VITAMIN C

UNIVERZALNI ANTIOKSIDANS

Vitamin C ili L-askorbinska kiselina jedan je od esencijalnih vitamina u organizmu čoveka i mnogih životinjskih vrsta. Osnovna uloga vitamina C je antioksidantna, što znači da štiti ćelije od raznih oštećenja do kojih dolazi pod uticajem oksidativnog stresa.

Uloga vitamina C u ljudskom organizmu je višestruka i potvrđena je mnogobrojnim naučnim studijama. Dijetetski suplementi na bazi C vitamina spadaju u najprodavanije, mada je on prisutan i u svežem voću i povrću koji su svakako najbolji izvor prirodnih vitamina i minerala. U prehrambenoj industriji takođe je zastupljen vitamin C, i to u voćnim sokovima, marmeladama, sokovima i kašicama za bebe itd.

 

 

ZBOG ČEGA JE VITAMIN C TAKO VAŽAN?

Vitamin C je snažan antioksidans, spada u vitamine rastvorljive u vodi, zbog čega deluje kao direktan „hvatač” slobodnih radikala u tečnostima – u citosolu ćelija i krvotoku. Osim neutralizacije slobodnih radikala, vitamin C regeneriše i druge antioksidanse, kao na primer glutation, vitamin E, koenzim Q10. Zbog toga se često kaže da su vitamin C i E partneri u odbrani organizma od raznih pretnji. Takođe, vitamin C je kofaktor u nizu metaboličkih reakcija, kao na primer u sintezi kolagena, koji ulazi u sastav krvnih sudova.

NEDOSTATAK VITAMINA C

Retko se sreće potpuni nedostatak vitamina C, a bolest koja se u tom slučaju javlja naziva se skorbut. Glavni simptomi su pege i rane po koži, krvarenje desni, ispadanje zuba, opšta slabost, depresija... Nedostatak vitamina C uspešno se sprečava zahvaljujući velikoj zastupljenosti vitamina C u namirnicama i prehrambenim proizvodima.

PRIRODNI IZVORI VITAMINA C

U voće sa visokim sadržajem vitamina C spadaju: acerola, šipurak, ribizle, kivi, jagode, maline, a od povrća se posebno ističu: kupus, kelj, brokoli, paprika, spanać. Izbor namirnica je veliki, samo je potrebno izabrati šta najviše odgovara našem ukusu.

VITAMIN C I IMUNITET

Vitamin C poboljšava imunski status, poboljšava nivo antitela i sintezu interferona, a utvrđeno je da u slučaju bolesti limfociti troše i 50 odsto više vitamina C. Međutim, ne postoji dogovor oko toga koje doze vitamina C su zaista neophodne za očuvanje zdravlja. U preventivne svrhe, za odrasle osobe preporučuje se 40 do 100 mg vitamina C na dan, ali u slučaju oslabljenog imuniteta te doze idu i do 1000 mg. Studije pokazuju da ne bi trebalo koristiti megadoze vitamina C za lečenje težih bolesti, kao na primer u slučaju kancerogenih oboljenja.

Poznato je da su pušači izloženi oksidativnom stresu, kao i negativnim efektima na kardiovaskularni sistem, u mnogo većoj meri nego nepušaći. Prosečne koncentracije vitamina C u krvi pušača dva puta su niže nego kod nepušača, zbog čega se preporučuje kontinuirana suplementacija vitaminom C.

DIJETETSKI SUPLEMENTI KAO IZVOR VITAMINA C

Kao i u slučaju ostalih vitamina i minerala, uvek je najbolje da se dovoljan unos vitamina C obezbedi pravilnom ishranom, bogatom voćem i povrćem. Kada to nije dovoljno, u apoteci se mogu naći kapsule, tablete, praškovi i sirupi u čijem sastavu je L-askorbinska kiselina, zastupljena u različitim koncentracijama.

U poslednje vreme čak i dijetetski suplementi sadrže prirodne izvore vitamina i minerala, koji potiču od biljnih ekstrakata, ekstrakata voća i povrća, voćnih sokova itd. Jedan od prirodnih izvora vitamina C je acerola (lat. Malphignia glabra), vrsta divlje trešnje koja raste u Južnoj i Centralnoj Americi. Studije su pokazale da plodovi acerole imaju višestruko veću koncentraciju vitamina C od pomorandže, kao i da C vitamin iz acerole ima 35 odsto veću bioraspoloživost od sintetskog vitamina C. To je objašnjeno prisustvom bioflavonoida koji se nalaze vezani za askorbinsku kiselinu.