FARMACEUT

VAŠ ZDRAVSTVENI PROFESIONALAC

Koliko god dugo da radimo u apoteci, uvek nas iznova začudi pitanje: Šta vi tačno radite? Šta posao farmaceuta podrazumeva? Dešava se i da naši prijatelji nisu baš sigurni šta je sve u opisu posla farmaceuta. Zato ćemo ovog puta govoriti o našem odnosu sa pacijentima i o tome šta sve farmaceut može da uradi za vas.

Farmaceut u apoteci je stručnjak za lekove. Farmaceut nije lekar, ne može da postavi dijagnozu niti da vam odredi terapiju, ali može da pruži tačnu, objektivnu, razumljivu usmenu ili pisanu informaciju o lekovima koje koristite i može da vam pomogne da usvojite zdrav način života.

Takođe, farmaceut je dužan da sasluša vaše zdravstvene probleme i da razmotri ozbiljnost situacije, tj. da li je potrebno da se odmah javite lekaru ili se problem može rešiti dijetetskim suplementima ili lekovima koji se izdaju bez lekarskog recepta. Na primer, sa vašim farmaceutom možete da rešite problem prehlade ili gripa, uobičajene probleme poput glavobolje, da dobijete preporuku za tretman nekih manjih povreda, uganuća, opekotina, savete o ishrani beba, pojašnjenje kako se koriste merači pritiska i temperature itd.

Razgovor sa farmaceutom treba da bude dvosmeran. Obe strane treba da slušaju, postavljaju pitanja i razmenjuju bitne informacije. Pažnja farmaceuta je uvek usmerena na pacijentove potrebe i brige. Farmaceut bi trebalo da dobije od vas sve relevantne informacije o vašoj terapiji. Ako je potrebno, postaviće vam dodatna pitanja koja se odnose na vaše zdravstvene probleme (hronične ili akutne). Ako vas nešto brine ili zbunjuje a u vezi je sa terapijom, daće vam dodatne informacije koje će vam pomoći da se osećate bezbedno i da terapiju uzimate na adekvatan način. Nikada ne zaboravite da pravilnom upotrebom leka utičete na uspeh terapije. Ako ste dobro informisani, nema mesta strahu i put ka boljem zdravlju biće kraći, a neželjeni efekti svešće se na minimum.

Da poseta apoteci i farmaceutu bude iskorišćena na najbolji mogući način i na obostrano zadovoljstvo, treba da postavite sledeća pitanja:

ŠTA JE ZAPRAVO IME LEKA?

Svaki lek ima dva naziva: INN naziv – internacionalni (generički) i ime koje mu je dodelio proizvođač (registrovani zaštićeni naziv). Jedna lekovita supstanca može imati samo jedno generičko ime koje je uvek isto bez obzira na to koja fabrika lek proizvodi. Na primer, ibuprofen supstanca sa generičkim imenom ibuprofen nalazi se u prodaji pod različitim zaštićenim nazivima (registered trademark): Brufen, Spedifen, Rapidol itd.

KAKO ĆE MI TAJ LEK POMOĆI?

Lekovi kao što su antibiotici koriste se za lečenje bolesti, tj. uništavaju uzročnike bolesti. Drugi lekovi, kao što su oni protiv bolova, koriste se za kontrolu simptoma bolesti. Dobro je da znate kako lek deluje jer će onda i vaša očekivanja biti realna.

KOJI OBLIK LEKA JE ZA  MENE NAJPOGODNIJI?

Lekovi su dostupni u najrazličitijim farmaceutskim oblicima: tablete, lingvalete, šumeće tablete, kapi, sprejevi, masti, sirupi itd. Ponekad je potrebno da se lek izradi po receptu lekara za pojedinačnog pacijenta, za kućnog ljubimca, za bebe male težine i tada farmaceut ručno pravi neophodan lek. Ovo je magistralna izrada lekova za potrebe pojedinačnih pacijenata i predstavlja posebnu veštinu koja je u opisu posla farmaceuta. Takođe, postoje i galenske laboratorije koje izrađuju lekove tipa rastvora, kapi, masti, praškova i sirupa, vagitorije i supozitorije, koji su takođe neophodni pacijentima. Vaš farmaceut će vam ponuditi odgovarajući oblik leka za vaše stanje, npr. kod zubobolje će preporučiti oblik leka koji će početi brže da deluje nego obična tableta.

ŠTA DA RADIM AKO NE MOGU DA NAĐEM PROPISANI LEK?

