Dr Mima Fazlagić, ginekolog

Žene se sve kasnije odlučuju za rađanje

Pogrešno je mišljenje da su žene plodne dokle god imaju ciklus. Već posle 43 godine, a i to nije uvek kod svih isto, jajna ćelija skoro da nema potencijal da se oplodi i stvori zdravu trudnoću, kaže doktorka Fazlagić

Piše: Milan Marjanović

 

Dr Mima Fazlagić jedan je od najuglednijih naših ginekologa. Medicinu je zavolela još u detinjstvu pored majke koja je bila lekar opšte prakse.

Dr Mima Fazlagić je dugi niz godina radila u GAK Narodni Front, a danas radi u privatnoj praksi. Voli putovanja, druženja sa prijateljima, piše za brojne magazine, a titulu “Žena godine” ponela je 2012. Za čitaoce Benu magazina “Moj život” daje savete kako što bolje održati ravnotežu ženskog zdravlja.

 

Postoji mit da su naše bake i majke lako ostajale trudne? Da li je to verovanje tačno i koji su danas najizraženiji zdravstveni problemi kod parova koji se bore za potomstvo?

- Zaboravljamo samo da su ranije naše bake rađale već od tinejdžerskih godina i trudnoća koja se dešavala u poznim godinama nikada nije bila prva, već peta ili šesta. Danas je jedan od najvećih problema to što se žene sve kasnije odlučuju za rađanje i što uglavnom misle da su plodne dokle god imaju ciklus, što nije tačno. Već posle 43 godine, a i to nije uvek kod svih isto, jajna ćelija skoro da nema potencijal da se oplodi i stvori zdravu trudnoću. Takođe, danas je sve prisutniji problem muškog steriliteteta, a kod žena poremećaj hormonskog statusa.

 

Trend je da se parovi odlučuju za stvaranje porodice u zrelom životnom dobu iz različitih razloga. Da li postoje neke idealne godine za stvaranje porodice?

- Ljudski vek je produžen, pa je i logičnije da se danas kasnije rađa, ali osnovna biologija je ista kao i ranije. Plodnost je na vrhuncu kod žena negde oko 25 godine, a vrh muške potentnosti je oko dvadesete godine. Ovo je definicija prema biologiji, ali u stvarnosti problemi sa zatrudnjivanjem se dešavaju kod žena posle četrdesete godine, a kod muškaraca, ukoliko je spermogram dobar, nije povezan striktno sa godinama. Mi ginekolozi bismo voleli da se rađa u što mlađim godinama, ali to nije realno očekivati sa današnjim načinom života. Samo bih istakla činjenicu da se plodnost drastično smanjuje posle četrdesete godine života žene. Naravno, danas postoji i mogućnost zamrzavanja jajnih ćelija, kada su žene na vrhuncu plodnosti, pa to onda dozvoljava ženama da odlože trudnoću za vreme kada njima to najviše odgovara.

 

Da li je neplodnost i dalje tabu tema u Srbiji?

- Neplodnost više nije tabu tema kao ranije. Ono što najviše primećujem je da se danas slobodnije i više govori o muškoj neplodnosti. Kod steriliteta problemi muške i ženske neplodnosti su zastupljeni otprilike pola - pola, a do pre desetak godina gotovo uvek je bilo da “ona ne može da rodi”. Takođe, sa pojavom tehnike vantelesnog oplođenja, o sterilitetu se počelo pričati otvorenije i taj problem je počeo da zauzima važno mesto koje mu i pripada.

 

Kada parovi postaju svesni problema? Koji su prvi znaci koji bi trebalo da im ukažu da je vreme da se obrate lekaru?

- Danas parovi ranije postaju svesni problema jer se o tome sve više priča i u životu i u medijima. Po medicinskim pravilima problem postoji ako kod para koji ima uredne seksualne odnose ne dođe do začeća posle godinu dana. Tada je vreme da se obrate lekaru. Naravno, ako je žena starija i blizu je četrdesete godine, tada bih savetovala da čim krene sa planovima za potomstvo odmah o tome priča sa svojim ginekologom koji će je pravilno usmeriti da ne bi izgubila dragoceno vreme.

 

U savremenom svetu, da li je žena gospodar svog tela?

- Volela bih da kažem da je žena u savremenom svetu gospodar svoga tela, ali to nažalost nije istina. Postoji još uvek puno predrasuda, postoje zemlje koje ne dozvoljavaju prekid trudnoće ili upotrebu kontracepcije. Postoji trend da se ušiva himen kako bi žena ponovo “postala nevina” i sve to još uvek čini da smo daleko od toga da je žena apsolutni gospodar svog tela i života, mada se mora priznati da ta kontinuirana borba ipak donosi rezultate.

 

Sve je više zahteva od strane žena za odlaganjem ciklusa tokom putovanja. Kakav je vaš stav prema upotrebi hormona u te svrhe? Koliko farmaceut može savetom da pomogne pacijentkinji?

- Savremene žene lakše odlučuju i da odlože ciklus i da uzmu kontracepciju za dan posle. Važno je reći da hormoni deluju samo dok se piju i da oni ne ostavljaju trajne posledice po ciklus ili zdravlje. Znači, oni mogu delovati u tom ciklusu kada se uzmu, ali njihovo uzimanje ne menja hormonski status zauvek. Uloga farmaceuta je mnogo važna i on ostvaruje prvi kontakt sa pacijentom, jer će pacijent lakše da uđe u apoteku nego da ode do lekara. Zato je jako važno da farmaceuti stalno prate promene u medicini i nove terapije kao i promene namene lekova jer su oni ti koji imaju veliku ulogu i odgovornost za zdravlje građana koji im se obraćaju za pomoć.

 

Koje su smernice po pitanju kontracepcije? Od koje godine se savetuje? Da li je preporuka da mlade devojke na savetovanje dolaze same ili sa majkom?

- Kontracepcija je neophodna od onog trenutka kada se počne sa seksualnim odnosima. Mi ginekolozi insistiramo da se uvek koristi prezervativ, kao zaštita od neželjene trudnoće, ali i kao odbrana od polno prenosivih bolesti. O hormonskoj kontracepciji se dogovaramo posebno sa svakom pacijentkinjom, da bi svaka žena dobila ono što joj najviše odgovara. Uvek preporučujem da se devojka javi za savete pre nego što stupi u intimne odnose, a da li će doći sa mamom, drugaricom, dečkom ili sama, to treba da uradi onako kako joj najviše odgovara.

 

Na tržištu postoji veliki izbor preparata za intimnu higijenu. Iz vašeg iskustva, koliko žene pravilno upotrebljvju ove preparate?

- Za intimnu higijenu važno je izabrati visokokvaltetne preparate, prirodne i sa tačno odgovarujićim pH za ovu regiju. Svako mora da nađe ono što mu najviše prija i odgovara.

 

Modni trendovi se stalno menjaju. Koliko izbor donjeg veša, farmerki i pantalona utiče na zdravlje žena?

- Mi ginekolozi, bez obzira na modne trendove, uvek savetujemo isključivo pamučni veš i odeću koja ne steže i ne iritira intimne delove tela.