VITAMINI B KOMPLEKSA

ZA BOLJE UČENJE I MIRAN SAN

U fazi rasta deteta i školskom uzrastu, vitamini B kompleksa su od krucijalnog značaja za mentalno i fizičko zdravlje.

Od 13 poznatih vitamina, osam su vitamini B kompleksa. Oni učestvuju u metabolizmu masti, ugljenih hidrata i proteina, a najbolje rezultate ostvaruju kada deluju zajedno. Imena su dobijali hronološki, redom kojim su otkrivani, pa prvi ima oznaku B1, zatim B2, B3, B5, B6, B7, B9 i B12.

Esencijalni su za proizvodnju serotonina koji doprinosi osećaju sreće. U nekoliko studija naučnici su dokazali da poremećaji nivoa vitamina B kod dece vode u depresiju, agresiju i delikvenciju, poremećaje u pamćenju i učenju. U tom smislu, pravilna izbalansirana ishrana ima višestruki značaj.

Svaki od ovih vitamina ima svoju ulogu u organizmu. Vitamin B1, tiamin, odgovoran je za konverziju šećera u energiju. Štiti dečji nervni sistem, i odgovoran je za prenos informacija od mozga do drugih organa. Osetljiv je na ekstremne temperature, pa ako se hrana prekuva ili zamrzne, smanjuje se količina tiamina. B6 je odgovoran za rad kardiovaskularnog i nervnog sistema, dobru probavu, razvoj imunog sistema, kao i za pravilan san. Za metabolizam ugljenih hidrata i masti najvažniji je B7 ili biotin, koji umiruje nervni sistem, kontroliše nivo insulina i utiče na rast kose i noktiju.

Za sintezu DNK, proizvodnju eritrocita, i dobru krvnu sliku i nerve bitan je B12. Nedostatak ovog vitamina izaziva anemiju, bolove u mišićima i usporen rast kod dece, gubitak apetita, problem sa ravnotežom, gubitak memorije, konfuziju i depresiju, umor i iscrpljenost. Folna kiselina ili B9 podržava rast deteta, sprečava mentalne bolesti.

U fazi rasta i razvoja, kao i povećanog umnog rada u školskom uzrastu, a i za bolji imunitet i pripremu organizma za odbranu od virusa i prehlade, deci je potreban povećan unos ovih vitamina koji se mogu naći u žumancetu, orašastim plodovima, mesu, ribi, mlečnim proizvodima, zelenom povrću, leguminozama, celom zrnu žitarica. Ukoliko su deca probirljiva ili slabo jedu, potrebno je uvesti suplementaciju vitamina B kompleksa.