VALERIJANA

ZA LAKŠI SAN I OPUŠTANJE NAPETOSTI

Preparati na bazi valerijane se koriste protiv nesanice i kao sredsvo za umirenje

Valeriana officinalis L. (Valerianaceae) – valerijana, odoljen, macina trava

Valerijana je česta na vlažnim mestima, livadama, po obodu šuma. Gaji se najviše u Belgiji i Holandiji. Naziv roda je izveden iz latinskog glagola valere, što znači „biti snažan, zdrav“, a narodno ime „macina trava“ je dobio zato što miris listova i korenja valerijane neobično snažno privlači mačke.

Porodici pripada oko 400 vrsta, od tog broja polovina su vrste roda Valeriana. Valerijane su vrlo različite životne forme, one mogu biti zeljaste, sukulente, žbunovi sa kožastim listovima. Ipak, najčešće su to višegodišnje zeljaste biljke.

Valeriana officinalis je višegodišnja zeljasta biljka, visoka 25 -100 cm. U parenhimu kore korena, uljne ćelije formiraju kontinuirane slojeve. Podzemno stablo je kratko, valjkasto. Koren i rizom su svojstvenog, neprijatnog mirisa. Stabljika je uspravna, nerazgranata, rebrasta. Listovi su naspramni, neparno perasto složeni. Listići su lancetasti, šiljati sa nazubljenim obodom. Donji listovi su na drškama, dlakavi. Srednji i gornji listovi su goli, postepeno suženi u kratku dršku. Vršni listovi su sedeći. Cvast je cimozna, štitolika. Cvetovi su sitni, krunica je levkasta, od crvene do bele boje. Orašice su sitne, sa perastim dodatkom. Cveta u maju.

Valerijana je lekovita biljka, od koje se upotrebljava koren i rizom. Osušeni rizom sa korenovima valerijane se danas najčešće dobija od gajenih biljaka. Najvažniji sastojci rizoma i korenova valerijane su valepotrijati i etarsko ulje. Droga i ekstrakt imaju sedativni i spazmolitički efekat. Preparati na bazi valerijane se koriste protiv nesanice i kao sredstvo za umirenje. Na tržištu se uglavnom nalaze fitopreparati od standardizovanog ekstrakta.

Čaj ili alkoholni ekstrakt (tinktutra) poznati su lekovi za umirenje, opuštanje napetosti i olakšan san. Efikasni su i neškodljivi, ali valeriana ima neprijatan miris. Kašičica isitnjenog korena se preliva vrelom vodom i posle hlađenja cedi i pije nekoliko puta na dan.

Valerijana se koristi i za pripremanje mirisa, naročito poznat miris je indijski nard, koji se priprema od indijskih i himalajskih vrsta ovog roda. U Evropi se od Valeriana celtica, keltske valerijane koja raste na Alpima, pravi miris keltski nard.