Pitajte vašeg BENU farmaceuta

Pročitajte prethodna pitanja i odgovore, možda pronađete odgovarajući savet za sebe. Molimo vas da imate u vidu da ovo nije zamena za ličnu konsultaciju sa lekarom ili farmaceutom.

Postavite pitanje

NESANICA

Koje lekove na biljnoj bazi preporučujete za nesanicu?

mr ph Snežana Perić

mr ph Snežana Perić odgovara/savetuje

Nesanica je jedan od češćih problema koji muče i mlađu i stariju populaciju. Jednako su pogođene i žene i muškarci. Za prirodno rešenje nesanice mogu se koristiti preparati koji sadrže magnezijum u dozi od 200–250 mg jer je magnezijum prirodni sedativ, opušta mišiće i umanjuje napetost i nervozu koje se mogu javiti prilikom uspavljivanja ili tokom dana pa uticati na uspavljivanje. Vitamin B6 veoma povoljno utiče na san jer pomaže u pretvaranju aminokiseline triptofan u hormone serotonin. To je hormon koji utiče na naše raspoloženje i regulisanje sna.

Melatonin je jedan od bitnijih sastojaka preparata koji pomažu uspavljivanje. To je hormon koji se inače proizvodi u našem telu i pomaže kod uspavljivanja naročito kada je problem poremećen ritam odlaska na spavanje. Može se koristiti u dozi od 1 – 3 mg i kao takav se nalazi u prirodnim preparatima, sam ili u kombinaciji sa drugim sastojcima. Naročito je dobar kod ljudi koji rade po smenama i uzima se od 30 – 60 min pre odlaska na spavanje.

Od biljnih sastojaka načešće su zastupljeni valerijana, kantarion, kamilica, melisa i hmelj. Sve ove biljke povoljno deluju na opuštanje organizma i samim tim lakše dolazi do uspavljivanja i boljeg kontinuiteta i kvaliteta sna. Na našem tržistu postoje brojni prirodni preparati koji utiču na smanjenje nesanice i koji predstavljaju različite kombinacije navedenih sastojaka. Preporuka je da se svakako pored uzimanja ovih preparata ne večera obilno i kasno, ne uzimaju napitci koji sardrže kofein i da se uvek leže u približno isto vreme.