Pitajte vašeg BENU farmaceuta

Pročitajte prethodna pitanja i odgovore, možda pronađete odgovarajući savet za sebe. Molimo vas da imate u vidu da ovo nije zamena za ličnu konsultaciju sa lekarom ili farmaceutom.

Postavite pitanje

FOLNA KISELINA

Šta je folna kiselina i zašto je važna za uzimanje pre i tokom trudnoće?

mr ph Snežana Perić

mr ph Snežana Perić odgovara/savetuje

Jedinjenja folne kiseline postoje u različitim oblicima u namirnicama i organizmu. Neophodna su za sintezu, reparaciju i funkciju DNK kao i mnoge metaboličke procese u organizmu. Folna kiselina se ne nalazi u hrani već predstavlja sintetski oblik vitamina B9 i nalazi se u vitaminskim suplementima. Sintetska folna kiselina iz suplemenata se apsorbuje lakše nego folati koji se nalaze u nekim namirnicama.

Folat je oblik vitamina B koji se prirodno nalazi u hrani i nema vitaminsku aktivnost dok se ne hidrolizuje do folne kiseline. Izvor folata su sočivo, avokado, brokoli, spanać, prokelj, orašasti plodovi, citrusi i njihov sok, kvasac i zrna soje. Termička obrada hrane uništava i do 90% folne kiseline prisutne u ovim namirnicama. Prosečan dnevni unos putem hrane je oko 200 mikrograma (0,2 miligrama). Folna kiselina potrebna je za sintezu DNK, koja je neophodna za ubrzanu deobu i rast ćelija tkiva majke kao što je materica i ćelija koje će formirati tkiva i organe fetusa. Zato je neophodno da žene imaju dovoljno folne kiseline u svom organizmu  kako pre, tako i tokom trudnoće. Folna kiselina se pre trudnoće i u trudnoći uzima kako bi se predupredila pojava defekata neuralne cevi (DNC) koji nastaju u ranoj trudnoći (između 17. i 30. dana trudnoće, što je obično pre nego sto žena i zna da je trudna).  Ovi defekti podrazumevaju nepotpun razvoj mozga i kičmene moždine tj. ozbiljne defekte kičmene moždine (spina bifida) i mozga (anencefalija).

Da bi se smanjio rizik od nastanka DNC preporučuje se unos 400 mikrograma (0,4 miligrama) folne kiseline dnevno, počinjući bar jedan mesec pre planirane trudnoće i obavezno tokom prvog trimestra trudnoće. Ne samo žene koje planiraju trudnoću, već sve one koje mogu da zatrudne treba da unose dovoljno folne kiseline, jer je do trenutka kad saznaju da su trudne mozak i kičmena moždina njihove bebe već formiran. Na ovaj način smanjuje se verovatnoća od pojave DNC do 70%. Nije moguće predvideti koja žena će imati trudnoću sa pojavom DNC, ali majke sa povećanom telesnom masom, dijabetesom i epilepsijom imaju veću verovatnoću za nastanak DNC. Dodatno, ženama koje doje preporučuje se unos od 400 mcg folne kiseline dnevno. Rizik za pojavu toksičnosti folne kiseline zbog preteranog unosa je relativno nizak. Folna kiselina je hidrosolubilni vitamin i sav višak se izlučuje putem urina. Dozvoljena gornja granica dnevnog unosa iznosi 800 mcg (0,8 mg) za osobe starosti od 14–18 god, odnosno 1,000 mcg (1,0 mg) za osobe starosi 19 ̶ 50 god. Ipak treba voditi računa o ukupnom unosu folne kiseline iz vitaminskih suplemenata bilo da je reč o suplementima koji sadrže samo folnu kiselinu ili multivitaminskim preparatima za trudnice sa folnom kiselinom.