Posavetujte se s farmaceutom o izdavanju paralele, tj. leka koji može zameniti propisani lek. Ipak, nije uvek dozvoljeno menjati lekove njihovim paralelama bez prethodne konsultacije sa lekarom (npr. u slučaju antikoagulanasa, antihipertenziva itd).

KAKO DA KORISTIM LEKOVE?

Ovo je najvažnije pitanje koje treba da postavite svom farmaceutu, a i on je takođe dužan da vas to pita. Ne zaboravite da naglasite ako koristite i druge lekove svakodnevno, kao i suplemente, i pitajte sa čime da pijete lek. Najbolji izbor je s vodom, a obavezno pitajte i da li se lek uzima pre, posle ili za vreme jela. Deljenje lekova se preporučuje samo kada je neophodno, i to uvek uz pomoć posebnog sekača za lekove.

ŠTA DA URADIM AKO ZABORAVIM DA UZMEM LEK?

Ako uzimate puno lekova, najbolje je da ih sortirate u dnevni ili nedeljni dozator za lekove. Lek se može uzeti čim se setite da ste zaboravili da ga popijete, mada to ne važi za sve lekove, pa ipak pitajte farmaceuta ili pažljivo pročitajte uputstvo.

KAKO DA ZNAM DA LI LEK DELUJE  ILI KADA ĆE POČETI DA DELUJE?

Veoma je važno da znate kada će lek početi da deluje jer ćete tako znati šta da preduzmete ako efekat izostane. Najčešće lek počinje da deluje za 30 minuta.

KOLIKO DUGO ĆU MORATI DA KORISTIM LEKOVE?

Neki lekovi se koriste kratkoročno, a neki ceo život. Na osnovu te informacije ćete moći da donesete važne životne odluke i unesete bitne promene u dotadašnji način života. Farmaceut će vam i u tome pomoći. Terapije antibioticima moraju biti sprovedene do kraja bez obzira na to što je poboljšanje primetno već nakon par dana. Obavezno završite terapiju i idite na zakazanu kontrolu!

POSEBNE MERE OPREZA postoje kada su u pitanju lekovi poput antihistaminika, antipsihotika, anksiolitika i nekih drugih jer oni mogu da utiču na psihofizičke sposobnosti. Ako upravljate mašinama ili vozite auto, pitajte da li lek koji uzimate može da utiče na ove radnje.

KOJI SU NEŽELJENI EFEKTI  LEKA? ŠTA DA RADIM AKO  SE ONI JAVE?

Neki neželjeni efekti su veoma ozbiljni i zahtevaju hitnu medicinsku pomoć dok su ostali blagi. Važno je da budete informisani i da se posavetujete sa farmaceutom kako da ih ublažite ili izbegnete.

DA LI SMEM DA UZIMAM   ODREĐENI LEK TOKOM  TRUDNOĆE ILI DOJENJA?

Naglasite da ste u drugom stanju ukoliko to nije očigledno. Neki su lekovi rizični za trudnoću ili se ne preporučuju dok dojite bebu.

KAKO DA ČUVAM LEK?

Neke lekove je potrebno čuvati na hladnom mestu kada ih otvorite. U svakom slučaju, lekove nemojte držati u kupatilu i kuhinji  jer su to najčešće vlažna mesta i nisu adekvatna za čuvanje lekova. Posavetujte se sa farmaceutom šta da uradite sa lekovima nakon isteka roka upotrebe.

FARMACEUT – VAŠ PARTNER  U OČUVANJU ZDRAVLJA

Izaberite farmaceuta i apoteku jednako pažljivo kao što birate svog lekara ili stomatologa. To treba da bude osoba u koju imate poverenja i sa kojom vam je lako da razgovarate i podelite zdravstvene probleme. Dobar farmaceut će vam, pored tačnih informacija o terapiji, uvek pružiti razumevanje i podršku. Konsultacije sa farmaceutom se ne zakazuju, što ih čini najdostupnijim zdravstvenim profesionalcima – iskoristite to!

Apotekari su ljudi koji se redovno profesionalno edukuju i prate sve novine vezane za zdrav i kvalitetan život, tako da vam mogu pomoći najrazličitijim savetima. Oni su stručni za savete o pravilnoj nezi kože adolescenta, beba, o tome kako da ostavite cigarete, regulišete telesnu težinu uz pomoć bezbednih proizvoda, kako da sprečite sezonske bolesti ili da se jednostavno osećate bolje i živite kvalitetnije. Savet koji važi za sve je da ne uzimate lekove na svoju ruku, kao i da učite decu da čuvaju svoje zdravlje. Zato vas pozivamo da KORISTITE NAŠE ZNANJE!