SUVO OKO

TERAPIJA VEŠTAČKIM SUZAMA

Sindrom „suvog oka” se najčešće javlja u starijem životnom dobu. Međutim, zbog modernog načina života koji iziskuje veliki broj sati provedenih ispred kompjuterskog ekrana i u zatvorenim, klimatizovanim prostorijama, sve češće se javlja i kod mlađe populacije.

Ovaj oftalmološki problem može da se javi kao profesionalni problem kod programera, koji gledajući u listinge na ekranu nedovoljno trepću, kao posledica izloženosti vetru i prašini, ali i kod nekih sistemskih bolesti kakve su na primer lupus, reumatoidni artritis, ili rozacea.

 

Simptomi

Kada se „suzni film” poremeti izazvan smanjenim izlučivanjem suza, govorimo o sindromu suvog oka. Simptomi su peckanje, crvenilo, žarenje, osećaj grebanja, pojačano suzenje i pojava sekreta u obliku niti, glavobolja, umor, smanjena koncentracija i nervoza.

 

Uzroci

Sindrom suvog oka može da bude posledica konzumiranja nekih lekova, poput antidepresiva, kontraceptivnih pilula, ili lekova koje koriste oboleli od Parkinsonove bolesti. Javlja se i tokom starenja, za vreme menopauze, i kao simptom nekih sistemskih bolesti. Pojavljuje se i kod ljudi koji nose kontaktna sočiva, ili su izloženi suvom vazduhu, odnosno dosta vremena provode u neprovetrenim prostorijama. Može da ukazuje i na bolesti suzne žlezde.

 

Lečenje

Simptomi se, sem u posebnim situacijama, efektno otklanjaju ukapavanjem veštačkih suza i vođenjem računa o vlažnosti prostorije u kojoj se boravi. U težim slučajevima suvog oka, oftalmolog može da preporuči i korišćenje specijalnih čepića od silikona koji smanjuju oticanje suza.