su osip, opekotine i hiperpigmentacije (fleke).

Da biste odmor proveli baš onako kako ste planirali i izbegli neprijatne i rizične situacije treba da znate nekoliko važnih činjenica. Sunčanje i neki lekovi ne idu uvek zajedno. Blagodeti sunca su neosporne ali morate znati da li lekovi koje koristite mogu štetiti vašoj koži dok se izlažete suncu.

Fotoosetljivost (fotodermatitis) je pojam koji označava upalu kože uzrokovanu kombinacijom UV zračenja i nekih lekova. Fotoosetljivost se ispoljava crvenilom kože, koje je vrlo slično opekotinama od sunca. Prema mehanizmu nastanka razlikujemo dve vrste fotoosetljivih reakcija: fototoksične i fotoalergijske reakcije.

Fototoksične reakcije se javljaju kada se lek aktivira usled izlaganja suncu što dovodi do oštećenja kože. Ovakva reakcija se neće ponavljati ako prestanete da uzimate lek koji ju je izazvao. Kada se simptomi fototoksične reakcije povuku, na zahvaćenim mestima kože mogu ostati hiperpigmentacijske mrlje (fleke), kao posledica dugotrajnog izlaganja UV zračenju i visoke doze leka.

Fotoalergijske reakcije su drugačije jer se tu uključuje naš imuni sistem. UV zračenje menja strukturu fotosenzibilnih sastojaka, koju ćelije imunog sistema prepoznaju kao nešto strano i pokreću upalni odgovor da se taj sastojak eliminiše.

Reakcija kože liči na ekcem, i ako potraje duže, može se proširiti i na područja kože koja nisu bila izložena UV zračenju.

Navešćemo neke lekove koji su potencijalni okidači alergijskih reakcija ako su „kombinovani” sa suncem:

•  neki antibiotici

•  antihistaminici

•  kontaceptivne pilule i estrogen

•  neki diuretici

•  antipsihotici

•  nesteroidni protivupalni lekovi

•  neki lekovi za srce

Ovom prilikom nećemo navoditi konkretne nazive aktivnih supstanci tih lekova ali treba da znate da ovo nije konačan spisak. Pre odlaska na odmor treba da se posavetujete sa svojim lekarom i potražite dodatne informacije u vezi sa vašom terapijom i sastavom lekova. Preparati za zaštitu od sunca su neophodni ali i tu treba biti oprezan. Čak i oni mogu izazvati fotoalergijske reakcije. Obavezno pročitajte njihov sastav i uverite se da poseduju UVA i UVB zaštitni faktor. BENU farmaceuti će vam pomoći da prema tipu vaše kože izaberete pravi proizvod.

Ako vam se dogode pomenute alergjiske reakcije, obavezno se obratite lekaru.

Kao prva pomoć mogu da posluže vlažne hladne obloge jer ublažavaju crvenilo i žarenje, a antihistaminici svrab kože. U svoju putnu apoteku dodajte i neki lokalni anestetik koji može da ublaži bol.