CELULIT

ZA TELO BEZ POMORANDŽINE KORE

Celulit je posledica poremećaja potkožne mikrocirkulacije, zbog čega dolazi do slabljenja vezivnog tkiva i nagomilavanja toksina i masnoće, čemu doprinosi i savremeni način života s puno sedenja i manjkom kretanja.

Termin „celulit” se naveliko pominje tek od sedamdesetih godina prošlog veka, a odnosi se na specifično, neestetsko raspoređivanje masti u ženskom telu, koje izgledom podseća na pomorandžinu koru i najčešće se javlja na butinama, listovima, zadnjici i stomaku.

Dve su najčešće škole mišljenja među medicinskim radnicima po pitanju celulita, pa tako jedni smatraju da je reč o bezopasnoj bolesti tkiva koja ničim ne narušava naše zdravlje, a drugi nalaze da je u pitanju normalna pojava raspoređivanja masti u ženskom telu, kojoj dosta doprinosi hormon estrogen, čija je osobina da zadržava vodu u organizmu. Međutim, ima i onih stručnjaka koji javljanje celulita tumače „akcijom” organizma koji se trudi da zadržane toksine što više udalji od vitalnih organa, pa ih smešta na periferiju, ispod površinskih slojeva kože.

KAKO NASTAJE CELULIT?

Ako isključimo genetski faktor, celulit je pre svega posledica loših navika i reakcija organizma na svakodnevno „trovanje”, statičnost i nedostatak fizičke aktivnosti. Usred atrofije mišića i nakupljanja masnoća ispod kože, napadnuti delovi tela dobijaju izgled izbočina i udubljenja, koja se nazivaju „pomorandžinom korom”. Do atrofije mišića dolazi kada sloj mišića postane previše slab i nedefinisan, pa se odvaja od kože. Ovo odvajanje otvara prostor za naslage masti, koje se gomilaju odmah ispod kože. 

Propada i vezivno tkivo, a koža se opušta jer je kolagen i elastin ne zatežu ravnomerno. Potkožno masno tkivo se uvećava i penje ka površini kože, a ogrubela vlakna kolagena povlače kožu na dole. Navedeni efekti stvaraju utisak neravnina, ili „pomorandžine kore”.

Vezivno tkivo nakon 25. godine dodatno gubi kolagen, pa se problem celulita uvećava. U petoj deceniji koža dodatno gubi tonus i postaje opuštena, plus žene u tim godinama gube i mišićnu masu na račun masnog tkiva.

Smatra se da postoje četiri stadijuma celulita, prvi, edematozni, kada se zadržava tečnost u tkivima, drugi, fibrozni, kojeg karakterišu masni čvorići jer je vezivno tkivo izgubilo elastičnost, treći, sklerozni, koji se prepoznaje po čvorovima čije se dimenzije uvećavaju, i četvrti, kada mogu da se pojave hematomi, a čvorovi su bolni na dodir.

Bilo kako bilo, preko 80 odsto žena pati od celulita, najćešće u periodima hormonskih oscilacija kao što su pubertet, trudnoća ili menopauza, kada izgled „pomorandžine kore” može da se pojavi i na vratu i rukama. Drugim rečima, celulit „napada” žene svih godina, od sasvim mladih devojaka do starijih žena i ne događa se samo osobama s prekomernom težinom, nego i izrazito mršavima.

KAKO UKLONITI CELULIT?

Celulitom i načinima njegovog smanjivanja i uklanjanja bave se stručnjaci različitog profila, od kozmetičara, fitnes trenera, do lekara, estetskih hirurga i farmaceuta. Svi oni se slažu da postoji široka lepeza uzroka „pomorandžine kore”, kao što su, na primer, pušenje, konzumiranje alkohola, stres, nepravilna ishrana, manjak fizičke aktivnosti, nedovoljan unos tečnosti, česte promene telesne težine, pa čak i tesna odeća. Ovom spisku treba dodati i nasledni faktor, iako neki stručnjaci tvrde da je genetika samo „izgovor” za celulit, koji zapravo izazivaju nezdrave životne navike.

No, celulit ne nastaje preko noći, već je njegov razvoj podeljen u tri faze, od kojih je prva ona kada se deformitet vidi tek kada se koža stegne prstima, pa se pojave sitne kvržice i udubljenja. U drugoj fazi masne ćelije formiraju jasno vidljiva ispupčenja i bez stezanja kože, koja je postala opuštenija. U trećoj fazi koža je izgubila još elastičnosti i zaista izgleda kao kora od pomorandže. U potkožnom tkivu ima još više kvržica nego u prvoj i drugoj fazi, a neke mogu da budu i bolne na dodir.

Svi stručnjaci koji se bave ovom nemilom pojavom na telu, slažu se da ne treba čekati poslednju fazu i bolove, već bitku protiv celulita treba započeti što pre, pre svega menjanjem životnih navika koje mu pogoduju. Jedno od ključnih pitanja je „šta treba da jedemo” i koje su to namirnice koje su naši saveznici u borbi protiv celulita. Ne treba zaboraviti ni čarobnu formulu konzumiranja dva litra tečnosti na dan, kao ni da se hidratacija organizma radi i preko hrane bogate vodom, poput lubenica, dinja, zelene salate i krastavaca, koje sprečavaju nastanak masnih naslaga.

KAKO SPROVESTI ANTICELULIT PROGRAM KOD KUĆE?

Kozmetičari tvrde da u svaki anticelulit program treba obavezno uključiti i različitu vrstu piling-pakovanja, počev od najjednostavnijeg miksa ulja i šećera, koje treba pomešati u srazmeri 3:1 pa masirati napadnute delove tela. Od ulja će koža postati glatka, a šećer će da eliminiše deo mrtvih ćelija kože. Pakovanje može da se napravi i od taloga od kafe, a trik je da preko taloga od kafe, koji ste naneli na celulitna mesta, stavite prvo gazu, a preko gaze plastičnu foliju, držite oblogu pola sata, pa isperete vodom. Telo se može masirati i smesom jabukovog sirćeta i ulja u srazmeri 1:3, ujutro i uveče. Dobar lek protiv celulita su i pire od paradajza i med, koje treba dobro utrljati u kožu, držati pola sata, pa isprati, a koriste se i kreme na bazi bršljana, kafe, algi.

Međutim, ono što uvek treba imati na umu jeste da nedovoljno kretanje i dugotrajno sedenje slabe cirkulaciju i limfnu drenažu, što je Eldorado za pojavu celulita, pa se zato i kaže da nema dobrog anticelulit programa, bez uključivanja jedne ili više fizičkih aktivnosti, poput šetanja, plesanja, plivanja, joge, akvabika.