Pitajte vašeg BENU farmaceuta

Pročitajte prethodna pitanja i odgovore, možda pronađete odgovarajući savet za sebe. Molimo vas da imate u vidu da ovo nije zamena za ličnu konsultaciju sa lekarom ili farmaceutom.

Postavite pitanje

AKNE

Kako da uklonim akne i koji prirodni preparati su najadekvatniji?

mr ph Snežana Perić

mr ph Snežana Perić odgovara/savetuje

Akne predstavljaju upalno oboljenje kože koje se najčešćesće javlja kod mlađih osoba koje imaju problem sa masnom kožom lica. Pored lica, mogu se javiti i na leđima, vratu, grudima, rukama…

Lečenje akni može predstavljati dugotrajan proces i potrebno je puno strpljenja i upornosti kako bi se došlo do željenih rezultata. Svakog jutra i večeri neophodno je dobro očistiti lice nekim blagim sredstvom u vidu gela za umivanje ili losiona koji uklanja višak masnoće sa kože a pri tome je ne isušuje. To su losioni koji uglavnom sadrže pantenol i kamilicu za umirenje kože. Nakon čišćenja lica nanosi se krema za lice koja odgovara masnoj koži – gel krema. Takve kreme hidriraju kožu i sprečavaju lučenje sebuma tj. viška masnoće. To mogu biti kreme koje sadrže ekstrakt hamamelisa ili ulje čajnog drveta (čajevca).

Ukoliko ne dolazi do poboljšanja nakon korišćenja ovih preparata neophodno bi bilo da se javite dermatologu radi utvrđivanja razloga koji je uzrokovao nastanak oboljenja kože i nalaženja adekvatne terapije za rešenje problema.