POVRATAK U ŠKOLU

ZDRAVI I SPREMNI ZA NOVA ZNANJA

Svaki septembar školarcima donosi posebno uzbuđenje. Važno je da prve školske dane dočekaju zdravi i pripremljeni za sve izazove koji ih očekuju.

Povratak u školske klupe kod dece izaziva dosta različitih emocija. Radost ponovnog susreta sa drugarima, uzbuđenje zbog doživljaja tokom raspusta i mogućnosti da ih podele sa ostalima, strepnja od novih izazova. Posebno osetljivu grupu čine deca koja tek polaze u školu, oni koji napuštaju okrilje učiteljice ili učitelja i prelaze u više razrede i srednjoškolci koji se susreću sa novom školom.

Samopouzdanje je važno

Svaka od ovih uzrasnih grupa suočava se sa brojnim preprekama koje moraju da savladaju, i svakoj je podjednako komplikovano da sa njima izađe samostalno na kraj. Sve je to sastavni deo odrastanja, a svakom detetu se mora pružiti sva moguća podrška ukoliko nije u stanju da samo reši potencijalno problematičnu situaciju. Sa druge strane, uvek se mora voditi računa o tome da će se dete najlakše osamostaliti ako mu prepustimo deo odgovornosti za rešavanje životnih zadataka. Ukoliko se preterano mešamo i štitimo ga, može se desiti da mu u stvari činimo lošu uslugu. Ponekad je čak i dobro pustiti ga da pogreši i da snosi posledice te greške ukoliko smatramo da je to najbolji način da nauči šta je ispravno. Deca su osobe i moramo ih tako i tretirati, uz puno uvažavanje njihovih želja i mogućnosti. To ne znači da mogu da dobiju sve što požele, već moraju da prihvate i svoj deo odgovornosti, usklađen sa njihovim uzrastom. Takav odnos prema detetu mu omogućava da izraste u ostvarenu osobu svesnu svojih postupaka. Stabilno dete će ostvarivati dobre rezultate u školi, a biće i zdravije i otpornije na eventualne stresne situacije.

Značaj komunikacije

Moderni ritam života, koji svakodnevno nameće nove profesionalne obaveze roditeljima, ne ostavlja mnogo prostora i energije za komunikaciju sa najbližima. To sa sobom nosi brojne poteškoće, naročito u periodu puberteta i adolescencije. Potrebno je mnogo strpljenja i takta da biste se izborili sa detetom koje je najčešće i samo zbunjeno i ne zna šta u stvari želi. U tim fazama se pokazuje značaj truda koji ste ulagali u stvaranje međusobnog poverenja od njihovog najranijeg detinjstva. Ukoliko je taj odnos dobro postavljen od početka, moći će da pruži stabilnu osnovu za rešavanje svih pitanja koje odrastanje donosi.

Zdrava osnova za dobar imunitet

Dobro opšte zdravstveno stanje i sposobnost organizma da pruži dobar imuni odgovor često se zanemaruju kada su školske teme u pitanju. Međutim, upravo ovo je jedan od stubova na kojima se zasniva zdravo i uspešno odrastanje. Deca su u kolektivu izložena brojnim mogućnostima da „zakače“ neko od sezonskih oboljenja ili neku od dečijih bolesti. Zdrava i balansirana ishrana, osim što omogućava pravilan rast i razvoj, utiče na poboljšanje imuniteta. U slučajevima kada je to neophodno, moguće je dečji organizam dodatno ojačati pomoću suplemenata, ali je to svakako tema o kojoj se morate konsultovati sa lekarom i farmaceutom.

Redovni obroci bogati voćem i povrćem su nešto što bi trebalo da bude osnov ishrane svakog deteta. Alternativa u vidu grickalica, industrijskih slatkiša i brze hrane možda jeste jednostavnija za roditelje („evo ti novac, kupi nešto da pojedeš“) i svakako interesantnija za decu („ali svi to jedu za užinu“), ali to ne znači da je to i ispravno. Sve veći broj slučajeva gojaznosti u školskim klupama rečito govori o opasnostima koje ovakava ishrana nosi sa sobom.

Deca moraju da se igraju na svežem vazduhu

Alarmantni su i podaci o broju školske dece sa deformitetima kičmenog stuba. Sedenje i nekretanje predstavljaju jedan od glavnih uzročnika mnogih bolesti, stoga je neophodno da kod dece od najranijih dana razvijamo zdrave navike. Igrice na tabletu, sedenje za računarom, gledanje u ekran mobilnog telefona, sve su to aktivnosti bez kojih današnja deca ne mogu da zamisle svoj dan. Međutim, to ne sme da bude jedino čime se bave. Ne možemo ih isključiti od vršnjaka ali im možemo ograničiti vreme koje provode u društvu teholoških pomagala.

Bavljenje sportom donosi brojne dobre stvari za razvoj deteta, jača i njegovo telo i njegov duh. Čak i ako nismo u mogućnosti da ga vodimo na treninge, sigurno možemo da organizujemo sopstveno vreme tako da bar sat vremena dnevno provedemo sa detetom u parku. Trčanje i skakanje na otvorenom, udisanje svežeg vazduha i radost druženja sa drugom decom nešto su što bi moralo da bude deo srećnog detinjstva. Uz to, ovakve aktivnosti donose mnogostruku korist imunom sistemu deteta.

 

Lični primer

Deca su sklona tome da rade ono što Vi radite a ne ono što Vi govorite da bi oni trebalo da urade. Ako Vaša svakodnevna rutina ne uključuje pažnju o ishrani i redovnu fizičku aktivnost, onda je mala verovatnoća da će dete poverovati u Vašu iskrenost kada ga ubeđujete da bi ono trebalo da radi nešto što mu se možda i ne dopada „na prvu loptu“. Iskoristite ovaj septembar da okrenete novi list. Promenite svoje navike u ishrani, potrudite se da budete aktivniji, i veoma brzo ćete videti rezultate. Najbolji pokazatelj toga da li ste sve uradili kako treba biće jesenji i zimski meseci i Vaša otpornost u sezoni prehlada. Vaša deca neće propuštati nastavu, a Vi nećete izostajati sa posla da biste ih negovali. Zvuči primamljivo, zar ne? Sve što treba da uradite je da se malo potrudite i da živite zdravije. Želimo Vam puno uspeha u tome.