IMPOTENCIJA

UZROCI EREKTILNE DISFUNKCIJE

Impotencija predstavlja veoma rasprostranjen problem sa kojim se susreće veliki broj muškaraca. Svetska istraživanja pokazuju da svaki treći muškarac stariji od četrdesete godine ima problema s potencijom, pri čemu i muškarci pre tridesete mogu osetiti polnu nemoć.

Impotencija predstavlja problem u seksualnom funkcionisanju muškaraca, koji se karakteriše nemogućnošću postizanja ili održavanja erekcije i/ili izostankom ejakulacije, što sve zajedno onemogućava ili ometa uspešan seksualni odnos. Dakle, impotencija se javlja u različitoj meri i u različitom obliku, kao prolazan ili konstantan problem, kod starijih, ali nažalost, sve češće i kod mlađih muškaraca.

Drugi termin za isti problem koji se često koristi je erektilna disfunkcija, koja se može javiti u svim periodima seksualne zrelosti. Kod određenog broja muškaraca se desi jednom i traje kratko, dok se kod drugih dešava znatno češće i dugo traje, mesecima ili godinama. Može se javiti povremeno, ili je čak stalno prisutna. Impotencija se može ispoljiti kao primarna (izuzetno redak poremećaj usled koga muškarac nikada ne postiže zadovoljavajuću erekciju i ejakulaciju, što sprečava seksualni odnos) ili kao sekundarna impotencija (kod muškaraca koji su nekada imali normalnu erekciju i seksualne odnose, ali sa vremenom se javila polna nemoć, koja može biti privremena ili trajna). Naravno, ovaj drugi vid impotencije je znatno češći, a ujedno se i mnogo lakše i uspešnije leči.

ORGANSKI UZROCI IMPOTENCIJE

U osnovi, uzroci impotencije mogu se svesti na organske (vaskulogeni, neurogeni, endokrini, medikamentno-indukovan) i psihogene. Dva ili više faktora mogu postojati uporedo, a psihogeni problemi često dodatno komplikuju organsku impotenciju. Detektovanje zastupljenosti jednih i drugih uzroka impotencije menja se u skladu sa napredovanjem nauke i otkrićima na ovom polju.

Smatra se da su organski uzroci presudni za čak do osamdeset odsto muškaraca koji imaju impotenciju. U izvesnom broju slučajeva, u pitanju su nerazvijenost ili anomalije polnih organa, povrede ili bolesti kičmene moždine, pri čemu je oštećen centar za erekciju. Takođe, impotencija je često propratna pojava nekih težih, hroničnih bolesti (npr. dijabetesa) koje iscrpljuju organizam i smanjuju opštu vitalnost bolesnika.

Pošto je erekcija složen psihofizički i „dinamičan” vaskularni proces, jedan od bitnih uzroka impotencije jesu vaskularni problemi tj. problemi sa krvnim sudovima. Jednostavno rečeno, da bi muškarac bio u stanju da postigne i održi erekciju, neophodan je povećan priliv krvi u penis. Sužene arterije mogu otežati priliv krvi u penis, što može dovesti do problema u postizanju erekcije.

Operacije na mokraćnoj bešici, prostati, karlici ili kičmenoj moždini mogu za posledicu imati oštećenje tkiva i nerava koji učestvuju u očuvanju seksualne funkcije muškraca. U tom slučaju takođe dolazi do impotencije.

Neki lekovi mogu izazvati impotenciju, na primer, lekovi za terapiju hipertenzije, depresije, ulcera, kao i nekih ozbiljnijih bolesti (rak prostate). U ovom slučaju govorimo o impoteciji izazvanoj medikamentima, koja se povlači sa prestankom terapije.

NAJČEŠĆI UZROCI IMPOTENCIJE

Visok krvni pritisak, pušenje, dijabetes i visok holesterol su najčešći uzroci impotencije.  Hormonski poremećaji takođe mogu doprineti nastanku problema. Mnogi muškarci koji konzumiraju steroide suočavaju se sa impotencijom, jer dolazi do narušavanja prirodne hormonalne ravnoteže koja je nepohodna za normalno seksualno funkcionisanje.

PUŠENJE, ALKOHOL I NARKOTICI

Ovi poroci su usko povezani sa impotencijom, iako se ovaj efekat psihostimulanasa često zanemaruje. Pušenje oštećuje krvne sudove, povećava rizik od srčanog udara i šloga, a oštećuje i krvne sudove penisa, što vremenom dovodi do impotecije. Isto važi i za alkohol i kokain, gde se procenjuje da gotovo 100 odsto osoba koje redovno konzumiraju kokain pate od impotencije.         

Psihogeni uzroci IMPOTENCIJE

Onda kada je muškarac normalno razvijen i telesno zdrav, za impotenciju se može reći da je odraz njegovog emocionalnog stanja i problem može biti skopčan sa osećanjima prema partnerki, anksioznošću i različitim strahovima. Smatra se da oko 30 odsto muškaraca impotenciju doživljava usled psihogenih uzroka. Među uzrocima impotencije važan je i faktor autosugestije. Strah od neuspeha može da učini da do stvarnog neuspeha i dođe. Naime, ima muškaraca koji sami sebi dokazuju kako im pri pokušaju seksualnog odnosa verovatno neće uspeti da zadovolje ženu. Takvo razmišljanje kod njih može da uzrokuje opterećenost navodnom nedovoljnom veličinom polnog organa zbog čega su u stanju da izgrade i tzv. kompleks niže vrednosti.

Ipak, treba znati da je impotencija u najvećem broju slučajeva izlečiva. Bez obzira na prirodu problema, važno je da muškarci o impotenciji govore mnogo otvorenije  i  posete urologa i psihologa, koji im, nakon razvijene dijagnostike koja je danas dostupna, mogu pružiti različite oblike terapije.   

TERAPIJA

U većini slučajeva, muškarcima se preporučuju tablete koje mogu da se uzimaju oralno i koje funkcionišu kao odgovor na seksualnu stimulaciju. Otkriće „plave tablete”, iako slučajno, jer je prvenstveno rađeno na novom leku za hipertenziju, predstavlja pravu revoluciju u rešenju ovog problema.

Međutim, oralna terapija nije prikladna ili delotvorna kod svih muškaraca pa se zato ponekad koriste i druge terapijske opcije kao što su vakuumski uređaji kojima se rukuje manuelno ili terapija lekom koji se primenjuje direktno na penis. U nekim slučajevima, za lečenje erektilne disfunkcije koriste se injekcije i penisne proteze.

Terapija za koju se doktor odluči u lečenju erektilne disfunkcije zavisi od faktora koji su specifični za svakog pojedinačnog pacijenta. Ne postoji univerzalna terapija za erektilnu disfunkciju koja je prikladna za svakoga.