PRAKTIČNI SAVETI

UPALA GRLA

Bol u grlu može da se javi tokom cele godine, ali je  najčešći s dolaskom hladnih jesenjih i zimskih dana. Posle usne šupljine, grlo je prvo izloženo spoljašnjim uticajima, pa se lako javlja upala. Upala grla spada u najčešće razloge poseta lekaru.

U zavisnosti od mesta zapaljenja, razlikujemo upalu sluznice ždrela (faringitis), upalu krajnika (tonzilitis) i upalu grkljana i glasnica (laringitis).

Upala ždrela može da se javi kao samostalna bolest ili zajedno sa zapaljenjem sluzokože nosa i sinusa, uglavnom kao propratni simptom većine infektivnih oboljenja. Najčešće prvo osetite peckanje u grlu, a zatim bol prilikom gutanja. Sluznica grla je crvena i otečena. Vrat može da boli na dodir, a nekada se drugog ili trećeg dana mogu napipati uvećane limfne žlezde na vratu. Sluznica nosa je takođe otečena, pojačano je curenje iz nosa, disanje je otežano, pa se može desiti da ne osećate ni miris ni ukus. Ove tegobe ponekad prate umereno povišena temperatura, glavobolja ili malaksalost.

Tonzilitis je upalni proces u grlu koji zahvata krajnike. Osnovni zadatak krajnika je hvatanje mikroorganizama koji dolaze u disajne puteve i na taj način čuvanje donjih disajnih puteva od infekcije. Kod upale krajnici su uvećani, otiču, često budu jako crveni, a ponekad se mogu uočiti žućkasto-bele naslage gnoja u grlu. Gutanje je otežano, temperatura je često povišena, a u težim slučajevima može se promeniti i boja glasa. Tonzilitis zahvata sve uzrasne grupe, ali je najčešći kod dece do šeste godine, jer njihov imuni sistem nije još dovoljno razvijen. Istovremena upala ždrela i krajnika naziva se angina.

Laringitis je upala glasnica. Najčešće prolazi za manje od nedelju dana, a karakterišu ga promuklost, suv kašalj, otežano gutanje i eventualno povišena temperatura.

Upalu grla mogu izazvati virusi, najčešće respiratorni, ili bakterije. Shodno tome, i lečenje zavisi od vrste uzročnika. Ako je uzročnik virus, preporučuje se mirovanje i lečenje preparatima koji će olakšati simptome, kao što su npr. pastile, odnosno različiti oblici tableta za sisanje koje sadrže anestetike koji deluju u grlu i tako smanjuju bol, kao i biljne aktivne principe (žalfija, beli slez, islandski lišaj, bršljan), pojedinačno ili u kombinaciji sa mentolom.

Pastile i sprejevi za grlo se posebno preporučuju kod otežanog gutanja jer ti preparati vlaže suvu sluznicu, a poseduju i blagu antimikrobnu aktivnost. Korisni su i aerosoli (sprejevi) za grlo koji sadrže aktivne supstance sa izraženim protivzapaljenskim i analgetskim dejstvom. Veliku efikasnost imaju i aerosoli na bazi propolisa, jer lako prodiru u zapaljeno tkivo i brzo ublažavaju simptome upale i otežanog gutanja. Sve ove preparate za simptomatsko lečenje upale grla možete nabaviti u apotekama bez lekarskog recepta.

Bakterijska upala grla uvek se leči specifičnim antibioticima, najbolje prema antibiogramu koji se dobija uzimanjem brisa grla. Komplikacija nelečene streptokokne upale grla je reumatska groznica. Najčešća je kod dece između 5 i 15 godina. Manifestuje se povišenom temperaturom, bolom u zglobovima, zamaranjem i osipom po koži. U većini slučajeva upala grla je lakše oboljenje i uglavnom prolazi bez komplikacija. Ukoliko bol u grlu traje duže od sedam dana, potrebno je obratiti se lekaru jer su pravovremena dijagnoza i terapija temelj uspešnog lečenja.

PRAKTIČNI SAVETI KAKO DA UPALA GRLA PROĐE ŠTO BRŽE I BEZBOLNIJE

Što više tečnosti, pogotovu čaja i domaće supe

Kod početnih simptoma upale grla preporučuje se što više tečnosti, jer visoka temperatura i bolno gutanje mogu dovesti do dehidratacije. Uzimajte što više tečnosti, ali izbegavajte gazirana pića. Mlaki čajevi (sa medom i limunom) i slane supe su najbolji saveznik u brzom oporavku. 

Jedite sladoled, ali izbegavajte preterano slatku hranu

Ova poslastica se preporučuje kod upale grla jer sladoled svojom hladnoćom eliminiše bakterije, sprečavajući njihovo dalje širenje i tako smiruje bol u grlu. S druge strane, potrebno je izbegavati torte, čajne kolutiće i ostale rafinisane šećere jer se bakterije razmnožavaju na slatkoj podlozi, pa im to omogućava opstanak u grlu.

Prirodni preparati na bazi meda i propolisa

Ukoliko niste alergični na propolis i med, možete nakapati 20 kapi ekstrakta propolisa na kocku šećera koju ćete posisati ili na kašičicu meda koji ćete držati u ustima dok se ne rastopi. Čim ustanete, pojedite par kašika meda ili ga popijte rastvorenog u mlakom čaju, mleku ili vodi.

Limun kao izvor prirodnog vitamina C

Vitamin C jača imunitet, pa time pomaže i kod upale grla. Očistite limun od kore i isecite ga na kriške. Kriške držite u ustima, što bliže krajnicima, i polako sisajte sve dok u njima ima soka. Postupak ponovite za par sati.

Beli luk, prirodna alternativa antibiotiku

Beli luk možete koristiti svež, kuvan ili u obliku kapsula. Kod upale grla prava doza belog luka je od jednog do tri čena dnevno. Međutim, osobe koje su na antikoagulantnoj terapiji ovaj savet treba da preskoče zbog potencijalne interakcije koja se može završiti krvarenjem.

Tople obloge oko vrata

Meku tkaninu natopite razblaženim alkoholom, stavite je oko vrata i preko nje obmotajte deblju maramu ili šal. Oblogu držite najmanje dva sata.

Inhalacije etarskim uljima

Stavite u vruću vodu par kapi etarskog ulja listova nane, eukaliptusa, bora ili timijana i udišite toplu vodenu paru da biste smanjili zapušenost nosa. U iste svrhe može vam pomoći i ispiranje nosa slanom vodom (fiziološki rastvor).

Ispiranje grla slanom vodom ili biljnim čajem od žalfije

Ispiranje sluznice treba obavljati 2–3 puta na dan uvek sveže pripremljenim rastvorom. Grgljanjem i mućkanjem, uz zadržavanje rastvora u grlu barem jedan minut, omogućava se kontakt aktivnih principa sa upaljenom sluznicom grla i ždrela. 

Odmarajte se i uživajte u miru i tišini, ne pričajte puno i ne naprežite se.