Pitajte vašeg BENU farmaceuta

Pročitajte prethodna pitanja i odgovore, možda pronađete odgovarajući savet za sebe. Molimo vas da imate u vidu da ovo nije zamena za ličnu konsultaciju sa lekarom ili farmaceutom.

Postavite pitanje

TABLETE ZA SUNČANJE

Da li je konzumiranje tableta koje pospešuju dugotrajniju i lepšu boju pri sunčanju bezbedno i da li može prouzrokovati neke kontraindikacije?

mr ph Snežana Perić

mr ph Snežana Perić odgovara/savetuje

Par nedelja pre izlaganja sunčevim zracima preporučuje se da se koža pripremi za tu aktivnost. Najbolji izbor su preparati koji sadrže biljne pigmente koje ljudski organizam pretvara u vitamin A. Ti biljni pigmenti su karotenoidi, nalaze su u naradžasto prebojenom voću i povrću, a od njih najpoznatiji je beta karoten. Beta karoten ima antioksidantnu ulogu, jača imunitet, štiti pluća, creva, mokraćne kanale, štitnu zlezdu, žučnu kesu… a njegovo najvažnije dejstvo jeste u tome što podstiče sazrevanje novih i zamenu starih ćelija kože. On podstiče prirodno tamnjenje kože povećavajući količinu melanina, pigmenta koji predstavlja prirodnu zaštitu od štetnih UV zraka koji su odgovorni za alergije, isušivanje i prerano starenje kože. Preparati koji pospešuju tamnjenje, dodatno koriste organizmu. Sadrže beta karoten, likopen, vitamin E, astaksantin, a svi predstavljaju jake antoksidanse koji štite oganizam od dejstva slobodnih radikala.

Preporuka je da se sa uzimanjem ovih preparata počne bar 3 nedelje pre izlaganja sunčevim zracima, a da se nastavi i tokom i nakon prestanka sunčanja kako bi se što duže održala lepa i preplanula boja, a i koža što bolje zaštitila od štetnih slobodnih radikala. Naročito se preporučuje osobama koje su sklone alergijama na sunce. Konzumiranje ovih preparata potpuno je bezbedno, jedino pri preteranom unosu moze doći do narandžaste prebojenosti kože koja prestaje par nedelja nakon prestanka uzimanja preparata. Napomena je da preparati koji pospešuju tamnjenje nisu zamena za kreme za sunčanje te je pri intenzivnom izlaganju sunčevim zracima neophodno koristiti i kreme sa adekvatim zaštitnim faktorom i kloniti je sunca između 10 i 17h jer je tada zračenje najjače i može dovesti do oštećenja kože.