Pitajte vašeg BENU farmaceuta

Pročitajte prethodna pitanja i odgovore, možda pronađete odgovarajući savet za sebe. Molimo vas da imate u vidu da ovo nije zamena za ličnu konsultaciju sa lekarom ili farmaceutom.

Postavite pitanje

GASTRITIS

Možete li mi preporučiti nešto za regulisanje svakodnevnih problema sa vraćanjem želudačne kiseline i da li dugotrajna gorušica može da ima ozbiljnije posledice za organizam?

mr ph Cvijeta Banjac

mr ph Cvijeta Banjac odgovara/savetuje

Da, dugotrajna gorušica može imati ozbiljne posledice za organizam ukoliko se ne leči na vreme. Prekomerno lučenje želudačne kiseline vremenom uzrokuje pojavu Helicobacter pylori, oštećuje sluzokožu digestivnog trakta što za posledicu ima nastajanje ranica (grizlica), koje kasnije mogu preći u ulkus želuca, pre-maligna stanja i na kraju i sam karcinom želuca. Gorušica je sve učestaliji problem poslednjih godina, a razlog tome je, pored stresa, pre svega neredovna i neadekvatna ishrana. Od ovog problema više pate pušači, pacijenti koji unose veće količine alkohola, kafe, kao i oni koji u ishrani imaju zastupljene obilne, začinjene i masne obroke. Stoga bi prva preporuka u terapiji upravo bila korekcija ovih loših navika, dakle regulisati telesnu težinu, uvesti izbalansirane i redovne  obroke, prestati sa pušenjem, nikada ne leći odmah posle obroka i spavati sa podignutim uzglavljem. Takođe treba izbegavati preteranu upotrebu lekova protiv bolova (nesteroidni antiinflamatorni lekovi).

Pojačano lučenje želudačne kiseline se može efikasno kontrolisati sledećim lekovima: blokatorima protonske pumpe (omeprazol, pantoprazol, lansoprazol) koji kontrolišu lučenje želudačne kiseline, H2 blokatorima (ranitidin, famotidin), antacidima  ̶  lekovima koji prikupljaju i neutrališu izlučenu kiselinu, zatim alginatima koji omogućavaju formiranje barijere na površini želudačnog sadržaja čime trenutno suzbijaju vraćanje kiseline i štite od bolova. Takođe je kod blažih tegoba indikovana primena čajeva (kantarion, hajdučka trava, nana) ili u obliku kapi i ulja. Neretko se u terapiji kombinuje više lekova jer se na taj način postiže bolji efekat.