BELHOSPICE

BUDI TU ZA BELHOSPICE

Svako ima pravo na dostojanstvo. Budite ljudi i onda kada je najteže. Ne zaboravite da svaki dan pokažete ljubav, brigu, saosećanje i poštovanje ljudima oko sebe.

Potrebe pacijenata koji se susreću sa teškom ili neizlečivom bolešću veoma su složene, kako za njih, tako i za članove porodice. Veliki broj onkoloških pacijenata i članova njihovih porodica prvi put se susreće sa potrebom za palijativno zbrinjavanje kada je bolest već u odmakloj fazi. Pored kontrole simptoma, postoji potreba za socijalnom, emocionalnom i duhovnom podrškom pacijenata ali i članova njihovih porodica.

Priča Ane koja se suočila sa bolešću svoje majke opisuje koliko joj je značila podrška BELhospice centra:

˝Uprkos velikoj želji da se sami staramo o mami, strah da joj nećemo pružiti adekvatnu negu se pojavio i pre nego što smo je doveli kući. Imali smo bezbroj pitanja i nedoumica. Osoblje BELhospice centra je od samog početka bilo tu uz nas da nas usmeri, ohrabri, posavetuje i podrži.

Gotovo svakodnevno su se javljali da se raspitaju o maminom stanju i da ponude pomoć, a na svakih nekoliko dana su dolazili i u posetu. Dobijali smo predloge terapije, savete kako da je negujemo, kako da predupredimo stvaranje rana od ležanja…

Ali, ono što je meni bilo najznačajnije je moralna podrška koju su nam bezrezervno pružali. Po prvi put smo prolazili kroz nešto što oni žive svakog dana sa svojim pacijentima. Mi smo imali pitanja, oni su imali odgovore. Pomogli su nam da se pripremimo za neizbežno sa mnogo strpljenja i ljubavi. Beskrajno sam im zahvalna što su bili tu tokom najstrašnijih dana u našim životima i što su svojim savetima, pažnjom i razumevanjem bili podrška kakva je u takvoj situaciji neophodna.˝

BELhospice pruža besplatne usluge palijativnog zbrinjavanja onkološkim pacijentima i članovima njihovih porodica od 2004. godine. Tim čine lekari, medicinske sestre, socijalni radnik, psiholog, duhovnik i posebno obučeni volonteri koji posećuju pacijente u njihovim domovima. Kroz savetodavne usluge, kućne posete i radionice, upućivanja i saradnju sa institucijama sistema, BELhospice tim omogućava pacijentima i njihovim porodicama da poprave kvalitet života i omogući im pravo na dostojanstvo.

Pored pružanja usluga, BELhospice fandrejzing tim mobiliše zajednicu i pomaže u prikupljanju sredstava tako što organizuje događaje, sarađuje sa društveno odgovornim kompanijama, individualnim donatorima i volonterima.

BENU apoteka već godinama doprinosi humanom radu BELhospice centra kroz sponzorstva za organizaciju događaja i postavljanju donatorskih kutija u svojim apotekama. Zaposleni BENU apoteke aktivno učestvuju na Beogradskom maratonu kako bi podržali ovu humanu inicijativu.

Izaberite i vi svoju trku da bismo bolje brinuli o pacijenima obolelim od kancera.