25. septembar – Svetski dan farmaceuta

25. septembar – Svetski dan farmaceuta

Danas 25. Septembra 10 put za redom farmaceuti širom sveta obeležavaju Svetski dan farmaceuta. Cilj obeležavanja ovog datuma jeste da se podstaknu aktivnosti koje promovišu ulogu farmaceuta u unapređenju zdravlja u svim krajevima sveta.

Ovim povodom Farmaceutska komora Srbije je organizovala konkurs na temu ,,Uloga farmaceuta u transformaciji globalnog zdravlja". Na konkursu je pristiglo ukupno 35 radova., a iz AU BENU učešće je uzelo 7 farmaceuta. Rad naše koleginice Sanje Dimitrijević iz apoteke BENU Niš Matejevački put je izabran u prva tri najbolja rada i biće nagrađen od strane FKS.

 

 Dragi naši pacijenti, 

Čekamo vas spremni da pomognemo u pronalaženju najboljeg načina za rešavanje vašeg zdravstvenog problema ili da vam uz temeljnu procenu, adekvatan savet i toplu reč pružimo neophodne smernice za dalji tok lečenja. Vrata naših apoteka su vam uvek širom otvorena. 

Uz savet o pravilnoj i dobro izbalansiranoj ishrani, kontinuiranoj hidrataciji, važnosti kvalitetnog sna i redovnoj fizičkoj aktivnosti, preporučićemo vam suplementaciju prilagođenu vašim potrebama. Pomoći ćemo vam oko odabira adekvatnog proizvoda za problematičnu kožu vašeg tinejdžera i porazgovaraćemo o pravilnoj aplikaciji preparata za zaštitu od sunčevog zračenja i prevenciji karcinoma kože. Pitajte nas kako treba pravilno tretirati gljivičnu infekciju stopala, ili kako se nositi sa upornom vaginalnom ili crevnom kandidijazom. Tu smo da prodiskutujemo o nefarmakološkim metodama lečenja povraćanja, dispepsije, dijareje, opstipacije i hemoroida. Ukazaćemo vam na značaj pravilnog doziranja i čuvanja antibiotskih preparata i objasniti pravilnu primenu inhalacione terapije. Tu smo da sa vama spakujemo neophodne preparate u putnu apoteku, kako biste bezbrižno otišli na putovanje. Posavetovaćemo mlade roditelje kako da pravilno tretiraju temenjaču, ublaže grčeve bebe i simptome nicanja prvih zubića. Prepoznaćemo da li je vaš kašalj posledica alergijske reakcije, prehlade, ili je možda nastao kao neželjena reakcija na lek i uputiti vas lekaru. Ukoliko imate bilo kakve nedoumice oko merenja glikemije, mesta aplikacije insulina, ili želite da se informišete o namirnicama sa niskim glikemijskim indeksom, naša savetovališta za dijabetes stoje vam na raspolaganju. Priskočićemo u pomoć kako biste spustili povišenu telesnu temperaturu u vreme pandemije, podsetiti vas na mere zaštite i prevencije širenja koronavirusa i posavetovati vas o dodatnoj suplementaciji u cilju jačanja imunog sistema, u skladu sa najnovijim smernicama. 

Iskoristite našu dostupnost, resurse i želju da svima izađemo u susret u skladu sa našim mogućnostima. Na taj način, zajedno ćemo prevenirati mnoge bolesti našeg stanovništva, popraviti kvalitet života i transformisati globalno zdravlje. Poboljšanje vašeg zdravstvenog stanja, vaša zahvalnost i osmeh predstavljaju krunu našeg dobro odrađenog posla i najvišu moguću ocenu najzahtevnijeg ispita u našem trnovitom i turbulentnom petogodišnjem i celoživotnom obrazovanju – ispita humanosti. 

Ostanite zdravi, čuvajte sebe i svoje najmilije. 

Od srca vam žele vaši farmaceuti.